reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Dziś ważyłam Natalkę i waży 9,770 a miesiąc temu 1 października ważyłam ją to miała 9,600 - także bardzo mało przybrała na wadze. Ile wasze dzieci tak mniej więcej przybierają miesięcznie?:confused:
Natalka owszem super apetytu to nie ma,ale zawsze coś tam zje, mleka wypija 600ml dziennie,
tylko, że ona wciąż w ruchu jest i nie potrafi usiedzieć przy jedzeniu. Sama niewiem co myśleć, chyba wybiorę się do lekarza i zobaczę co mi powie.
Może jakaś choroba jest powodem, że słabo przybiera na wadze. Zaczynam mieć chyba schizy

reklama
Elusia moja ostatnio też mało przybrała albo nawet i straciła :-( Ważę ją co dwa tygodnie na wadze w domu i naprawdę teraz chyba nic nie ruszyło :-( Zwalam winę na choróbsko...jutro się dowiem od dr, jak ją zważy ale znając jego powie że i tak dobrze sobie waży.

no my do roczku , ważyliśmy codziennie ją przed kąpielą, teraz już tylko raz w tyg, bo nie usiedzi na wadze.Też była chora tydzień, do lekarza najwcześniej w przyszłym tyg będziemy mogły iść na kontrolę,bo tylko wtorki i środy przyjmują .
Jeszcze to obniżone MCV mnie trochę dołuje.

elusia84 Dziecko powinno przybierac na wadze mniej wiecej 500 g/miesiac.Oczywiscie jezeli przybiera mniej moze to byc jakis sygnal ostrzegawczy choc nie musi.W kazdym razie w zadnej z tych sytuacji nie warto panikowac a trzeba podejsc do tego dosyc spokojnie.MCV obnizone-tzn do jakiej wartosci?

elusia, u nas jest tak samo tzn od 2 czy 3 miesięcy Patryk przybiera na wadze ok 150g miesięcznie, rozmawiałam o tym z pielęgniarką, która u nas w przychodni zajmuje się mierzeniem i ważeniem dzieciaczków i powiedziała że zawsze w tym okresie czyli początek chodzenia, dzieci zdecydowanie mnie przybierają na wadze niż powinny, a jak dochodzą do tego jeszcze jakieś choroby to wiadomo że to tez wpływa, mniejszy apetyt albo jego brak, no a przede wszystkim ciągły ruch. Też się martwiłam troszke z tego powodu ale widze, że Patryk prawidłowo się rozwija, nic mu nie dolega, u lekarza też co i raz jesteśmy, więc staram się nie zamartwiać na zapas :sorry2:

Elusia- mój Arek dużo je a nie przybiera dużo na wadze, od jakiś 2 mcy może z 1kg przybrał, moja starsza też je za 3 i jak na razie waży 12 kg z hakiem. Moje dużo są aktywne i dzieci rosną też.

Michał kontynuując temat morfologii to oznacza coś nieznacznie obniżone rdw i mcv?? bo Aga w sumie od urodzenia tak ma, pediatra nic nie mówiła ale to się w sumie powtarzało w każdej morfol. pozostałe wyniki miała w normie w sensie wbc, rbc i plt, hematokryt też. i to było tak z pół roku temu bo potem już nie kazała powtarzać badań.

mamaagusi Nic niepokojacego nie oznacza.Nieznacznie obnizone RDW swiadczy jedynie o tym iz dziecko ma bardzo zblizona do siebie populacje erytrocytow pod wzgledem ich wielkosci a wiec malo zroznicowana.MCV nieznacznie obnizony przy prawidlowych wartosciach pozostalych parametrow Hb,zelaza jest norma i czesto typowe jest dla niedokrwistosci fizjologiczniej w 1 r.z.

reklama
Do góry