reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Niedoczynność tarczycy a ciąża

To wszystko zależy. Ja mam nuedoczynność i jestem w 2 ciąży już. Nie zwiększalam dawki leku, nie było potrzeby. Spokojnie, jak się dowiedzialas, ze jestes w ciąży, to zrób sobie badanie krwi, nawet samo tsh. Zobaczysz czy jest w normie (dla ciężarnych będziesz miec inne, na kartce z wynikami). Ja mam niedoczynność wykrytą ponad 10 lat temu. Od 4 lat leczę się już tylko u lekarza rodzinnego. Nie wiem jaką ty masz sytuację, ale u mnie to sie już sprowadza do przepisania leku i kontroli co pare miesięcy. Spokojnie lekarz rodzinny sobie z tym radzi, jesli to tylko niedoczynność. W ciąży lek to mi przepisywała ginekolog i ona sprawdzała wyniki krwi. To nie jest wielka filozofia. Mozesz isć do rodzinnego jak nie masz terminow u endo, a mozesz zrobic sobie tez to tsh na pierwsza wizyte u gina i tak omowic wynik, on ci powie co dalej.
Ja lecze się u endokrynolog i ona też tak samo przepisuje leki i chodzę raz na kilka miesięcy sprawdza mi wyniki , zmienia dawkę jak jest potrzeba. Ale mówiła mi że jak uda się zajść w ciążę żeby przyjść jak najszybciej i właśnie tutaj się pojawił problem teraz z terminem , wiadomo święta też zaraz. A jeszcze wyszła mi krzywa cukrowa źle jeszcze chwilę przed ciążą dlatego chciałam to skonsultować

reklama
Ja lecze się u endokrynolog i ona też tak samo przepisuje leki i chodzę raz na kilka miesięcy sprawdza mi wyniki , zmienia dawkę jak jest potrzeba. Ale mówiła mi że jak uda się zajść w ciążę żeby przyjść jak najszybciej i właśnie tutaj się pojawił problem teraz z terminem , wiadomo święta też zaraz. A jeszcze wyszła mi krzywa cukrowa źle jeszcze chwilę przed ciążą dlatego chciałam to skonsultować
No wiadomo, co do krzywej to pewnie bedziesz musiala powtorzyc, ale tez tym sie zajmuje w ciazy diabetolog, powinnas dostac skierowanie od gonekologa. Sprobuj sie umowic do jakiegokolwiek lekarza na start, a do endo mozesz probowac na haslo ciaza nadal. W ktorym jestes tygodniu? Bylas juz u ginekologa? Jesli nie, to chyba po 1 musisz isc i potwierdzic ciaze u niego.

Do góry