nie martw się em_ka ja tez zazwyczaj na oko.. bo wiadomo, co lubię najbardziej to dodaje najwiecej...
Ale podobno najlepsi kucharze tez wszystko mierzą na oko
Tak wiec pierwszy przepis na zupę:
ZUPA POROWO PIECZARKOWA, Z SERKAMI TOPIONYMI
Składniki: proporcje na oko, jak kto lubi:-)
mięso mielone (zazwyczaj okolo 0,5kg)
dwa pory

pieczarki (ja daje dośc dużo)
serki topione,( zależy ile się tej zupy chce zrobić, ja na duzy garnek daje 3 serki) np jeden pieczarkowy i dwa śmietankowe, najlepsze są hochland te w prostokącie
kostka rosolowa
przyprawy jakie kto lubi (pieprz, troche soli itp)
Sposób przygotowania:
Mięsko mielone wrzucic do garnka na troche oliwy lub oleju, podsmażyc.. dodać pokrojony w cienko por, i pokrojone pieczarki. Przyprawić pieprzem, solą (ale nie za dużo bo serki są słone) i jakimiś ziołami jak ktoś lubi.. Podsmażyc razem..
Następnie dolać wody (w zależności od ilości składników) zagotować, dodać kostkę rosołową lub dwie.. chwilę pogotować i wrzucic serki topione, gotować na małym ogniu aż sie całkowicie roztopią.. W razie potrzeby doprawić. Ja daje dużo pieprzu i czasami papryki ostrej bo lubimy pikantnie.. Mozna dodac świeżą natkę pietruszki..
Trzeba dosmakować jak kto lubi.. ja lubie dość mocno doprawione i daję różne przyprawy, jakie mi akurat w ręce wpadną
Jak dla mnie pycha, ale nie każdemu pasują takie smaki..