reklama
stefanka
CENTRUM DOWODZENIA NICZYM
- Dołączył(a)
- 5 Lipiec 2007
- Postów
- 4 625
belka ja w polskim kupuje i zawsze mam w domu bo my uwielbiamy kasze.
dota drozej niz w polsce!! ale i tak niektore tansze i lepsze niz angielskie.
dla przykladu poledwica kosztuje ok 12£ za kilogram, a moje ulubione talarki lajkonika 0.90£.
angole widza jak duzo jest polakow i podstawowe rzeczy mozesz kupic nawet w TESCO i innych marketach.
ja wszystko co moge to kupuje polskie w polskim sklepie, moze nawet nie z sentymentu ale uwazam ze trzeba wspierac swoich
)
dota drozej niz w polsce!! ale i tak niektore tansze i lepsze niz angielskie.
dla przykladu poledwica kosztuje ok 12£ za kilogram, a moje ulubione talarki lajkonika 0.90£.
angole widza jak duzo jest polakow i podstawowe rzeczy mozesz kupic nawet w TESCO i innych marketach.
ja wszystko co moge to kupuje polskie w polskim sklepie, moze nawet nie z sentymentu ale uwazam ze trzeba wspierac swoich
BELKA oto przepis na szczawiówke:-) zupka prosta w przyrządzeniu i w sumie tania:-)
Składniki:
- szczaw świeży lub ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki około 4 sztuki,
- marchew 2 szt.,pietruszka 1 szt
- jaja na twardo 2 szt.,( w sumie wg upodobań)
- kostki rosołowe 2 szt.,lub kość na zupe np schab wg upodobań.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.
Jak przyrządzić?
Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody z kościa mięsną lub z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.
PS. nalewamy zupkę do talerzy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.
Składniki:
- szczaw świeży lub ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki około 4 sztuki,
- marchew 2 szt.,pietruszka 1 szt
- jaja na twardo 2 szt.,( w sumie wg upodobań)
- kostki rosołowe 2 szt.,lub kość na zupe np schab wg upodobań.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.
Jak przyrządzić?
Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody z kościa mięsną lub z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.
PS. nalewamy zupkę do talerzy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.
Ja w zasadzie swiezego tunczyka nigdy nie robilam, ale mysle, ze w tej marynacie chodzi tylko o to, zeby rybka dobrze przeszla przyprawami, bo steki pewnie sa dosyc grube, wiec lepiej przygotowac je nie bezposrednio przed smazeniem tylko chociaz ze 2 godzinki wczesniej...
A marynata do ryby moze byc na bazie jakiegos oleju, albo sosu sojowego (jak kto lubi), albo ewentualnie mozna wczesniej ta rybke natrzec jakas mieszanka przypraw i odstawic w chlodne miejsce
A marynata do ryby moze byc na bazie jakiegos oleju, albo sosu sojowego (jak kto lubi), albo ewentualnie mozna wczesniej ta rybke natrzec jakas mieszanka przypraw i odstawic w chlodne miejsce
reklama
Aaa do wiekszosci filetow rybnych polecam cieply bialy sosik smietanowo-czosnkowo-tymiankowy, pychotka, zwlaszcza w polaczeniu z ryzem.
kubek slodkiej smietany,
odrobina maki
odrobina oleju
czosnek (wystarczy zabek)
tymianek (moze byc suszony)
sol, pieprz do smaku
Na niewielkiej ilosci oleju przesmazyc przez chwile ok pol lyzeczki maki (taka biala zasmazke zrobic- uwazac, zeby sie maka nie zrumienila)
wsypac do tego roztarty w dloni tymianek (ilosc dowolna, ale ja polecam niewielka ilosc- tak z 1 plaska lyzeczke),
dolac smietane i zamieszac intensywnie mieszadelkiem do sosow, zeby sie grudki nie porobily. Dodac przecisniety przez praske czosnek i doprawic do smaku sola i pieprzem. Poczekac, az sosik zgestnieje i przelac do sosjerki.
I to by bylo na tyle, przepis malo czasochlonny i prosty
kubek slodkiej smietany,
odrobina maki
odrobina oleju
czosnek (wystarczy zabek)
tymianek (moze byc suszony)
sol, pieprz do smaku
Na niewielkiej ilosci oleju przesmazyc przez chwile ok pol lyzeczki maki (taka biala zasmazke zrobic- uwazac, zeby sie maka nie zrumienila)
wsypac do tego roztarty w dloni tymianek (ilosc dowolna, ale ja polecam niewielka ilosc- tak z 1 plaska lyzeczke),
dolac smietane i zamieszac intensywnie mieszadelkiem do sosow, zeby sie grudki nie porobily. Dodac przecisniety przez praske czosnek i doprawic do smaku sola i pieprzem. Poczekac, az sosik zgestnieje i przelac do sosjerki.
I to by bylo na tyle, przepis malo czasochlonny i prosty
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 21
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 45
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 343
- Wyświetleń
- 98 tys
Podziel się: