reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

optymistycznie starające się

LILITH trzyma sie zemna tez nie najgorzej juz w poniedzialek mam zamia sie wybrac do szkoly juz a tam sie porobilo niezle przed chwila gadalam z kumpelka aj. No i szczeka mi jeszcze dokucza cholera jedna

reklama
Hej dziewczynki, mam serdeczną prośbę o pomoc w zinterpretowaniu mojego wykresu temperatury bo sie troszkę pogubiłam. Cykle 28-29 dniowe, po miesiączce temp. 36,6 a od 10 d.c. - 36,7 potem -36,8 w 16 d.c. już 36,9 - nie wiem czy tą temperaturę36,9 można uznać za skok owulacyjny?? Zauważyłam w poprzednim cyklu że dopiero ok 22 d.c. mam obniżenie temperatury z 36,9 do 36,7 a potem skok do 37,1. To mi bardziej wygląda na skok owulacyjny ale czy 22.d.c to w cyklu 29 dniowym nie za pozno na owulację?? Dodam jeszcze ze od ok 14 d.c. odczuwam bóle jajników które zanikają dopiero kilka dni przed okresem a piersi zaczynają boleć na ok 10 dni przed @. Bardzo proszę o waszą pomoc bo nie wiem jak to interpretować - czy owulację mam 16 czy dopiero kolo 22 d.c. i czy piersi zaczynają boleć już przed owulacją czy dopiero po?? Z góry dziękuję.

A oto mój rozpisany wykres temperatur. Może ktoś pomoże mi go zinterpretować tzn. powiedzieć mi kiedy prawdopodobnie występuje u mnie owulacja?

@ 1 d.c. 36,8
@ 2 d.c. 36,8
@ 3 d.c. 36,8
@ 4 d.c. 36,7
@ 5 d.c. 36,6
6 d.c. 36,6
7 d.c. 36,7
8 d.c. 36,7
9 d.c. 36,8
10 d.c. 36,8
11 d.c. 36,8
11 d.c. 36,8
12 d.c 36,8
13 d.c. 36,8
14 d.c. 36,7
15 d.c. 36,7
16 d.c. 36,9
17 d.c. 36,9
18 d.c. 36,9
19 d.c. 36,9
20 d.c. 37,0
21 d.c. 37,0
22 d.c. 36,8
23 d.c. 37,1
24 d.c 37,1
25 d.c. 37,2
26 d.c. 37,0
27 d.c 36,9
28 d.c 36,8
@29 d.c. 36,8

Taki był mój wykres w poprzednim cyklu - w tym jak narazie identyczne temperatury i ten sam ból jajników po lewej stronie od ok 14 d.c. Czy jak na owulacje 22 dzien cyklu to nie za pozno i czemu te bóle jajnika pojawiają się juz od 14 dnia (czytałam ze na owulacje jajniki bolą ok 2 dni przed albo tylko kilka godzin). Bóle piersi pojawiają się różnie ale przeważnie ok. 10 - 8 dni przed okresem. Zastanawiam się czy nie zaczynają boleć zaraz po owulacji. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za każdą pomoc :)

a moze jednak owulacja 14, 15 dzień.
sprawdź z termometrem elektrycznym- żeby były dane do 2 kresek po przecinku.

między 36,7 a 36,9 są 0,2 róznicy czyli to wystarcza jesli chodzi o skok z tym że skok powinien wynosić 0,2 kreski ale musi być o 0,2 kreski wyższy od 6 ostatnich niższych temperatur a u ciebie to są temp.36,8 ( czyli jakby 0,1krski)- dlatego dokładniejszy pomiar jest potrzebny.
Możesz przy cyklu 29 dniowym sprawdzić temperaturę z testami owu od 12 dnia.

Ból piersi może występować zaraz po owulacji albo na 8-10 dni( to nie jest regułą ).

Ważniejszy jest śluz. Kiedy występuje białko jaja surowicze? tzn. że w tych dniach jest okres okołoowulacyjny

ja bym powiedziała ze 15/16 dzien cyklu. chociaż generalnie masz wysoką temp w pierwszym cyklu. pamiętaj zeby zawsze mierzyc o tej samej porze, wahania czasowe nie powinny byc wieksz niz pół godziny, bo to zakóca wynik.
jest taki program, który na podstawie wprowadzonych obserwacji (temp, śluz w pochwie i na sromie, położenie i konsystencja szyjki macicy, bóle owulacujne, bóel piersi) pokazuje date prawdopodobnej owulacji. niestey ten program kosztuje około 100 zł ( niby teraz jest promocja i kosztuje 75 zł). ja, jako pracownik służby zdrowia zdobyłam go za darmo i powiemz e jest dobry. co prawda nei zaciazyłam dzieki niemu (tzn wogóle jak na razie nie zaciązyłam), ale faktycznie "coś tam" pokazuje. dla zainteresowanych link
http://www.ctlife.ctsoft.com.pl/

a to link do termometru automatycznei mierzacego tem :), nie mam takiego ;D
http://republika.pl/apt/Index2.html

Elżbietko na jakiej podstawie go dostałaś?
Był ktoś u Ciebie z prezentacją czy każdy pracownik służby zdrowia go może otrzymać za darmo?

reklama
Czesc! Zajrzalam na ta strone wczoraj przypadkiem i tak mi sie spodobala ,ze od razu postanowilam sie zarejestrowac.Ja dopiero zaczynam sie starac(tzn.zaczynamy) ;) teraz zacznie sie  3 miesiac probowania.Niestety u mnie z cyklem bywa roznie bo pracuje na zmiany i mam stresujaca prace, wiec mase zaklocen.Jesli chodzi o temp. to babka ktora mnie uczyla tej metody "planowania" stwierdzila ze to nie bardzo wypali w moim przypadku  :(.Mysle teraz o wyprobowaniu testow owulacyjnych ale to za jakis czas( nie chce jeszcze panikowac bo dopiero zaczynamy)

Do góry