reklama

nasze buźki!

reklama
Dita super zdjęcia.. Mam pytanie.. ten obrazek co trzyma ojciec chrzestny to u Was tradycja czy to prezent od chrzestnego?? Pytam bo u nas nie ma czegoś takiego na chrzcie..
No i u nas inaczej ze świecą.. to ojciec chrzestny ją odpala i trzyma do końca mszy..

Dziękuję, dziękuję!
fflaszka jak flaszka - najlepsze było to zdrowe donośne odbeknięcie po flaszce:-D

fanti -
obrazek to była pamiątka od chrzestnego. Jeśli taki obrazek ktoś daje to bierze sie go na Chrzest i ksiadz poświęca. Tak przynajmniej jest u nas. No i świecę zapala tato:-)

Dita z tą świecą to chyba nie tak do końca.. przecież w tej książeczce z której ksiądz czyta cały chrzest wyraźnie jest takie zdanie odnośnie świecy:
"...podtrzymywanie tego światła powierza się wam rodzice chrzestni..." A chyba takie książeczki kościelne są w całym kraju takie same..:baffled: Być może u Was ksiądz nie przywiązuje wagi do tego kto tą świecę trzyma.. u nas nie dość, że to chrzestny ją trzyma to jeszcze oficjalnie odpala ją od paschału..

Fanti - ja nie wnikam w książeczki. Ksiądz tak nas uczył, kazał odpalić świecę od Paschału ojcu dziecka, my po prostu się ksiedza słuchamy, tak też było przy chrzcie Alci.. czy to ma znaczenie?

Fanti, u nas jest też tak jak u ciebie - ojciec chrzestny trzyma i odpala.
Pewnie tak powinno być. U Dity może jakoś mniej przywiązani księża do formalności :-D

reklama
Dita ja w żadnym razie nie krytykuję takich czy innych zachowań czy obrzędów.. ot poprostu zauważyłam różnicę być może regionalną i z czystej ciekawości o tym pisałam i pytałam..:baffled:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry