reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad maluszkami

magdalenaB - my c kolka walczymy juz 2 tygodnie, rozne zeczy stosowalismy od wczoraj podaje malemu czopki Viburcol i chyba widac efekty :) podaje mu tez Gripe Water ale Twoje malenstwo jest za malutkie na to, natomiast czopki sa od 1go dniazycia wiec polecam, kosztuja ok 20zl - Powodzonka i wytrwalosci, jesem z Toba :)

reklama
magdalenaB pisze:
dziewczyny pomocy!! jak radzic sobie z kolka?? macie jakies sposoby?? bo ja nie moge juz od wczoraj :(
magdalena, u nas co prawda sie tylko zaczynaly kolki,ale tez juz sie zalamywalam.Zaczelam podawac regularnie(dwa razy po 10 kropli ) Espumisan,no i calkowicie ograniczylam swoja diete(kolezanka poradzila ,a jej poradzil lekarz pediatra kiedy jej maluch byl w wieku m0ojej Majki).Wiec nie jadal slodkich rzeczy,zadne mleko i wogole zaden nabial,z owocow tylko jablka i arbuz,a z warzyw to tez nic oprocz ziemniakow,marchewki,burakow...masakra,ale jak narazie(ODPUKAC) pomaga i bole brzuszka sa rzadsze i o wiele lagodniejsze.

Sylwia - mój Jaś też ma wrażliwą pupcię i co chwilę robi się czerwona. Stosuję sudocream, a jak nie pomaga po kilku dniach to Tormentiol - świetna maść na odparzenia. U Jaśka działa zawsze.

Co do kolek - my właśnie od niedzieli jesteśmy na Lefacolu i odpukać jest dużo lepiej. Ale to też niestety od 1 miesiaca. Niewiele kropelek można podać wcześniej. Moja położna mówiła, że od 2-3 tygodnia można dawać Esputicon (ma taki sam skład jak Espumisan, ale jest o połowę słabszy). Pozostają niefarmakologiczne sposoby, czyli masowanie brzuszka, maści rozgrzewające na brzuszek no i rurka do odgazowania - gdyby nie ona, nie wiem, jak przeżylibyśmy pierwsze tygodnie!

tereskaa pisze:
Mam pytanie do KatiNJ ;)...bo tez mieszka w stanach ....czy lekarz wspominal cos o podawaniu malemu bobaskowi wit D????
Pediatra powiedzial zeby podawac wit D jesli sie karmi piersia. My stosujemy Tri-Vi-Sol. A skad jestes, ja mieszkam w NJ w Montclaire.

sylwia532 pisze:
magdalena na razie mnie ten problem omija.poczytaj tu http://www.laktacja.pl/problemy.html

a ja mam problem-czesto zmieniam pieluszki,zawsze smaruje kremem a maly ma odparzenie........pupa jest gladziutka ale miedzy sprzecikiem  :(,tak dbalam a to swinstwo sie pojawilo i mam do siebie pretensje bo to moja wina  :((jaka masc jest dobra-sudokrem nie pomaga...........maly ma juz to 3 dnien,moze nie jest az tak mocne ale jest widoczne)

U nas na odparzona dupcie sprawdzilo sie mycie przy zmianie pieluchy woda z dodatkiem kilku kropel oliwki i odstawienie chusteczek ( uzywam ich tylko noca).

reklama
pediatra poleciła nam na odparzenia maśc Ziaja, ale jak do tej pory Sudocrem działa w kryzysowych sytuacjach;

na kolki dajemy Espumisan, za zgodą pediatry zaczęliśmy wcześniej niż przed skończeniem pierwszego miesiąca - ale daję nieregularnie 2-3 krople, aby małego nie faszerowac; poza tym masaże, suszarka, spacer - maluch w wózku, jak zjadłam suszone śliwki to też był spokój (w schabie one były), moi rodzice polecają też koperek - napoic szkraba

Do góry