reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

no to gotujemy ;)

to ja jeszcze do serii ciast slodkich i na zimno ;-) dodam taki przepis.
Robilam dawno temu, bo ja rzadko pieke ciasta bo nie ma u nas komu jesc, tylko na jakies okazje.
To ciasto jest slodkie, glownie dlatego ze jest z krowkami, ale dla zwolennikow tego typu ciast bedzie rozkosza ;-):-D:-D

BATON 3 BIT

6 paczek herbatników
2 budynie waniliowe z cukrem (ugotować w ½ l mleka, w zależności od tego jak słodki będzie ten budyń to można dodać lub nie - 2 łyżki cukru)
30 dkg krówek ciągnących (rozpuścić z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami masła)

Ugotować budyń, do gorącego budyniu dodać 1 galaretkę cytrynową (suchą)
Po wystudzeniu utrzeć z 1 miękkim masłem

ubić śmietanę:
- ½ l śmietany 30 %
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości wody – ok. ½ szklanki)

w blasze ułożyć:
- warstwę herbatników
- masę budyniową
- warstwę herbatników
- rozpuszczone przestudzone krówki
- warstwę herbatników
- bitą śmietanę
- startą czekoladę

to jakies zdjecie z netu, tak to wyglada tylko w moim przepisie najpierw idzie masa budyniowa a potem krowki a na fotce jest odwortnie
3_bit_popup_watermark.jpg
 
reklama
:szok: jutrzenka nie masz serca! :wściekła/y: takie pyszności z rana :szok:
jak rozpuścić te krówki? w kąpieli wodnej czy bezpośrednio w garnku?

rany! jak smakowicie to wygląda :-) i łatwe się wydaje bo mleka w puszcce nie trzeba gotować :-D:-p
 
Jutrzenko-ciasto fajne :tak: ja robię ale na mleku..nigdy jeszcze na krówkach nie robiłam-muszę to wypróbować.


dziewczyny a macie jakiś przepis sprawdzony na śledzia z pieczarkami w sosie pomidorowym???
 
Kasia ja mam taki, dostalam od kolezanki, robi to jej mama i sa podobna bardzo smaczne. Niestety nie wiem czy naprawde sa bo ja za sledziami nie przepadam wiec ich nie jadam ;-)

Sledzie
2 cebule
30 dkg pieczarek
1/2 kg sledzi

tylko mam problem jak Ci napisac jak to sie robi,
mam napisane na kartce tak: pieczarki dodac do cebuli, potem przecier i pokrojone sledzie i troche popieprzyc,
Z tego co pamitam to cebule trzeba zeszklic, dodac pieczarki i razem poddusic potem koncentrat i razem wymieszac a na koncu dodac sledzie ale juz nie podrzewac tego. Moze powinno sie dodac po ostygnieciu. Mam tak w skrocie napisane, jak mi przypomnisz jutro rano to podpytam kolezanke w pracy dokladnie jak to sie robi
 
dzieki jutrzenko-zrobię i dam znać.-czy dobre.
muszę wykombinować coś w pomidorach bo inne już będą zrobione...a po co dublować....teściowa robi jakąś sałatkę śledziową z ziemniakami i buraczkami śledzie w majonezie.....to ja zrobię w pomidorach.
 
Jutrzenka to ot Ciasto o którym pisałam.;-)
Tylko tam w kolejności herbatniki, budyń, herbatniki, mleko kakowe z puszki (kupiłyśmy już ugotowane :-D), krakersy i bita śmietana z tartą czekoladą...
Boskie jest :-)
 
reklama
ooo paula przypomniałaś mi, że gotową masę krówkową też można kupić :-)
kasia ja bym robiła jak jutrzenka pisze :tak: przestudzonymi pieczarkami z cebulką i koncentratem przełożyłabym śledzie :tak:
ja robię podobnie tyle, że bez pieczarek a z miodem lub rodzynkami - śledzie po cygańsku to się nazywa
 
Do góry