reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

no to gotujemy ;)

reklama
STEFANKA super przepis mąż ma ochotę na coś słodkiego więc jutro zrobię;-);-) a ja pulpety takie okrągłe delikatnie smażę a potem duszę w sosiku:-)
 
sylwia jadlam raz w zyciu i mi nie smakowaly ale podobno nie byly takie prawdziwe bo z jakiegos innego miesa czy cos. ja sie nie znam na miesie bo nie jadlam 12 lat i dopiero zaczelam prawie 2 lata temu juz w anglii a tu mamusi nie ma zeby mi zrobila :))
 
Kotlety Mielone czyli nic prostszego ;-)
0,5 kg mięsa mielonego (ja lubię z łopatki)
- duża bułka ( lepiej żeby była czerstwa )
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- czosnek
- sól, pieprz
- bułka tarta

Bułkę moczę w gorącej wodzie, aż rozmięknie ( ja dodaję do wody jeszcze rosołek ). Wyciskam i dodaję do mięsa.

Cebulkę siekam i podsmażam na oleju i ostudzoną dodaję do mięsa, dodaję jajko, rozgnieciony czosnek ( ale nie koniecznie) sól i pieprz i wszystko mieszam. Jak konsystencja jest za rzadka dodaje bułki tartej.
Potem formuje kotlety i obtaczam w bułce tartej i smażę

Uwielbiam :-)
 
Jacie Stefanka według mnie to wiele straciłaś bo ja to uwielbiam mielone:tak::tak:
Pewnie wiesz, że tutaj to się nazywa "minced". Najlepsze jest drobiowe. Takie surowe mięso mieszasz z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujesz kuleczki i wkładasz do wody i gotujesz:tak: Prościzna:tak:
 
Stefanka ja robie pulpety w ten sposob ze mieso mielone przyprawiam i formuje kuleczki, obtaczam je w mace i obsmazam na patelni przez pare mintek i wrzucam do gotujacej sie wody z dodaktkiem ziela angielskiego, liscia laurowego, kostki grzybowej i gotuje na wolnym ogniu. Jak sie troche pogotuja i woda wyparuje to sos sam gestnieje od tej maki co byly obtoczene wiec juz sosu nie zageszczam.

A do mielonych dodaje jajko i podsmazona cebulka i namoczona bulke i dopiero formuje kotlety (wieksze jak pulpety) i obtaczam w bulce tartej i smaze.

Uwielbiam mielone i do tego mizeria albo buraczki na cieplo :tak::tak::tak:
 
sylwia wiem jak sie nazywa mielone bo kupuje sojowe hehehe wg mnie mielone sojowe jest o wiele lepsze do sosu bolonskiego !!!
dziekuje wam za porady, jak tylko uda mi sie kupic mielone mieso to zrobie moze nawet mielone a nie pulpety :))
 
reklama
Do góry