reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Niedoczynność tarczycy a ciąża

Madzia Lena12345678

Zaangażowana w BB
Witam . Pytanie do kobiet w ciąży z niedoczynnością tarczycy . Po jakim czasie od pozytywnego testu należy się umówić na wizytę do endokrynologa w celu redukcji dawki leku?

reklama
A skąd pomysł że potrzebna jest redukcja dawki leku? 🤔 Kontrolujesz wartości tsh ft3 i ft4?
Moja endokrynolog mówila żeby zgłosić się do niej jak uda się zajść w ciążę mam niedoczynność tarczycy . Tylko że terminy do niej są obecnie dość odległe . Stąd moje pytanie po jakim czasie powinnam się udać się endokrynologa ..

Moja endokrynolog mówila żeby zgłosić się do niej jak uda się zajść w ciążę mam niedoczynność tarczycy . Tylko że terminy do niej są obecnie dość odległe . Stąd moje pytanie po jakim czasie powinnam się udać się endokrynologa ..
Skoro mówiła, żeby się zgłosić, to się zgłoś w miarę od razu. Przy rejestracji powiedz, że jesteś w ciąży. Powinni Cię przyjąć od razu. Najlepiej wybrać się ze świeżymi badaniami, bo w ciąży tarczyca szaleje, a jest niezmiernie ważna dla utrzymania ciąży. Spodziewaj się nie redukcji, a zwiększenia dawki.

Tak kontroluje , leczę tarczycę od razu a teraz dowiedziałam się o ciąży
Tak to prawda, w ciąży tarczyca może szaleć i myślę że dlatego lekarka mówiła żeby się zgłosić 👌 zrób badania i z wynikami zgłoś się do lekarza, będziesz wiedziała na czym stoisz. Jeśli nie będzie terminów do endo to ginekolog lub nawet rodzinny może pomóż "na już", ewentualnie teleporada

Hej, obecnie jestem na końcówce ciąży z niedoczynnością tarczycy. Zalecenia od endokrynolog miałam takie, żeby w momencie uzyskania pozytywnego testu ciążowego zwiększyć dawkę euthyroxu o 50% oraz jak najszybciej zrobić badania Tsh, ft3, ft4 (robiłam razem z betą). Z wynikami zgłosiłam się do endokrynolog, która utrzymała zwiększoną dawkę. Do samego końca ciąży mam badane Tsh i ft4 co miesiąc i co miesiąc konsultację wyników z endokrynologiem. I polecam tego pilnować - rzeczywiście tarczyca na różnych etapach ciąży bardzo różnie reaguje, a jej prawidłowe działanie jest konieczne do utrzymania ciąży i zdrowia malucha.
Ja u mojej endokrynolog byłam szybciej niż u ginekologa :) W pierwszym trymestrze warto też zadbać o suplementację jodu, gdyż dziecko w pierwszych tygodniach nie produkuje wgl jodu, ale to już polecam skonsultować z lekarzem.
Powodzenia!

Skoro mówiła, żeby się zgłosić, to się zgłoś w miarę od razu. Przy rejestracji powiedz, że jesteś w ciąży. Powinni Cię przyjąć od razu. Najlepiej wybrać się ze świeżymi badaniami, bo w ciąży tarczyca szaleje, a jest niezmiernie ważna dla utrzymania ciąży. Spodziewaj się nie redukcji, a zwiększenia dawki.
Dzwonilam mówiłam o ciąży twierdzą że jedyny wolny termin to ten na który już się umówiłam ..

To wszystko zależy. Ja mam nuedoczynność i jestem w 2 ciąży już. Nie zwiększalam dawki leku, nie było potrzeby. Spokojnie, jak się dowiedzialas, ze jestes w ciąży, to zrób sobie badanie krwi, nawet samo tsh. Zobaczysz czy jest w normie (dla ciężarnych będziesz miec inne, na kartce z wynikami). Ja mam niedoczynność wykrytą ponad 10 lat temu. Od 4 lat leczę się już tylko u lekarza rodzinnego. Nie wiem jaką ty masz sytuację, ale u mnie to sie już sprowadza do przepisania leku i kontroli co pare miesięcy. Spokojnie lekarz rodzinny sobie z tym radzi, jesli to tylko niedoczynność. W ciąży lek to mi przepisywała ginekolog i ona sprawdzała wyniki krwi. To nie jest wielka filozofia. Mozesz isć do rodzinnego jak nie masz terminow u endo, a mozesz zrobic sobie tez to tsh na pierwsza wizyte u gina i tak omowic wynik, on ci powie co dalej.

reklama
To wszystko zależy. Ja mam nuedoczynność i jestem w 2 ciąży już. Nie zwiększalam dawki leku, nie było potrzeby. Spokojnie, jak się dowiedzialas, ze jestes w ciąży, to zrób sobie badanie krwi, nawet samo tsh. Zobaczysz czy jest w normie (dla ciężarnych będziesz miec inne, na kartce z wynikami). Ja mam niedoczynność wykrytą ponad 10 lat temu. Od 4 lat leczę się już tylko u lekarza rodzinnego. Nie wiem jaką ty masz sytuację, ale u mnie to sie już sprowadza do przepisania leku i kontroli co pare miesięcy. Spokojnie lekarz rodzinny sobie z tym radzi, jesli to tylko niedoczynność. W ciąży lek to mi przepisywała ginekolog i ona sprawdzała wyniki krwi. To nie jest wielka filozofia. Mozesz isć do rodzinnego jak nie masz terminow u endo, a mozesz zrobic sobie tez to tsh na pierwsza wizyte u gina i tak omowic wynik, on ci powie co dalej.
Dziękuję bardzo za wsparcie i uspokojenie ♥️

Do góry