reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Odstawiamy od cycusia

Pytałam dziś dziewczyny lekarza o mleko i oto jego zdanie na ten temat ( nasz lekarz jest generalnie indywidualistą i często jego zdanie odstaje od najpopularniejszcyh gazetowych teorii ale ma bardzo dużą wiedzę i potrafi wszystko uzasadnić i to nam pasuje) - powiedział że w sumie dobrze że nie chce pić mleka, że mleko w tym wieku to tylko napój dla dziecka a nie posiłek, a ponieważ ma odczyn zasadowy to pite w dużych ilościach zmniejsza apetyt na inne rzeczy. Uważa że kaszka dwa razy dziennie całkowicie wystarczy (myslę że to samo by powiedział jak by raz zamiast kaszki był jakiś serek/jogurt, z tym że Karolkowi jeszcze się na razie kaszki nie znudziły - staram się tylko za każdym razem kupować inną - różne smaki, raz kukurydziano-ryżowe, raz ryżowe, czasem dodaje jakieś owoce z kompotu). No i oczywiście powiedział tez że bardzo dobrze że butli nie chce tylko łyżeczką je - no ale to już standardowy pogląd...
A - ostatnio kupiłam kaszkę Humany jogurtową truskawkową - pycha, polecam (zresztą jakiś czas temu mieliśmy jakąś waniliowo jakąś tam Humany- też bardzo dobra)

reklama
Dopiero popatrzyłam na linka Głuszka - faktycznie sporo tego mleka...a większość tych maluchów 11 m-cznych raczej szczupła w porównaniu z naszymi...Moje dziecko mi się roztyło :) Waży już 10330 g :)

Co do ilości mleka, to Wojciaszkowa pani pediatra mówiła mi, że zupełnie wystarczą dwa mleczne posiłki dziennie po 200 g każdy (czyli także jogurt, serek, kaszka).

U mnie zostało tylko karmienie wieczorne. Postanowiłam, że przy najbliższym wyjeździe służbowym (najdalej koniec maja) kończymy. Chyba, że wcześniej samo się skończy, bo widzę, że mlesia coraz mniej. Może to i dobrze, to nie będę miała problemów z nadmiarem pokarmu.

a my z mlecznych posiłkow polecamy manne poranną firmy mackovy, niestety u nas tego na Śląsku nie ma:(( ale jest kaszka smakija też dobra; mannę poranną dawalismy Otylce nad morzem i bardzo jej smakowało, no była zachwycona wręcz.

nasza Otylka też coraz mniej mleka pije, chociaz i tak sporo, Baśka, mam takie zdanie jak lekarz Baśki, ostatnio sama się zastanawialam, jak mleko może sycić? jakoś mnie nigdy nie nasyciło chocbym litr wypiła, więc jak może Otylkę nasycić:) daję malutkiej, ale staram się aby inną kolacyjkę też zjadła przed wypiciem butelki.

No to u nas skończyło się karmienie. Wojciaszek niestety sam nie chciał zrezygnować, ale to już było głównie ciamkanie, a nie jedzenie. Pretekstem był mój weekendowy wyjazd. Małż sobie poradził i obyło się bez płaczku. Dwa kolejne wieczory też bezproblemowo bez cyca.
Troszkę smutno, ale i tak kiedyś trzeba by było skończyć.

Jejku ja jakoś nie moge sobie wyobrazić żeby Zośka już nie wtulała się w cycka :confused: ale tak jak piszesz Mamoot prędzej czy później nadejdzie ten czas ............:confused: chyba musze zacząć psychiczne przygotowanie siebie do tego

reklama
Do góry