BURA nie ma sprawy!

Polecam sie
BURA I GEMINI moze Wam troche pomoge

Ja gotuje swoim dziewczynkom baze i zamykam na gorąco w słoiczkach po koncentracie pomidorowym i odwracam je do góry nogami do wystygniecia. Bazą jest:
ziemniak, marchew, seler, por, kalarepka, pietruszka. A potem otwieram słoiczek i dodaje
buraka (te cienkie podłuzne sa najlepsze bo sa słodkie i maluchy je uwielbiają),
szpinak, fasolkę, brukselkę, kalafiora (warzywa moga byc swieze lub mrozonki - wg mnie zimą zdecydowanie lepsze i zdrowsze),
miesko (ugotowane wczesniej; osobno i nie dolewaj wody z miesa do jedzenia). Ja swoim daje
wołowine (ligawe), wieprzowine (polędwiczki wieprzowe), czasem
medaliony z indyka i rzadko
kurczaka, no i
rybe (kazdą swieżą - nie mrozoną!!- byle by gotowana). Do jedzonka dodaje
kaszkę jaglaną, soczewice czerowną (jest słodsza od zielonej i podobno zdrowsza),
kaszkę owsianą (do kupienia w sklepie eko, kosztuje ok 8zł ale na dłuo starcza; bez gotowania) lub
kukurydzianą (ok 3zł za opak, tez bez gotowania). I na koniec dodaje tłuszcz:
olej z pestek winogron lub kukurydziany (oba zdrowe a nie obciążają żołądka i wątroby) lub
masło (codziennie inny tłuszcz im daje, dla odmiany) i wit D. Vit D powinna byc podawana w połączeniu z tłuszczem bo inaczej sie nie wchłania

.
A owocki i soczki robie tak: zainwestowałam w sokowirówkę (skarb przy dzieciach)

Obieram
jabłka ze skórki i wycinam nasionka, wrzucam w sokowirówke i z jednej str mam sok a z drugiej mus z jabłek

Odpad z soku da sie spokojnie zjesc. I wiem, ze nie ma tam konserwantów i chemii.
Banany kroje i daje w kawałkach do gryzienia ale Ty mozesz spokojnie miksowac je blenderem. Tak samo jak mrozone
jagody, maliny. Mozesz dawac również obgotowane
suszone sliwki i morele (pamietaj, że działają przeczyszczająco). I to co zrobisz sama napewno nie ma cukru, oprócz fruktozy
Aha i słoiczki z baza trzymam w lodówce i dają spokojnie rade nawet 10 dni! Owoce i soki z sokowirówki staram sie zuzyc w ciagu 48 godzin.
Ale sie rozpisałam!!!

Mam nadzieje, ze choc troche Wam pomogłam