reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze USG

ja jestem za 3d, ale zapłacić zawsze zdążysz jak ci się nie spodobają te 2d  to pójdziesz na 3d, a ja w 22 idę na 3d ;D

reklama
kurcze, USA zawsze jest dalej niż my we wszystkim ,moze już coś odkryli co jest dużym minusem, a u nas jeszcze tego nie ujawnili i zarabiająna tym ... ???

agao pisze:
czemu tak odradzają 3d? ze względu na koszt??
No wlasnie sek w tym ze 3 D jest tansze niz zwykle usg. Za 2 D przyszedl rachunek ( na szczescie placilo ubezpieczenie) 540 dolarow a 3 D kosztuje 200. No i 3D nie robia lekarze w szpitalu a technicy w prywatnych gabinetach. Wszytskie te informacje znalazlam na stronie FDA( cos jak nasze ministerstwo zdrowia). Samo FDA nie poleca 3D , w ogole nie zalecaja czestego zwyklego usg. Standardowo robia tylko 2 lub 3 razy w czasie calej ciazy chyba ze cos jest nie tak-wtedy na zasadzie mniejszego zla.
Nie chce bron Boze was straszyc, czy wmawiac ze 3D jest szkodliwe.Poprostu przedstawiam opinie z jaka sie spotkalam.

no bo wszystkie wymiary sa robione w 2D, t3D pozwala tylko dojrzeć głębsze wady, jezeli są, i zabawić rodziców - pieknymi zdjęciami.

ale zgadzam sie z myśleniem amerykanów: usg jak każde badanie nie jest obojetne, i nie ma potrzeby robić go co miesiąc (bez patologii),. w zeszłej ciąży miałam usg conajmniej 20 razy, do 20 tygodnia - już około 8, teraz na razie 1 - 3 sekundowe by sprawdzić czy dzidzio jest i drugie w 12 tygodniu by sprawdzić jak się rozwija. tearz następne mam w 20 tygodniu - ostatnie (mam nadzieje) - diagnostyczne.
natepne w powinno być przed porodem,by sprawdzic jak dzidzi osię ułozyło.

ale mi może być łatwiej wytrzymać bez usg, to juz drugi dzidziuś i rozumiem powody dla ktrórych wy chodzicie tak czesto. ale teraz nawet jak bym chciała - to mnie nie stać, za usg zapłacić 50 zł - a to paczka pieluch (która starcza na 2 tygodnie)....

tylko że jak ciąża jest zagrożona czy coś to robia takie usg non stop - nic już nie wiem !!!!
wszystko szkodzi : żarcie złe, usg złe, robienie tego i tamtego złe, ptasia grypa, zanieczysczenia, kurdę chyba sobie zamówię trumnę i dołek na powązkach :mad:

a tak na marginesie to mi 3d robiła ginekolog-położnik-endokrynolog

reklama
to tak jak napisał Kati i ja, jak jest zagrożenie to wybiera sie mniejsze zło.

a ja mam ciążę wsyokiego ryzyka, i wiem że będę miała czesciej usg, ale może juz nie tak często w poprzedniej ciązy.

w ostatnim miesiącu ciązy z Piotrkiem co 3 dni miałam usg + przepływy (doppler)

Do góry