reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

NASZE PROBLEMY!!!

hej-dziewuszki-gdzie jestescie?..
No ładnie, jak ja mam wolny wieczor..sama jestem..odpoczywam ..nie mam ochoty na imprezkę..gdzie udali się moi znajomi..Wam poświecam czas ::)..to Was nie ma.. :-[

reklama
Chyba już wszystkie padły ..:)..i znowu zostałam sama.. :p..nie no żarcik..ja też zmykam do łózia.. ::)
CZARY MARY- NIECH DZISIEJSZA NOC BĘDZIE DLA WSZYSTKICH CHCACYCH STARAJĄCYCH PARAGNĄCYCH OWOCNA:)!-BĘC ::) ;) :laugh:

Ja jestem już po kolejnej wizycie u lekarza.Dostałam Metformin i mamy się dużo do siebie tulić. Pierwsze słyszę,żeby ktoś od przytulania zaszedł w ciążę ;) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

a no tak, i od przytulania sie można zajśc w ciąże, ale przytulanko musie byc mocne i intensywne ;)bo takie jest najlepsze!!
a wiec dziewczyny - przytulajmy sie do naszych męzusiów i fasolkujmy!!

Hej mam problemik ;D
przeziebiłam się i nie wiem co moge brać bo moze mam fasoleczkę... musiałam wziąć polopirynę-myślicie że mogłam?? wit C też brałam.
Mam katar i gardło mnie boli -będę solą płukać, ale nie wiem czy polop S może być. Pomóżcie proszę !!!!!!

Ciąża i okres karmienia piersią nie są przeciwwskazaniem do zastosowania Panadolu.

Okres ciąży (szczególnie zaś pierwszy trymestr ze względu na proces kształtowania się płodu oraz możliwość poronień) jest okresem w którym powinno się unikać stosowania jakichkolwiek leków!!!

Lecz w przypadku pacjent MUSI zażyć jakiś lek - to z leków przeciwbólowych dostępnych bez recepty powinna wybrać lek który cechuje najwyższe bezpieczeństwo. Praktyka oraz najnowsze badania z ostatnich 4 lat potwierdzają iż tylko leki oparte na paracetamolu nie wpływają negatywnie na ciąże ani powodują żadnych uszkodzeń płodu (w odróżnieniu np. od popularnych leków opartych na kwasie acetylosalicylowym - np. Aspiryna, Polopiryna lub na ibuprofenie - np. Ibuprom, Nurofen, Ibum - które aż o 80-% zwiększają ryzyko poronienia!).
Jednak ze względu na najwyższy stopień bezpieczeństwa - w ulotkach na lekach opartych na paracetamolu pojawiło się przeciwwskazanie do stosowania w pierwszym trymestrze ciąży.

W badaniach kobiet w okresie laktacji oznaczano stężenia paracetamolu i jego metabolitów w mleku matek oraz moczu karmionych noworodków. Ilość paracetamolu wykrytego w mleku zależna była od ilości wytworzonego mleka. Paracetamol był stwierdzany średnio w ilości 6 mg/l po podaniu matce dawki terapeutycznej przed karmieniem. Na tej podstawie obliczono, że noworodek narażony jest przeciętnie na 1% dawki przyjętej przez matkę. Są to wartości nieznamienne, nie mające wpływu na stan zdrowia dziecka.

reklama
W związku z tak dużym potencjalnym niebezpieczeństwem dla zdrowia nienarodzonego dziecka Światowa Organizacja Zdrowia dokonała klasyfikacji leków pod kątem ich szkodliwości stosowania w czasie ciąży. Podziału dokonano na 5 kategorii:
Kategoria A - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach oraz odpowiednio liczebne i kontrolowane obserwacje u ludzi nie wykazały działania szkodliwego dla płodu. Lek może być stosowany bez przeszkód w czasie ciąży. Należy w tym miejscu nadmienić, ze jest to nader mała grupa leków,
Kategoria B - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwe działanie na płód, chociaż obserwacje u ludzi nie wykazują zagrożenia dla płodu ludzkiego. Takie leki mogą być stosowane w ciąży tylko w wypadku zdecydowanej konieczności,
Kategoria C - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwość dla płodu, bądź też takich badań nie wykonano oraz brak jest odpowiednio wiarygodnych danych z obserwacji stosowania tego leku u ludzi. Zwykle do tej grupy leków zalicza się leki nowo wprowadzane na rynek. Lek z tej grupy można zastosować jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza spodziewana korzyść dla matki przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu,
Kategoria D - to ta grupa leków, w której obserwacje u człowieka wskazują na zagrożenie dla płodu. Stosowanie takiego leku podczas ciąży jest dopuszczone jedynie w sytuacji gdy jest to bezwzględnie konieczne ze względu na dobro matki, a podanie bezpieczniejszego alternatywnego leku jest niemożliwe lub przeciwwskazane,
Kategoria X - to leki niebezpieczne dla płodu. Z badań na zwierzętach i z obserwacji u ludzi wynika bezpośrednie zagrożenie dla płodu, zdecydowanie przewyższające korzyści dla matki. Takie leki są bezwzględnie niedopuszczone do stosowania podczas ciąży.

Leki z kategorii C:
Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne - kwas acetylosalicylowy (Aspirin, Polopiryna, Upsarin - w okresie okołoporodowym kategoria D!!!

IZABELKA - ja bym uważała, dopóki nie miałabym pewności.. Wiadomo, że nie ma reguły, ale ryzyko jest...

Do góry