To prawda, osoby otyłe zawsze są gorzej traktowane, czy to w szpitalu, sklepie, urzędzie, restauracji. Czasami wręcz patrzą z pogardą na takie osoby.
Tak mi sie przypomniało, kiedyś na przystanku autobusowym siedziała obok mnie starsza kobieta, dodam że było jej sporo. Stanęła przed nami młoda dziewczyna, bardzo ładna na buzi, ale grubsza. I gołym okiem widać było, że to z choroby a nie obzarstwa (znajoma kolezanki) a ta Stara baba mówi do jakiegoś równie Starego chłopa że ona to by się wstydzila po ulicy chodzić, jak można coś takiego z siebie zrobić. Dziewczyna chyba tego nie słyszała, mnie to zabolało i parsknelam do niej że nie ma wstydu, jest bezczelna a na dodatek sama wygląda jak potwór i niech swoich frustracji nie wylewa na innych. Coś mi tam starowina odpowiedziała, ale nie słyszałam bo przyjechał mój autobus i sobie poszłam. Ja wiem, że osobom starszym należy się szacunek, ale ten przykład idealnie pokazuje że nie każdym. Na szacunek trzeba sobie zasłużyć. Nie wiem czy ta starowina ma tak podły charakter czy już jej się jajecznica w głowie zrobiła. To w sumie nie ważne, nikt nie ma prawa nikogo obrażać i atakować. Aż się we mnie zagotowalo jak sobie to przypomniałam.