reklama

Nasze przepisy :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w listopadzie 2014' rozpoczęty przez owca121, 28 Maj 2014.

  1. owca121

    owca121 Fanka BB :)

    Zgodnie z propozycją zakładam nowy wątek :-D

    Paprykarz szczeciński :

    1kg morszczuka/mintaja
    włoszczyzna
    makrela wędzona
    przecier pomidorowy wg uznania
    torebka ryżu
    pieprz, sól, ostra i słodka papryka, liść laurowy i ziele angielskie ( przyprawy wg uznania )
    cebula
    ogórek kiszony ( opcjonalnie korniszon )

    Rybę gotujemy z tarą włoszczyzną razem z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości, odcedzamy. Makrelę oddzielamy od ości dodajemy do odcedzonej ryby i warzyw ( warzywa można dodatkowo zgnieść widelcem po ugotowaniu ). Ugotowaną torebkę dodajemy do ryby i warzyw. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Można zostawić trochę wywaru z ryby i warzyw i dodać jeśli danie okaże się za suche. Wkładamy do podłużnej formy na wierzch układamy pokrojoną w piórka cebulę i ogórek kiszony, zapiekamy 15-20 min w temp 160 stopni. Smacznego !
     
    Ostatnia edycja: 28 Maj 2014
  2. Mona6061

    Mona6061 Gość

    owca dzieki!!! mmmmm tylko foteczki brakuje :)

    To teraz czekamy na paszteciki ;-)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 29 Maj 2014
  3. reklama
  4. mychunia

    mychunia Fanka BB :)

  5. owca121

    owca121 Fanka BB :)

    Kurczak w sosie kokosowo-curry

    0,5 kg piersi z kurczaka
    800 ml mleczka kokosowego
    przyprawa curry
    1 cebula średniej wielkości
    sól, pieprz do smaku
    ryż
    marchewka z groszkiem ( mrożonka )

    Kroimy cebulę w kostkę i szklimy na oliwie, kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i curry. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, dusimy 20 min. Pod koniec dodajemy wg uznania marchewki z groszkiem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Podajemy z ryżem. Smacznego :tak:

    Dziś wersja bez marchewki i groszku bo zapomniałam kupić :-p smakuje lepiej jak wygląda :tak:

    DSCN4876.jpg
     
  6. Mona6061

    Mona6061 Gość

    owca121 Pewnie pyszne :) !

    Dziewczyny pytanie do Was, ktora robi jakas dobra zupke krem i moze polecic lub dac przepis???
    Ja osobiscie nigdy nie robilam a chcialabym zrobic ale jakas sprawdzona.
     
  7. Madzik87

    Madzik87 Fanka BB :)

    OwcA Mam głupie pytanie :zawstydzona/y: A to mleczko bardzo słodkie jest ? bo kiedyś w kupiłam i mam w domu ale trochę boje się otworzyć ;)
     
  8. owca121

    owca121 Fanka BB :)

    Madzik nie nie jest słodkie ma taki delikatny kokosowy smak, zupełnie inaczej jak mleczko wylane bezpośrednio z kokosa :)
     
  9. mychunia

    mychunia Fanka BB :)

  10. reklama
  11. Mona6061

    Mona6061 Gość

    Bardzo smacznie to wyglada-serio !!
     
  12. Kenko

    Kenko Aktywna w BB

    Składniki na biszkopt do tortownicy 22 - 23 cm:
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.Smacznego :)


    a to mój ostatni biszkopt
     

    Załączniki:

Poleć forum