reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

reklama
Dziewczyny a może napiszcie jak wygląda dzienny jadłospis Waszych skarbów? Tak ze szczegółami, co, ile i o której godzinie :-p. Myślę, że będzie to bardzo pomocne dla tych, co właśnie zaczynają rozszerzać dietę. Ja dopiero wprowadziłam mięso, a jak na razie jadę na słoiczkach, choć też chciałabym sama gotować, ale jakoś nie wiem, jak się za to zabrać :eek: I jak z piciem, ile i co podajecie do picia oprócz mleka?

Cześc dziewczyny:-)Znów się opuściłam w czytaniu Was:-(Wczoraj wróciła do Polski moja mama:-(Tak pusto.Jej pomoc była nieoceniona:tak:Moje starsze córki po kolei przechodzą grypę żołądkową.Teraz ma starsza.Tak ją męczy biedną.Bliźniaki mają problemy z brzuszkiem.Właśnie jestem na etapie zmiany mleka.Mam nadzieję,że dobrze je przyjmą.Kacper nadal bardzo dużo ulewa po każdym karmieniu.Może teraz to się zmieni:tak:Wiem,że w Polsce można kupic jakieś środki na to.Tutaj niestety nie ma:-(Jedynie ratuje nas właśnie zmiana mleka.W tym tyg.ostatni raz odwiedziła nas położna.Kacper waży 2620gr. a Zuźka 2980gr.Robi się z niej mały grubasek:-DJutro mają 4tyg.Pozdrawiam Was bardzo gorąco:-)

Witajcie dziewczyny. Moi chłopcy z racji tego, że urodzili sie dwa miesiące przed terminem, mieli rozszerzana dietę a małym opóźnieniem, czyli kaszka dopiero po 7 miesiącu, potem owoce, zupki, dalej zupki z kawałkami. Wszystko bardzo ostrożnie, ale nie mieli problemów, wioęc teraz dostają:
rano(7godz) mleko 210ml,
10:00 kaszka na gęsto z owocami,
13-14 obiadek ze słoiczka, lub zupka na piersi z marchewką zmiksowana, ale nie na całkowitą papke(mam zamiar gotować też inne rzeczy w najbliższym czasie)
17-18 mleczko 210ml.
21:00 mleczko 180ml.
teraz planuje wprowadzać im przekąski takie jak herbatniczki po 7 miesiącu. lub chrupki
Zobaczymy co z tym zrobią

BURA nie ma sprawy! :) Polecam sie :)
BURA I GEMINI moze Wam troche pomoge:)
Ja gotuje swoim dziewczynkom baze i zamykam na gorąco w słoiczkach po koncentracie pomidorowym i odwracam je do góry nogami do wystygniecia. Bazą jest: ziemniak, marchew, seler, por, kalarepka, pietruszka. A potem otwieram słoiczek i dodaje buraka (te cienkie podłuzne sa najlepsze bo sa słodkie i maluchy je uwielbiają), szpinak, fasolkę, brukselkę, kalafiora (warzywa moga byc swieze lub mrozonki - wg mnie zimą zdecydowanie lepsze i zdrowsze), miesko (ugotowane wczesniej; osobno i nie dolewaj wody z miesa do jedzenia). Ja swoim daje wołowine (ligawe), wieprzowine (polędwiczki wieprzowe), czasem medaliony z indyka i rzadko kurczaka, no i rybe (kazdą swieżą - nie mrozoną!!- byle by gotowana). Do jedzonka dodaje kaszkę jaglaną, soczewice czerowną (jest słodsza od zielonej i podobno zdrowsza), kaszkę owsianą (do kupienia w sklepie eko, kosztuje ok 8zł ale na dłuo starcza; bez gotowania) lub kukurydzianą (ok 3zł za opak, tez bez gotowania). I na koniec dodaje tłuszcz: olej z pestek winogron lub kukurydziany (oba zdrowe a nie obciążają żołądka i wątroby) lub masło (codziennie inny tłuszcz im daje, dla odmiany) i wit D. Vit D powinna byc podawana w połączeniu z tłuszczem bo inaczej sie nie wchłania:).

A owocki i soczki robie tak: zainwestowałam w sokowirówkę (skarb przy dzieciach):tak: Obieram jabłka ze skórki i wycinam nasionka, wrzucam w sokowirówke i z jednej str mam sok a z drugiej mus z jabłek:) Odpad z soku da sie spokojnie zjesc. I wiem, ze nie ma tam konserwantów i chemii. Banany kroje i daje w kawałkach do gryzienia ale Ty mozesz spokojnie miksowac je blenderem. Tak samo jak mrozone jagody, maliny. Mozesz dawac również obgotowane suszone sliwki i morele (pamietaj, że działają przeczyszczająco). I to co zrobisz sama napewno nie ma cukru, oprócz fruktozy:)

Aha i słoiczki z baza trzymam w lodówce i dają spokojnie rade nawet 10 dni! Owoce i soki z sokowirówki staram sie zuzyc w ciagu 48 godzin.

Ale sie rozpisałam!!!:szok: Mam nadzieje, ze choc troche Wam pomogłam:)

Nasze posiłki wyglądają tak:
6-7 kaszka na mleku ok 180ml
10.30-11 danonki, owocki, biszkopty z soczkiem, jajecznica z bułka, płatki owsiane, jęcznienne lub żytnie na mleku lub z owocami (mam mnostwo pomysłów)
14-15 obiad ok 200ml
17 cwierc jabłka w całosci do gryzienia
19 kaszka manna na mleku, ser biały z owocami, jajecznica, kanapka (wg mojego widzi mi się)

A to moje maluchy teraz:)

Załączniki

• po kapaniu.jpg
    po kapaniu.jpg
    42,6 KB · Wyświetleń: 70
Justyś dzięki:-), ja bym też bardzo chciała sama przyrządzać posiłki. Powiedz mi czy Ty kupujesz wszystko w sklepach ekologicznych, mięso też? U mnie na zadupiu jest niestety tylko jeden taki sklep i mięsa w nim nie uswiadczysz :crazy:

Czesc dawno mnie nie było ale mam nowe wiesci: 17.02 o godz. 8.30 przyszedł na świat Adrianek 2,5 kg a dwie minuty później Szymek 2 kg. Po tygodniu wyszłam niestety tylko z Adim bo Szymek musi w szpitalu wage złapać zeby go wypuśli ale jeszcze pare dni. CC potwierdzam luzik ale gorzej dojść do siebie po nim. Mi w nocy odeszły wody + skurcze silne i tak 5 godzin mnie potrzymali zeby zrobic cc.

Szymuś.jpg Szymuś

Aduś.jpg Aduś

reklama
Madziu masz superowych chłopaków! GRATULACJE! Życzę Wam dużo, dużo zdrówka :-)

Fajny pomysł z tymi jadłospisami. Ja na razie się nie dopisuję, bo u nas wszystko jest jeszcze w fazie eksperymentów.
Dzięki za przepisy i wszystkie rady dotyczące karmienia maluszków! Co ja bym bez Was zrobiła?! :rofl:

Do góry