reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

U mnie tez zmeczenie w koncu wyszlo na twarz. Tzn. jak sie sobie przygladam to wygladam na zmeczona :(
No i jak dluzej pochodze czy postoje to nogi posluszenstwa zaczynaja odmawiac i musze sobie usiasc. U mnie to wszystko wyszlo razem z upalami - bo grzeje u nas, ze hej!
No i siedziec dluzej nie moge bo kregoslup mi doskwiera cos ostatnio. Musze sobie wasze cwiczonka wyprobowac moze cos pomoze. Najlepsze jest to, ze jak ostatnio rozmawialam z mama to mi mowila opierajac sie na wlasnym doswiadczeniu, ze najgorsze to jak boli kregoslup bo i porod wtedy dluzszy i bardziej ciezki a przy bolach brzucha i bioder to znacznie latwiej idzie. No i wychodzi, ze cos w tym jest bo w szkole rodzenia instruktorka mowila, ze bole kregoslupa czesto towazysza nieco niekorzystnemu ulozeniu dziecka co wize sie (polozenie) z nieco wolniejszym schodzeniem a wiec tez nieco dluzszym i ciezszym porodem :mad:
Czlowiek zaczyna sie bac...

reklama
cicha wlasnie dlatego umowilam sie na zzo. Mam takie bole krzyzowe podczas miesiaczki ze trace przytomnosc, moge ci powiedziec ze jesli cos takiego mam przezywac w dawce razy 8 przy porodzie to juz tylko reanimacja pomoze ..albo zzo , wiec u mnie to mus ;)

U mnie standard jesli chodzi o skurcze, poprzedniej nocy znow bralam tabletki i siedzialam drzac czy przestanie , daje sobie 3 tygodnie maksymalnie, w 36 tygodniu przestaje brac cokolwiek i niech sie juz synus urodzi jesli Bozia chce wczesniej ale jeszcze 3 tygodnie niech grzecznie siedzi u mamusi w brzuszku ;)

NO to teraz to juz sama nie wiem , jeszcze godzine temu bylam swiecie przekonana ze bez zzo nie dam rady a tu czytam na stronie Fundacji Rodzic po Ludzku ze to wcale nie bajka takie znieczulenie :((
Juz sama nie wiem co robic. Moze poprostu umowic sie z anestezjologiem ze jak juz bede u kresu sil albo gdy bede sie zblizac do takiego momentu to po niego zadzwonie ???

Asiu - pewnie zadecydujesz podczas porodu, czy chcesz znieczulenie czy nie.
Ja bym chciala porod naturalny ale jesli bol bedzie nie do wytrzymania to tez zdecyduje sie na zzo - chociaz sie nie nastawiam....
Ja tez miala zawsze bardzo bolesne miesiaczki, bole brzucha i krzyza....

Ale myslimy pozytywnie, bedzie dobrez:)))Nie my pierwsze i nie ostatnie:)))

AskaMoje miesiaczki tez sa straszne i okropnie boli i slabo mi sie robi, ale jak bede rodzic normalnie to jestem zdeterminowana rodzic bez zzo
pomysl o tym, ze podac moze je i tak dopiero kiedy juz jest spore rozwarcie! czyli jak juz sie duzo znioslo to chyba sie da rade na te koncowke :D

zzo moze zahamowac skurcze i zmniejszyc ich efektywnosc, pewnie ma jeszcze inne wady, ale bac sie chyba nie trzeba, ja kiedys mialam takie robione i zyje ;D

Wiecie co mnie zniechecilo ? Podczas zzo rutynowo nacina sie krocze, taka jest procedura, a ja za wszelka cene chce tego uniknac, no i ten zwolniony porod, po co meczyc sie 20 godzin ? Jesli mi nie bedzie za bardzo rozrywalo krzyza ( wczoraj w nocy mialam przedsmak ) to wtedy moze zacisne zeby ( jesli zdolam hehe ) i bede rodzic normalnie. Tak jak juz pisalam rozpoczelam masaz krocza wiec moze to cos pomoze ? Pocieszam sie tez ze juz mi sie skrocila szyjka i maly wyraznie ma ochote wyjsc wiec jak odstawie tabletki rozkurczowe w 36 tyg to a nuz porod bedzie szybki....

Macie racje , musze najpierw sprawdzic swoj prog bolu na sali, nastawic pozytyzwnie, dobrze oddychac i myslec o tym ze zobacze wkrotce synusia a nie o bolu :D

Aska, trzymam kciuki!!! pomysl o wielkiej wannie pelnej goracej wody albo goracym prysznicu :D
mi to pomaga przewaznie w czasie okresu, a najlepiej pomaga sex hehehehe, tylko to raczej trudne do zastosowania przy porodzie ;)

Niedawno gdzieś czytałam, że sex może przyspieszyć poród i proponowali na krótko przed :laugh:. Jak znajdę to wkleję linka. No cóż różnie bywa. :laugh:

Agataje gwarantuję, że w czasie skurczu myśl o seksie będzie ostatnią, jaka ci przyjdzie do głowy. Ja nie mogłam sie nadziwić że minuta to może być tak długo, prawie wieczność ;D ;D ;D ;D ;D ;D A swoją drogą to ja zamierzam od 37 tc po 4 razy dziennie, bieganie po schodach i podnoszenie zapałek

reklama
Ja juz to robie , biegam na zakupy sprzatam schylam sie i piore recznie w wannie - moze dlatego ciagle mam te skurcze i szyjka sie skrocila ;) Ale od 36 tc zaczynam ostro, i nie bede sie wspomagala tabletkami rozkurczajacymi ;D

Do góry