reklama
magdziunia
Październikowa Mama'08
Zmęczona Karola jesteś - więc połóż się.
Nie ma co się męczyć.
Ja też dziś jakoś leżałabym i leżała - a jeszcze 1,5 godzinki temu miałam ochotę na spacerek a teraz
.... położę się wcześniej chyba.
Nie ma co się męczyć.
Ja też dziś jakoś leżałabym i leżała - a jeszcze 1,5 godzinki temu miałam ochotę na spacerek a teraz

Tak z praktycznej strony...No wiec mam pytankomam zasadzone alimenty po 200 zl na dziecko a teraz moja Wika idzie do szkoly i wzrosly wydatki!! Mati do przedszkola gdzie m-c kosztuje 180zł Mam zamiar w zwiazku z tym podwyzszyc alimenty do 400 zl na dziecko a z tego co wiem moj byly maz uzyskuje dochody wykazywane 2500-3000tys.zlotych.Nie wiem ile tak naprawde wnioskowac bo boje sie ze nie dostane tego co chce i sie wyglupie no i czy z tej kwoty mi nie urwie sad to moze wnioskowac o wieksza?????????
No i najw. w pazdzierniku rodzea alimenty licza sie do becikowego i moze mam poczekac do porodu z tym pozwem zeby dostac 2000tys. a nie 1000??czy skladac teraz bo i tak zasadza po wakacjach.
Jeszcze jedno dolaczyc mam do pozwu rachunek za ksiazki? mundurek itp Wiki?czy tylko wypisac ile co kosztuje?
Z góry dziekuje!!!!!!!!!!!!
Jeżeli chodzi o becikowe - to jego wysokość zależy od tego czy już teraz nie osiągasz dochodu wyższego od określonego w przepisach na osobę w rodzinie (dokładnie nie orientuję się jaka jest teraz to kwota) - do tego liczą się Twoje dochody, alimenty i dochody ojca dziecka - oczywiście jeżeli jesteście małżeństwem. Także tą kwestię powinnaś rozważyć. Jeżeli teraz złożysz pozew do sądu, rozprawa odbędzie się gdzieś koło września, października, więc jeżeli8 nie osiągasz tej kwoty to radziłabym Ci poczekać z pozwem tak do końca wrezśnia - wtedy rozprawa będzie gdzieś na koniec listopada.
Jeżeli chodzi o starsze dzieci, to tutaj w każdym momencie możesz wystąpić do sądu o zmainę wysokości świadczenia alimentacyjnego, właśnie ze względu na to, że zwiększyły się koszty utrzymania dzieci. W pozwie oczywiście opisujesz ile Ty zarabiasz, ile kosztuje Cię utrzymanie domu (wszystkie rachunki z miesiąca - dołączasz kserówki), ile wydajesz na leki, lekarza, wyżywienie... ogólnie mówiąc zwiększasz swoje koszty tak żeby wyjść jak najbliżej bilansu 0, ale bez podliczania wydatków na dzieci. Następnie podliczasz wydatki na dzieci, typu czesne, książki, zeszyty ubranka, dodatkowe zajecia, wycieczki ze szkoły, czyli znowu - co się da - z tego rachunku nie dołączasz - piszesz za każdą rzecz sumę około.
Podsumowując z praktycznej strony realna (uwzględniająca potrzeby małoletniego i możliwości zarobkowe zobowiązanego-przy czym nie chodzi o jego realne dochody) kwota żądania moim zdaniem w tym momencie to ok. 800 zł na dziecko. Sąd oczywiście zasądzi alimenty według swojego uznania, ale zawsze lepiej żądać więcej niż mniej.
Mam nadzieję, że za bardzo nie poplątałam.
blond_20
Czarownica
Witamy nowa mamusie
magdziunia
Październikowa Mama'08
Becikowe w wysokości 1 tys. zł otrzymają, niezależnie od dochodu, wszystkie matki, jeśli zaś dochód w rodzinie nie przekracza 504 zł, zasiłek z tytułu urodzenia dziecka może wynieść nawet 2 tys. zł.
wanilia79
Entuzjast(k)a
Ciril, Ty chyba z Łodzi lub okolic jesteś, bo coś mówiłaś o porodzie w matce polce. Ja też rozważałam tę ewentualność, choć do Łodzi mam prawie 80 km, ale chyba jednak się nie zdecyduję.
A jakie szpitale masz jeszcze do wyboru? Słyszałam kilka pochlebnych opinii o Rytgierze
A jakie szpitale masz jeszcze do wyboru? Słyszałam kilka pochlebnych opinii o Rytgierze
gosiakuprewicz
Marzec05'/Pazdziernik08'
Dziewczyny, zajrzalam tu na chwile, chcialam cos napisac i mnie "wywalilo", a potem nie moglam wejsc na BB forum. Alez dyskusja rozgorzala...

magdziunia
Październikowa Mama'08
Gosiu ja też nie mogłam się zalogować ani nic napisać.
Wywaliło mnie.
Najwidoczniej moderowane jest forum.
Niedawno też tak było.
Ale jakaś cisza zapanowała na forum.
Ja chyba zmykam spać.
Dobranoc do jutra a dla Ciebie Gosiu miłego popołudnia i wieczorku.
Wywaliło mnie.
Najwidoczniej moderowane jest forum.
Niedawno też tak było.
Ale jakaś cisza zapanowała na forum.
Ja chyba zmykam spać.
Dobranoc do jutra a dla Ciebie Gosiu miłego popołudnia i wieczorku.
reklama
blond_20
Czarownica
No wlasnie ja tez nie moglam wejsc
Podziel się: