Przepis na BEZY ;-)
Ja zazwyczaj robię dwie blaszki bo u nas fanów bezów nie brakuje i znikają baaardzo szybko ;-)
Daję:
6 białek
1,5-2 szklanki cukru

szczypta soli
Roztrzepuję białko w plastikowej misce i jak już jest prawie ubite z solą to powoli dodaję cukier. Po łyżce ;-) Cukier niby powinien się całkiem rozpuścić ale to trudna sprawa więc mi zawsze czuć kryształki ale to w niczym nie przeszkadza.
Z cukrem pudrem nigdy nie próbowałam

są jeszcze szkoły żeby zrobić syrop z cukru i malutkiej ilości wody ale też nie próbowałam więc nie powiem wam jak to wychodzi...

;-)
Jak już rozmieszane to szprycą wyciskam na blachy wyłożone papierem do pieczenia.

I do piekarnika.
Bezów się nie piecze tylko się suszy więc ustawiam piekarnik na 120'C i uchylam drzwiczki

tak się suszą godzinę, dwie zależy od wielkości bezów... Potem zamykam piekarnik, wyłączam temp na zero i z włączonym termoobiegiem stygną przy okazji wysuszając się. Aż piekarnik ostygnie.

Ja to uwielbiam takie troszkę wilgotne w środku :-)
I takie z posypką czekoladową są mniaaam...
Nic skomplikowanego.
Pierwsze zrobiłam z tego przepisu
Wielkie Żarcie - Przepis - bezy
A wczoraj znalazłam fajny filmik...
Jak zrobić bezy? | wideo troszkę wskazówek
Jak zrobię to dam wam foty dziś.