Z ząbkami bywa różnie. Czasem 3 miesięczne maluchy potrafią mieć je już wyrżnięte. No i pamiętajcie, że zęby dość długo rosną. Choć do najdłużej wyrzynających się chyba i tak należą te mądrości, co potrafią i kilkanaście lat iść ;-)(Ja do tej pory nie mam żadnego ale czasem jak mnie chwyci ból od nich to się skręcam). Zazwyczaj zęby pojawiają się jak dziecko ma około pół roku, ale czasem pół roku może trwać to wyrzynanie się. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy to zęby, jest kupienie dentinoxu (najlepszy ponoć środek na ząbkowanie, ale nie wiem bo innych nie próbowałam;-)) i posmarowanie dziąsełek. Jak będzie poprawa, to znaczy, że to ząbki. Jeśli nie, to szukamy przyczyny gdzie indziej ;-) U nas jest znaczna poprawa po tej maści, a chłopcy tak mocno potrafią gryźć, że moje palce wyglądają jakby ktoś nimi orał ;-) Inna sprawa, że nie zapominajcie, że dzieci sprawdzają zabawki, materiały i wszystko co im wpadnie - organoleptycznie. Najpierw wzrok, dotyk no i smak. Czy da się "ugryźć" czy może nie.
reklama
monisia1979
Fanka BB :)
Gemelo,dzięki :-):-):-),właśnie małam zapytać,jaki środek sprawdzony na te dziąsełka kupić :-):-):-)
lysa_d
Dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi na temat Gripe Water- musze przyznac ze odstawilam po 2 dniu stosowania bo mala jakas marudna sie zrobila i nie chciala mi mleka pic (moze przez to moze nie no ale metoda prob i bledow mam nadzieje znalezc przyczyne jej zachowania). Niestety moje karmienie piersia sie zakonczylo bo Zuzka za kazdym razem jak ja ukladalam do karmienia to wpadala w szal, ryczala i nie dalo sie jej uspokoic wiec po prostu psychicznie nie moglam juz tego zniezc. Polozna mowila ze byc moze mialam malo pokarmu i mala sie denerwowala ale ja zwiekszylam laktacje i bez poprawy, nawet nie chciala zaczac ssac od razu byl krzyk nawet jak dlugo nie jadla
tak wiec juz od swiat daje tylko modyfikowane bo po moim kolki miala straszne a ja nie moge sobie odmowic nabialu i niezbyt wychodzila mi ta dieta w ktorej musze uwazac na to co jem bo gdzie nie czytalam to prawie wszystko niby uczula: pomidory, ogorek, owoce, najlepiej tylko gotowane, zadnych brokul, groszku, kalafiora
wychodzi na to ze najlepiej nic nie jesc wiec skad brac te wszytskie wartosci odzywcze skoro wiekszosz warzyw jest na nie? Eh, tak czy siak mam nadzieje ze Zuzia po mleku modyfikowanym bedzie sie czula lepiej bo stwierdzilam ze ona zaczyna nienawidziec karmienia bo przypomina jej zmuszanie do ssania piersi wiec teraz zalezy mi tylko na tym zeby zdrowo rosla i przybierala na wadze a czy moje mleko czy sztuczne to juz nie ma znaczenia- pogodzilam sie z ta mysla. I faktycznie, po mleczku modyfikowanym mala ladnie przybiera na wadze, w 8 tygodniu wazyla 4,3 kg
Co do kolek to wrocilam do Infacolu aczkolwiek jestem zla na mame bo miala mi z Polski przywiezc Bobotic bo malej bylo po nim o niebo lepiej ale ona uparla sie na to go....... Gripe Water ehh.
Powiedzcie mi jeszcze ile jedza wasze dzieci (te karmione butelka) i jak czesto w ciagu dnia? I ile waza? Bo tak sie zastanawiam czy moja rosnie podobnie do waszych czy moze za szybko albo za wolno
wiem ze kazde dziecko inaczej sie rozwija ale tak z ciekawosci sie pytam 

Powiedzcie mi jeszcze ile jedza wasze dzieci (te karmione butelka) i jak czesto w ciagu dnia? I ile waza? Bo tak sie zastanawiam czy moja rosnie podobnie do waszych czy moze za szybko albo za wolno

AgnieszkaKRK31
Mamuśka dwóch urwisków.
Gemelo- a ten dentinox jest na receptę?Niunia, to, że zęby się mogą długo wyżynać nie znaczy, że nie mogą już małej iść. U nas ewidentnie idą bo jak tylko posmarujemy dentinoxem dziąsełka, to spokój jest jak ręką odjął. A wyżynać się mogą i kilka miesięcy.
U nas młody ślini się jak nie wiem co, wieczorem jest markotny, popłakuje, a wczoraj to w akcie desperacji chciał włożyć dwie pięści do buzi a przy tym był ryk okropny... muszę tę maść kupić noi jakiś gryzak, tak jak Catedra, bo straszne jest gdy dziecko tak się złości i cierpi. Ale zęby mogą wyjść nawet dopiero po kilku miesiącach... Choć mojej koleżanki synek ma 3,5 m-ca i już mnóstwo ząbków na dole.
Hej dziewczyny jestem tu nowa i prosze was bardzo o jakies rady!Obecnie mieszkam w UK i mam pewien problem z moja 4 miesieczna Zuzanka.Gdy skonczyla miesiac caly czas robi zielone kupki raz dwa razy na dobe a czasami co dwa dni pytalam sie tu lekarzy czy to jest normalne a oni nie potrafia nic z tym zrobic jestem niespokojna bo z tego co wiem to zielone kupki nie sa normalne u dzieci karmionych piersia.Kupki nie sa ze sluzem czy z krwia wygladaja normalnie tylko ten kolor mnie niepokoi a do tego Zuzia ma bardzo sucha skure na kolankach na buzi i na klatce piersiowej boje sie ze to moze byc jakas alergia.Czy ktos potrafi mi pomoc i doradzic bo nie moge za bardzo liczyc na lekarza gdyz stwierdzil ze to nic powaznego a ja do konca mu nie ufam.A do polski pojade dopiero w maju!Z gory dziekuje za odpowidz.
wiesienka123
mama Asi
lysa d- witam, moja Asia jest na mleku modyfikowanym i zjada mniej więcej co 4h 150ml, ale po spaniu w południe potrafi 180ml. Jak ja karmie tak o polnocy to czasami zje tylko 90-100ml,ale w ciągu dnia jje ładnie wiec jej nie dokarmiam na sile. Jutro będę znala wage to dopisze;-)
Aga, dentinox jest bez recepty.
Lysa_d moi chłopcy jedzą co3-4 godziny od 120 do 150ml. Chyba, że jest to kaszka bo tej potrafią wpierniczyć 180 ml i jeszcze się domagać.
Anetacf, może ma jakąś nietolerancję laktozy. Spróbuj podać jej mleko HA modyfikowane. Poza tym kąp w emolientach. Taka wysuszona skóra wygląda też na AZS. Na to lekarstwa nie ma innego niż emolienty (oilatum, emolium, balneum)
Lysa_d moi chłopcy jedzą co3-4 godziny od 120 do 150ml. Chyba, że jest to kaszka bo tej potrafią wpierniczyć 180 ml i jeszcze się domagać.
Anetacf, może ma jakąś nietolerancję laktozy. Spróbuj podać jej mleko HA modyfikowane. Poza tym kąp w emolientach. Taka wysuszona skóra wygląda też na AZS. Na to lekarstwa nie ma innego niż emolienty (oilatum, emolium, balneum)
Karolinusia
Bianka je 100-120 ml co 3-4h i przybiera na wadze z tego co wiem prawidłowo.
reklama
L
LuizaPatrycja
Gość
Igor wsadza wszystko jak leci do buźki jak go przebieram to potrafi "Ukraść" rozpięte body i wsadzić do buźki, rączki to już na porządku dziennym ale kurcze ma juztakie poranione....chyba kupie też tż maść. a czy dzięki tej maści przestanie "jeść rączki"?
Co do zielonych kup to Igor tez robił, i to rzadko bo co 2 dni.
prawie od początku jest na modyfikowanym, najpierw było bebiko, zmienione na Nutramigen który jest bez białka, pozniej Bebilon comfort zaczał robić częściej ale też zielono,
lekarki w szpitalu tez nie potrafiły mi pomóc mówiły że taka jego uroda, ale teraz od jakiegoś czasu jest na Bebilonie zwykłym i juz od pierwszego podania zaczął ładnie się załatwiać już nie na zielono i często robi kupę conajmniej raz dziennie.
Ale teraz to może być też to że jest już starszy i ma bardziej rozwinięty układ pokarmowy.
Igor ważył ostatnio tj 29.12, 6600gr zjada nie częściej niż co godz 150 ml mleka czasami więcej dochodzi nawet do 180.
Co do zielonych kup to Igor tez robił, i to rzadko bo co 2 dni.
prawie od początku jest na modyfikowanym, najpierw było bebiko, zmienione na Nutramigen który jest bez białka, pozniej Bebilon comfort zaczał robić częściej ale też zielono,
lekarki w szpitalu tez nie potrafiły mi pomóc mówiły że taka jego uroda, ale teraz od jakiegoś czasu jest na Bebilonie zwykłym i juz od pierwszego podania zaczął ładnie się załatwiać już nie na zielono i często robi kupę conajmniej raz dziennie.
Ale teraz to może być też to że jest już starszy i ma bardziej rozwinięty układ pokarmowy.
Igor ważył ostatnio tj 29.12, 6600gr zjada nie częściej niż co godz 150 ml mleka czasami więcej dochodzi nawet do 180.
Podziel się: