reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Nasze odczucia, samopoczucia, objawy, dolegliwości itp.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ważną rzeczą jest dostrzeżenie objawów przedwczesnego porodu, który występuje znaczne częściej w okresie letnim. Przedwczesny poród może być spowodowany odwodnieniem organizmu, dlatego w upalne dni pij dużo płynów! Jeżeli zauważysz objawy przedwczesnego porodu, niezwłocznie wezwij swojego lekarza.

Objawy wczesnego porodu:
Typowymi objawami przedwczesnego porodu są bóle podobne do menstruacyjnych, skurcze macicy, tępy ucisk w krzyżu, twardnienie macicy, unoszenie się jej do góry, zmiana wyglądu wydzieliny z pochwy na krwisty.
Jeśli jesteś zaniepokojona niektórymi z tych objawów, możesz również wykonać specjalny test, który określi ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu w czasie najbliższych dwóch tygodni. Badanie przeprowadza się tak jak cytologię, pobierając wymaz z szyjki macicy i pochwy.

nie chce straszyć, bo na pewno wszystko jest okey ale czytając co się dzieje w 24 tygodniu ciąży, zwróciłam uwagę na ten komunikat, zawsze lepiej upewnić się u lekarza i spać spokojnie:)

Ostatnia edycja:
reklama
ania-aneczka mnie tez boli w okolicy kości łonowej i ostatnio lekarzowi mówiłam po dotykał mnie w tych miejscach żeby sprawdzić i no niestety wszystko sie rozrasta, miednica, biodra tez mnie bola, ale takich boli jak na miesiączkę nie mam, moze kazda z nas inaczej to odczówa nie martw sie a moze dla spokoju zadzwon do lekarza i podpytaj bedziesz spokojniejsza, ja tak robie jak mnie cos zaniepokoi zreszta sam mi lekarz powiedział ze po to on jest zeby go pytac
kaliope tym to nawet mnie przestraszyłas

przepraszam:zawstydzona/y: chciałam tylko zwrócić uwagę na to co piszą ludzie i żeby być czujnym i jak mamy wątpliwości to żeby lepiej zadzwonić do lekarza i się upewnić, że wszystko ok....

ania aneczka lepiej zadzwoń, jeśli coś Cię niepokoi. Będziesz spokojniejsza, a jeśli to coś poważniejszego to szybka reakacja jest jak najbardziej wskazana. Możliwe że to tylko te "zwykłe" bóle związane z rozrastaniem i rozciąganiem. :-)

Kaliope , ludzie różne rzeczy piszą ;) jeżeli to nie jest z jakiejś broszurki albo książki to nie ma co się tak nastawiać ...
a jak ktoś ma objawy niepokojące , to faktycznie lepiej zadzwonić do lekarza opisać i już ;) ale uważam że nie ma co panikować ;)

Ale czego tu sie bać, prawdą jest że to sa symptomy zbliżajacego się porodu. Skurczy porodowych napewno nie pomylicie z innymi :tak: To Wam powie każda, która już rodziła, poprostu nie ma bata.

ania aneczka - mnie też pobolewa kość łonowa ( w pierwszej ciąży nie wiedziałam co to znaczy), ale narazie sie nie martwię. Powiem o tym lekarzowi na wizycie, zeby to kontrolować, bo rozejście się spojenia to nic przyjemnego :/

zdaje sobie sprawę, że ludzie tak samo jak mówią tak i piszą różne rzeczy, ale czytałam je w kilku miejscach jeżeli chodzi o poronienia. Chciałam zwrócić uwagę, bo rzuciły mi się w oczy bóle podobne do menstruacyjnych, że warto zadzwonić i się upewnić i mieć problem z głowy

Bo początkowo jest to ból podobny do menstruacyjnego, tylko, że trochę silniejszy i jeśli sie nasila i występuje w coraz mniejszych odstępach czasu to znaczy, że poród sie zaczał. Czasami można mieć takie bóle 2 godziny po czym ustają i jest po sprawie, ale jeśli po tych 2 godzinach one są nadal, to już trzeba sie szykowac do szpitala :-D

Kaliope- ja dziękuję, bo mnie nie przestraszyłaś, tylko poinformowałaś. Dla mnie takie wiadomości są ważne, bo to będzie pierwszy poród i nie wiem, czy będę w stanie odpowiednio szybko zareagować.
To tak samo jak z toxoplazmozą. Jak ktoś napisze, jak sie można zarazić, to ostrzega, bo chce kogoś uchronić, a nie przestraszyć :)

reklama
Mamcia - to nie jest tak jak na filmach - laska dostaje bóli, jedzie do szpitala i za 15 min jest już dziecko. W życiu jest trochę inaczej, napewno nie pojedziesz za późno na porodówkę :tak:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry