reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

Ja pamiętam, że dawałam zamiast zwykłej wit. d - Vigantol, coś kojarzę że lepiej się przyswaja czy coś, bo jest rozpuszczona w tłuszczu. Ale nie pamiętam.

Przerażają mnie trochę te ilości pieluch, choć przy dziewczynach używałam mało, bo robiły kupe raz w tygodniu i dość szybko siadły na nocnik, więc po roku zakładałam tylko na noc.
A chusteczki w czasach studenckiego kryzysu - cięłam na pół:-D:-D:-D. To były czasy...

reklama
Ja nie podaje jeszcze witaminy K ani D, wizytę mam dopiero w czwartek, mała bdzie miała wtedy 13 dni. Czy to nie za późno? Może powinnam już teraz jej podać te witaminy...

Mam pytanie co do obcinania paznokci, mi polozna mowila zeby obciac jak mala skonczy 3 tygodnie bo teraz są przyklejone do opuszkow, ale ja chyba nie będe tyle czekać.. jak to było u was?

Catedra - do nawilzania polecali w szpitalu parafinę...

Kasiulec, ja dopiero teraz zaczęłam obcinać. Wcześniej te paznokietki same się kruszą.
Ja na mieszanym karmieniu, w większości butla, podaję cebion multi, który ma w sobie już witaminę d.
A chusteczki mi teraz idą tak hmm paczka na tydzień/półtora. Na dwóch :-D

Ja nie podaje jeszcze witaminy K ani D, wizytę mam dopiero w czwartek, mała bdzie miała wtedy 13 dni. Czy to nie za późno? Może powinnam już teraz jej podać te witaminy...

Mam pytanie co do obcinania paznokci, mi polozna mowila zeby obciac jak mala skonczy 3 tygodnie bo teraz są przyklejone do opuszkow, ale ja chyba nie będe tyle czekać.. jak to było u was?

Catedra - do nawilzania polecali w szpitalu parafinę...

My obcięliśmy po jakimś półtora tygodnia. Już dwa obcięcia za nami:-). W stópkach jeszcze nie było takiej potrzeby.

dzieki dziewczyny
pije herbatke- troszke mi sie tam tego pokarmu zbiera ale jak mały wydoi oba cyce do zera to i tak jest głodny i musze mu dać jeszcze butle zeby zasnął- no ale lepsze karmienie mieszane niż tylko butla:tak::tak::tak:
najgorzej, że on sie zaczyna przyzwyczajać do butli i sie wkurza jak ma łapać cyca- zaczyna sie ddenerwować i zachowywać jakby nie umiał jeść z cyca tak jak na początku po porodzie i mam 15 min najpierw łapania cyca i dopiero potem zaczyna jeść- a moe czasem nawet więcej:baffled:
ciekawe jak będzie z moją cierpliwością jak tak dalej pójdzie...:sorry2:

Asheara niestety nie pomogę, bo mój nie ma (na szczescie- tfu tfu) takich problemów:no:
Ale myslę, że możesz 1-2 dni poczekać i poobserwować czy sie poprawia po tym:tak:

Za to skóra mu schodzi z rączek i stópek mimo że non stop smaruje mu oliwką.... ale czytałam że Catedra też tak miała więc se aż tak nie martwię...
a położna mi kazała na to kupić Ouilatum do kąpania:sorry2: ale z całego ciała mu schodziła płatami a teraz już tylko z rączek i stópek więc na pewno tego nie kupie, bo myślę że wystarczy oliwka:sorry2::sorry2:

Mojemu tez schodzi wlasnie skora z raczek i stopek... mimo ze smarujemy oliwka.

co do masażu- to nie marznie Twoja mała po kąpieli przy tym masażu? ja to staram sie jak najszybciej małego posmarowac i ubrać bo płacze i mu sie wargi trzęsą z zimna biedakowi- mimo że go otulam szlafrokiem i odkrywam tylkoto co akurat robie czyli np pepek czy na szybko nasmaruje oliwką....

No własnie... u mnie w mieszkaniu do kapieli jest okolo 26 stopni do kapieli... a mimo to maly marznie. Wycieranie i wcieranie oliwki to gra z czasem, napoce sie przy tym jak nie wiem bo zapieprzam jak motorek zeby zdarzyc tak, zeby nie zsinialy malemu rece... a mimo to ze wszystko trwa moze max 5 min [lacznie z ubraniem pampersa i ubranek] to i tak mlody ma juz zimne rece a potem jest katar... ktorego niczym nie moge wyciagnac! Ni ta cholerna frida, ni woda morska do noska... nic nie pomaga. W nosku nic nie widac, ale maly "chrumka" ... juz niewiem co robic :confused::confused::confused::confused:

A co do chusteczek to jedna paczka na tydzien. :happy2:

Gemelo podziwiam:tak:

to co ja robię z tymi chusteczkami, że mi ich tyle idzie? może ja kupuję jakieś mniejsze opakowania:baffled:

Opakowania mam różne. Zazwyczaj 63 sztuki. Ale nie wycieram jak jest tylko nasikane. Tylko po kupie, a wtedy chusteczki na składam po każdym przetarciu.
Asheara, ubieraj na raty, a w międzyczasie trzymaj go w ręczniczku i przekładaj po szybkim wytarciu do kocyka albo coś w tym stylu. U mnie w łazience jest więcej niż 26 stopni chyba. Zawsze ją dogrzewam puszczając gorącą wodę z prysznica.

Opakowania mam różne. Zazwyczaj 63 sztuki. Ale nie wycieram jak jest tylko nasikane. Tylko po kupie, a wtedy chusteczki na składam po każdym przetarciu.
Asheara, ubieraj na raty, a w międzyczasie trzymaj go w ręczniczku i przekładaj po szybkim wytarciu do kocyka albo coś w tym stylu. U mnie w łazience jest więcej niż 26 stopni chyba. Zawsze ją dogrzewam puszczając gorącą wodę z prysznica.

ja mam w pokoju 23 stopnie i kąpie tam małą, ubieram na raty przykrywając ją kocykiem, najpierw zakladam czapeczkę i skarpety.

Jak u Was jest ze snem w nocy? często sie budzą wasze dzidzie?

Mojemu tez schodzi wlasnie skora z raczek i stopek... mimo ze smarujemy oliwka.
to i tak mlody ma juz zimne rece a potem jest katar... ktorego niczym nie moge wyciagnac! Ni ta cholerna frida, ni woda morska do noska... nic nie pomaga. W nosku nic nie widac, ale maly "chrumka" ... juz niewiem co robic :confused::confused::confused::confused:

A co do chusteczek to jedna paczka na tydzien. :happy2:

nasz też troszkę "charcze"... ale to chyba przez to, że "zwraca"... podobno musi sam "wykichać" to co ma w nosku...

Jak u Was jest ze snem w nocy? często sie budzą wasze dzidzie?
co 2,5 - 3,5 godzinki...

mój maluszek zaczął ostatnio okropnie ulweać... ? jak dużo Wasze maluchy ulewają?" ..

reklama
Do góry