reklama

nocnikowe akrobacje

u mnie Olis przed spacerem zrobił siku na nocnik i biegał bez pampka, poszlismy na spacer w pampku, wrocilismy po ok 3h a pampek zasikany ze hej. Oli zrobił na nocnik ale najlepsze zostawił dla pampuszka :)

reklama
Niekoniecznie to ze ma dziecko pieluche "na wszelki wypadek" to musi w nia sikać. kiedy młody ma pieluche na drzemke i jest sucha a po nocy troszke posiusiana - nie mocno ale moze z dwa razy do niej nasikał. odpieluchowanie dla 20 m-czniaka w dzien to i tak duzo. Ja tam nocki na razie odpuszczam.
ula nie nauczysz dziecka sikania do nocnika w dzien jesli raz mu zakładasz pampersa a raz nie. W takim razie to jest tylko zabawa a dziecko ma mentlik. Raz mozna sikac bez kontroli a raz nie....
wybierz lepiej okres jak bedzie cieplej. nocnik do koszyka pod wózek i wysadzac po drodze. my juz tak robilismy w niedziele w zoo i nie bylo wpadki oprócz porannej kupki bo tata nie zdązył go rozebrac [a odpiluchowywany był od piątku]

Ostatnia edycja:
Dziunka - w dzień dziecko się kontroluje albo matka je kontroluje, jak nie to ma wpadkę, a nocą śpi ;) ( dziecko i matka ) nawet reklamując pampersy jest mowa o śpie i że drobna nawet niedogodność w postaci kropelki .. może rozbudzić malucha ;-) ( Gośka rozbudza się b. szybko, a Hanka rozbudzic ją to katorga... )

Gosia więc tak... załóżmy , ze założę młodemu majteczki do spania w nocy. Zesika się raz , drugi , obudzi sie , bo ma mokro. Owszem poczuje , ze ma mokro , ale będzie już po fakcie. Z odpieluchowaniem trzeba czekac na moment az maluch zacznie wołać , ze chce siku , bo to czuje i kontroluje a nie , że woła juz po fakcie. Logiczne jest więc dla mnie , że jak w nocy poczuje , ze chce siku to zawoła mame/tate lub przyjdzie po nas

u nas Oli nie bardzo chce siadac na nocnik i to ze dzis nasikał było mega zaskoczeniem :) nawet jakbym zabrala nocnik na spacer na dworzu jest tyle ciekawych rzeczy ze OLi nie usiedziałby. No ale sprobujemy :) jak wstanie bedzie bez pampka biegał.

Najbardziej się martwię ze Oli długo wstrzymuje siku, jak biega bez pieluszki, łapie się za siusiaka i mówi sisi ale nie chce zrobic. Dzis był wyjątek ale moze bedzie postepem :)

Ja mocno nie naciskam. Zobaczymy jak to u nas wyjdzie.

Nawet jak załapie w dzien na noc bedę mu zakładac bo sikanie w nocy pod siebie, przebieranie jego, łóżeczka rozbudziłoby go na tyle mocno ze miałby problem z zasnięciem.

kurcze czy wszystkie dzieciaczki już robią siku na nocnik bo Igi uważa nocnik za największego wroga- nie wspominając o majtkach których nie znosi chodzi z pieluszką i prosi o założenie więc stwierdzam że zmuszać nie będę bo się zrazi...

reklama
Widzę że najbardziej mądrzą się te , które na swoim koncie odpieluchowanych dzieci mają zero:-p

A na poważnie - każda i tak wszystko robi po swojemu, ja zrobię tak jak zrobiliśmy to z Julią. 7.08 powiem Wam czy się udało.

Asia dziś u dziadków latała z gołą pupą, zero wpadek, zaczęła wołac siusiu na siusiu, kupę na kupę, a nawet zrobiła siusiu do obcego nocnika przy dziadku, za którym nie przepada;-):-D Za to Miłek latał po podwórku i znaczył teren gdzie się dało:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry