reklama

Opieka nad maluszkami

My od początku kładziemy Jasia na boczku, na zmianę raz na prawym raz na lewym, czasem na pleckach. Teraz już mały spryciarz nieraz sam się przekręca z boku na plecki. Położna bardzo nam polecała pozycję na boku. W dzień, jak tylko mam go na oku, staram się, żeby trochę poleżał tez na brzuszku.

reklama
W Stanach jest wielka kampania "spimy na pleckach". Przed wyjsciem ze szpitala musialam podpisac ze wiem iz taka pozycja jest najbezpieczniejsza i zapobiega bezdechowi. Ubranka, pieluchy itp sa poobklejane haslami "spimy na pleckach". Patryk spi na pleckach z glowka w prawa lub lewa strone. Nie wiem jak w PL ale tutaj kolderki sa nie zalecane dla dzieci do 12 miesiaca, bardzo popularne sa spiworki.
Moj maluzek uwielbia sie kapac. Mam hamaczek na wanienke, jest naprawde wygodny. Patrys sobie lezy w hamaczku a ja mam wolne obie rece.

Dobrze wiedzieć, że teraz powinno sie układac na plecach.
Jeszcze niedawno zalecali spanie na brzuszku, jako najlepsze.
Do tej pory kładłam na boku, ale chyba sie będę musiała przestawic na plecy ;D ;)

Mokkate, bo spanie na brzuszku jest bardzo dobre, zwłaszcza dla tych maluszków, którzy mają problemy z trawieniem. Tyle, że trzeba mieć malca na oku, żeby się nie zaksztusił ani nie udusił. Jak widać i w tej dziedzinie mody się zmieniają ;D Grunt to nie dać się zwariować i zachować zdrowy rozsądek. Mnie się wydaje, że dobrze, jak niemowle śpi w różnych pozycjach. Od ciągłego spania na pleckach często podobno odkształca się główka.

Pytia - pozycja na pleckach jest po prostu najbezpieczniejsza - i tak było zawsze, ale to tez pozycja głownie na noc - jak nie kontrolujemy malucha.

wskazane jest by w dzień, jak mamy go na oku kłaść na brzusiu - dobre dla brzuszka jak i dla mięśni , oraz kjłaść na boczku - jednak mój te przewraca sie już z boczku na plecki SAM.

A mój krzyś już 2 razy od wczoraj miał trochę krwi w kupce. Pediatra kazał obserwowac i chyba to jest skaza białkowa. Mam zakaz na białko.

reklama
ewik pisze:
A mój krzyś już 2 razy od wczoraj miał trochę krwi w kupce. Pediatra kazał obserwowac i chyba to jest skaza białkowa. Mam zakaz na białko.
Ewik, wspolczuje.Mam nadzjeje ze bedzie dobrze.A jezeli wyjdzie skaza bialkowa to co maluch bedzie jadal?Pewnie jakas specjalna dieta

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry