jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
to ja jeszcze do serii ciast slodkich i na zimno ;-) dodam taki przepis.
Robilam dawno temu, bo ja rzadko pieke ciasta bo nie ma u nas komu jesc, tylko na jakies okazje.
To ciasto jest slodkie, glownie dlatego ze jest z krowkami, ale dla zwolennikow tego typu ciast bedzie rozkosza ;-)

6 paczek herbatników
2 budynie waniliowe z cukrem (ugotować w ½ l mleka, w zależności od tego jak słodki będzie ten budyń to można dodać lub nie - 2 łyżki cukru)
30 dkg krówek ciągnących (rozpuścić z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami masła)
Ugotować budyń, do gorącego budyniu dodać 1 galaretkę cytrynową (suchą)
Po wystudzeniu utrzeć z 1 miękkim masłem
ubić śmietanę:
- ½ l śmietany 30 %
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości wody – ok. ½ szklanki)
w blasze ułożyć:
- warstwę herbatników
- masę budyniową
- warstwę herbatników
- rozpuszczone przestudzone krówki
- warstwę herbatników
- bitą śmietanę
- startą czekoladę
to jakies zdjecie z netu, tak to wyglada tylko w moim przepisie najpierw idzie masa budyniowa a potem krowki a na fotce jest odwortnie
Robilam dawno temu, bo ja rzadko pieke ciasta bo nie ma u nas komu jesc, tylko na jakies okazje.
To ciasto jest slodkie, glownie dlatego ze jest z krowkami, ale dla zwolennikow tego typu ciast bedzie rozkosza ;-)


BATON 3 BIT
6 paczek herbatników
2 budynie waniliowe z cukrem (ugotować w ½ l mleka, w zależności od tego jak słodki będzie ten budyń to można dodać lub nie - 2 łyżki cukru)
30 dkg krówek ciągnących (rozpuścić z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami masła)
Ugotować budyń, do gorącego budyniu dodać 1 galaretkę cytrynową (suchą)
Po wystudzeniu utrzeć z 1 miękkim masłem
ubić śmietanę:
- ½ l śmietany 30 %
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości wody – ok. ½ szklanki)
w blasze ułożyć:
- warstwę herbatników
- masę budyniową
- warstwę herbatników
- rozpuszczone przestudzone krówki
- warstwę herbatników
- bitą śmietanę
- startą czekoladę
to jakies zdjecie z netu, tak to wyglada tylko w moim przepisie najpierw idzie masa budyniowa a potem krowki a na fotce jest odwortnie
