reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

kasiadz z opisow poloznej i dziewczyn ktore tu rodzily sam porod jest ok :)
ale opieka 9 miesziecy przed - 2 USG, 2 razy krew i to wszystko. Mi nawet powiedzieli ze nie ma prywatnych ginekologow i laboratoriow -bo szukalam zeby sprawdzic szyjke i zrobic badania na tokso.

reklama
może 6 razy ale nie musisz się na to zgadzać :tak:
tak ale ponoć jak się nie zgodzisz i jej nie wpuścisz to ona ma obowiązek powiadomić odpowiednie instytucje. Zostało to zrobione głównie z myślą o rodzinach patologicznych które nie dbają o swoje dzieci w celu ich kontroli. Ostatnio u nas do szpitala trafił 3 miesięczny chłopiec zagłodzony. Okazało się że rodzice mają 6 innych małych dzieci i zapominali go karmić, położna przyszła tylko raz na wizyte a nie tyle razy ile powinna, i teraz zostało zgłoszone doniesienie do prokuratury przez szpital o niedopełnieniu obowiązków przez położną. Dziewczyna z sr pracuje w prokuraturze i nam opowiadała, opowiadała też ile toczy się postępowań przeciwko ginekologom i ilu ginekologom odebrali już prawo wykonywania zawodu, masakra jakaś

eeee kto Ci takich głupot nagadał :confused: jak wszystko jest OK z Tobą i dzieckiem to nie ma potrzeby, żeby położna przychodziła tyle razy tak mi mówiono na SR

a położna chyba sama powinna "wyczuć" czy jest w danej rodzinie potrzebna czy też nie a jak się robi coś na odwal to są efekty

u mnie to samo przy pierwszej ciąży nikt się nie pojawił :dry:

a prawda jest taka, że nikt się u Ciebie nie zjawi półki nie zgłosisz w przychodni dziecka ;-)

Miłka eee... u mnie połozna 6 razy powinna odwiedzić
A właśnie - kiedy powinno się wybrać położną?
Ati wiem o tym paciorkowcu... też mam mieć pobrany wymaz na następnej wizycie
w PL gdy zapisujesz się do jakiejś przychodni to z reguły wybierasz od razu położną spośród tych które pracują w tej przychodni, ale jeśli ona ci nie odpowiada możesz zmienić na inną, ja w tym roku zmieniałam :)
to ciekawe co piszecie, bo do mnie położna do domu ani razu nie zawitała, choć te 4 lata temu też ten obowiązek niby był.
nie wiem jak było kiedyś, wiem że jak moja siostra rodziła 3 lata temu to położna raz się do niej pofatygowała. A rozporządzenie zgodnie z którym obowiązują min. 4 wizyty weszło w życie w tym roku

do siostry położna przyszła raz czy dwa, to chyba zależy jak kto trafi..

pysia, ati gratuluję udanych wizyt! co do wymazu to ja miałam robiony i wyszły mi candidy jak kuźwa zwykle ;/ nie mam upławów więc nie leczę się ale lekarzowi zgłoszę w razie wu. aha i CRP mam 5,4 a norma jest do 5.

Ostatnia edycja:
A u mnie polozna byla kilka razy ze wzgledu na to ze mloda na poczatku slabo na wadze przybierala, wiec babka mi ja wazyla i nie musialam sie do poradni fatygowac, a poza tym zawsze mozna zasiegnac jakiejs porady, np dotyczacej karmienia, i tez wszystko na miejscu w domciu, wiec co to szkodzi taka pielegniarke nawet 6 razy przyjac w domu? (oczywiscie zakladajac ze jest to mila, kompetentna osoba z duza wiedza, a nie jakas "niedorobiona" ze tak brzydko powiem i wredna baba;-)
No i poza tym ta pielegniarka sprawdzala mi jak sie blizna goi po cc, a ze sie nie oszczedzalam, to mi sie lekko szew zaczal rozchodzic, wiec przylepila plasterkiem i pilnowala mnie troche zebym bardziej na siebie uwazala, a szczerze mowiac sama bym pewnie tego nie zauwazyla, bo bylam za bardzo zaaferowana mala:)

Takze sobie mysle, ze taka wizyta moze przebiegac w calkiem fajnej atmosferze i nie musi byc krepujaca, a wrecz bywa bardzo pomocna...

reklama
pryzybela calkiem niezla waga, moj syniu jak sie rodzil mial 2200 wiec twoj maluch moze dojsc do jakis 4 kg

polozne w DE przychodza 8 tyg po porodzie, najpierw codziennie potem rzadziej
sa to bardzo przyjemne wizyty, duzo pomaga, podpowiada, wazy malucha
mi szkoda ze wiecej dzieci nie planuje i sie ze swoja polozna nie spotkam, fajna babka

Do góry