Uwaga!
Bedzie prowokacja:
swoją drogą scruffy po co zakładasz te wszystkie wątki, pytasz o radę i wogóle skoro i tak robisz po swojemu i w dodatku wydaje Ci się, że to inni nie mają racji? No coś mi tu zgrzyta...
Moje zdanie jest takie: co do żywienia - dziecko na piersi do szóstego miesiąca tylko mleko matki i tego się trzymałam, co do nowości to przy cycu od szóstego a przy butli miesiąc wcześniej. Co do zagęszczania to tylko wtedy, gdy przerwy w jedzeniu się skracają a dziecko dobrze toleruje zagęszczanie. Pamiętać należy wtedy o dopajaniu bo dziecku chce się wtedy też pić.
Co do wczesnego rozwoju to hm... róznie to bywa, ale ja bym była raczej skłonna przypuszczać, ze duże dzieci wręcz przeciwnie ruchowo rozwijają się gorzej. Prosto to wytłumaczyć: mają wyżej punkt ciężkości i obniżenie tego punktu ciężkości pozwalające na podnoszenie i siadanie SAMODZIELNE bez niczyjej pomocy jakiejkowiek następuje później. Olo samodzielnie z pozycji leżącej usiadł jak skończył 8 mies. Nigdy mu nie przeszkadzało że na spacery chodzi w pozycji półleżącej.
I moja osobista uwaga: ja bym się tak nie szczyciła taką wagą malca w tym wieku... To jednak niebezpieczne i może prowadzić do otylości a u dzieci to jest bardzo dramatyczne.