reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nowe smaki dla maluszka

My w wieku 5 miesięcy też głównie cyc, marchewka, ziemniaki i brokuły:tak:. A i jeszcze kleik ryżowy na wodzie:-D. Dopiero po 6 miesiącu zaczęliśmy rozszerzać bardziej diete. Choć teraz zastanawiam się czy jak zaczęłabym wcześniej, to może jadł by teraz chętniej.

oj nie ma zasady.. my stopniowo zapoznawaliśmy się z niusami jeszcze nie mamy wszystkiego co może jeśc po 5 miesiącu a mały wcina wszystko co mu zapodam:blink: no i dalej podstawa to cyc;-)

reklama
Czy mogę swojemu maluchowi dać gruszkę ze słoika domowej roboty? Od 6 miesiąca są musy gruszkowe czy zatem "własne" gruszki będą odpowiednie?

mam pytanko dziewczyny co do obiadkow w słoiczkach . jest obiadek z firmy gerbr zupka jarzynowa z kurczakiem i kasza manna po 6 miesiacu i czy ta kaszka manna jest gotowana na wodzie czy na mleku bo moja wiki ma alergie na białko i niewiem czy moge jej to podac. na słoiczku niestety nie pisze tego.

iszka wydaj mi się, że jakby była na mleku to w składzie było by mleko a jak nie ma to pewnie jest na wodzie :-)

Agnieszka1986 domowe jeszcze lepsze jak kupne :-)

Izka uważam tak jak Buziak. Gdyby było na mleku na pewno byłoby podane w składzie.
Agnieszka 1986 to zależy co masz w tych słoikach oprócz gruszek. Bo jeśli np. ocet to raczej nie.

Izka dzieciom które są alergikami nie zaleca sie podawania kaszy manny tak wcześnie. Gluten od 5 m-ca powinno podawac sie dzieciom zupełnie zdrowym tzn. nie alergikom. Na pewno nie ma białka w obiadkach dla dzieci, na etykiecie wszystko jest napisane.
Agnieszka1986 jesli nie są slodzone to spokojnie możesz podać , gdyby były słodzone to ja bym nie podawała ze względu na zagrożenie pruchnicą.

Witam wszystkie mamy! Rzadko się udzielam, ale często tu zaglądam. Ja mojej małej sama gotuje bo chętniej je moje zupki niż kupne. Gotowałam jej zupkę z buraczkiem ( pół malutkiego dodałam) pomidorówkę ( dwie małe łyżeczki konentratu) krupnik, do zupek dodawałam kalafior i brokuły. a z owoców to bardzo lubi jabłko lub gruszkę z biszkoptami. Ostatnio dałam małej spróbować parówki drobiowej co bardzo jej się spodobało. Myślę ze dzieci u których nie objawiają się rzadne uczulenia mogą powoli próbować wielu rzeczy których my jemy np. obiad składający się z ziemniaków i schabowego:tak:

Ja też gotuję sama zupki. Dodaję marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, brokuły, zielony groszek, szpinak, cebulę i kaszę jaglaną. W różnych kombinacjacvh i ilościach. Mały je chętnie odkąd zmieniałm porę obiadu z 12 na 15. Mam też młodziutkiego kurczaka co biegał po podwórku;-) i jajka. Mały zjada się tym, że aż miło patrzeć.
Ale parówki i smażonego schabowego to bałabym się podać. Po co obciążać tak młody układ pokarmowy. Ale to tylko moje zdanie nie poparte żadną wiedzą. A o buraczku i kalafiorze też myślę. Dobry pomysł:tak:.

reklama
A ja jeszcze nie testowałam zielonego groszku i cebuli, ale to dobry pomysł. Dzisiaj jadłyśmy pomidorówkę z mięskiem ( mojej niuni bardzo smakowało):tak:A po krupniczku wychodzi dobra kupka:-) pozdrawiam wszystkie listopadowe mamusie!

Do góry