reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

Dziewczyny, może nie cytujcie całych wypowiedzi, tylko piszcie komu odpisujecie... Cytaty zajmuja pełno miejsca i co bedzie jak nam skonczą sie strony??;-):tak:
BURA ja juz tez mam dosyc zimy! U nas teraz topi sie snieg i wszystko płynie:szok: Wyobraź sobie co sie tu dzieje... brrr:wściekła/y:
YENEFER, LOLAA I MAJA ja tez swoje dziewczyny tak karmiłam: jak jedna sie budziała to robiła dwie butelki i dwałam obu, żeby nie musiec wstawac za chwilke:tak: Oby te nieprzespane nocki szybko sie skonczyły i zamieniły w noce pełne głębokiego snu:happy:

reklama
Melduję, że noc zakończona wyspaniem. Chłopcy pospali od 21 do 8 rano :-D
Zapisałam chłopaków na szczepienie. Wolny termin dopiero 16 marca:confused2:

a własnie apropo szczepienia- czym szczepicie swoje maluchy ,darmowymi czy płatnymi (skojarzonymi) ,szczepicie na rotawirus, pneumokoki?
mi pediatra wręcz kazał zaszczepić 6w1 cena 200za sztukę i polecił na pneumokoki 3 dawki po 300 zł na łepka -przy bliźniętach to drogawa impreza:no:

Mam jeszcze jedno pytanie - kiedy odpada kikut pępowiny?
Moje dziewczynki miały bardzo długo kikutki. Lence odpadł jak miała 3 tygodnie, a z Olgą byłam w 9 tygodniu u chirurga, żeby jej to obciął. Wiele to nie dało, bo i tak został taki suchy krążek, który też po jakimś czasie trzeba było obciąć :crazy: Do tej pory (4 miesiące!!!) coś jeszcze jej się tam wykrusza. Ale pediatra nic na to nie mówi, zresztą pępek już dawno jest zagojony.
Wczoraj moje córeczki skończyły miesiąc :-) nawet nie wiem kiedy ten czas tak zleciał!!!
Sto lat :-D:-D
no ja tez kapie w oilatum i smaruje aliwka, ale i tak ciagle sie luszczy, moja mama mowi ze zrzucaja tą skóre co z wód wyszla.
Moje też strasznie się łuszczyły na początku. Lekarka nam poradziła, żeby przed kąpielą nasmarować je porządnie oliwką, zawinąć w pieluszkę i potrzymać tak z pół godziny-godzinę. Potem normalnie wykąpać i już niczym nie smarować. Po dwóch takich zabiegach nie było śladu po suchej skórze :tak:
Melduję, że noc zakończona wyspaniem. Chłopcy pospali od 21 do 8 rano :-D
Super :-)

A ja miałam dziś pobudkę o 3 :szok:
Małe wczoraj się trochę przegłodziły - jadły po 60-90ml mleka i to tylko dlatego, że pchałam im na siłę. Na kolację zjadły tylko 20 i 40ml kaszki :eek: Odchudzają się, czy co? :sorry:
Ważyłam je dzisiaj (na wadze łazienkowej - wiadomo, niedokładnej) i wyszło mi, że ważą ok 6100 i 5800g. Myślę, że w ciągu tego miesiąca przybiorą po ok 800-900g. Trochę mniej niż do tej pory, ale chyba w normie :confused:

a własnie apropo szczepienia- czym szczepicie swoje maluchy ,darmowymi czy płatnymi (skojarzonymi) ,szczepicie na rotawirus, pneumokoki?
mi pediatra wręcz kazał zaszczepić 6w1 cena 200za sztukę i polecił na pneumokoki 3 dawki po 300 zł na łepka -przy bliźniętach to drogawa impreza:no:
maja 1978-ja szczepiłam moich chlopców płatnymi szczepiakami.
ja nie szczepilam na pnełmokoki i na rotawirus bo tak jak ty piszesz na dwójke dzieciakow to straszna suma wychodzi.
ale słyszałam ze lekarz moze zakwalifikowac blizniaki (wczesniaki)na darmowe szczepienie na pnelmokoki(placi za to nfz)tylko to jest dobra wola i chec lekarza by to wypisał.mi nie stety robila jakies problemy i nie zalatwila!!!!pogadaj z pediatra może tobie sie uda.

Czy Wasze maleństwa też po witaminie D3 tak zwracają co mają w żołądku? Moje jak tylko dostaną to nieważne czy przed czy po jedzeniu - ulewa im się strasznie.

maja 1978-ja szczepiłam moich chlopców płatnymi szczepiakami.
ja nie szczepilam na pnełmokoki i na rotawirus bo tak jak ty piszesz na dwójke dzieciakow to straszna suma wychodzi.
ale słyszałam ze lekarz moze zakwalifikowac blizniaki (wczesniaki)na darmowe szczepienie na pnelmokoki(placi za to nfz)tylko to jest dobra wola i chec lekarza by to wypisał.mi nie stety robila jakies problemy i nie zalatwila!!!!pogadaj z pediatra może tobie sie uda.
ja urodziłam w 38 tyg to mogą powiedzieć że to niw wcześniaki zawsze coś wymyślą żeby za darmo nic nie dać .Ja swojego starszaka szczepiłam na pneumokoki to znajoma pielęgniarka pukała się w głowe i pytała czy mam za dużo kasy , może jak dziewczynki będą miały rok to zaszczepie wtedy tylko jedna dawka
Czy Wasze maleństwa też po witaminie D3 tak zwracają co mają w żołądku? Moje jak tylko dostaną to nieważne czy przed czy po jedzeniu - ulewa im się strasznie.
ja najpierw dawałam WITD w kapsułkach teraz daję vigantol w kropelkach i po żadnym nic nie było:no:

Ja podaję Vigantol i jest ok.
Ostatnio dostają też Cebion po 3 kropelki dziennie. Dodaję im to do mleka i zauważyłam, że nie chcą wtedy jeść. Widocznie wyczuwają zapach (mocny, cytrusowy) i to im przeszkadza.

Potrzebuję rady doświadczonych mam. Rozszerzam moim dziewczynkom dietę i nie wiem jakie porcje zupek mam im dawać. Zauważyłam, że jeden słoiczek na głowę to za mało i chętnie zjadłyby więcej.
Dzisiaj na przykład pochłonęły po 125g marchewki z ziemniaczkiem i płakały, że są głodne. Dostały na dopchanie po 50 ml herbatki i dalej im było mało!
To ile ja mam im dawać tego jedzonka? Wydawało mi się, że taki słoiczek spokojnie wystarczy na obiadek dla jednego dziecka :confused:

reklama
maja 1798-lekarze zawsze robia jakies problemy!!!szczepionki za darmo-na pewno nie w polsce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:no:
ja też szczepilam mojego synka starszego na pnelmokoki i tak samo mial tylko jedna dawke.

a dzieciaczki masz kochane!!!:-)

Do góry