reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2008

reklama
a moja kuzynka tzn była żona kuzyna, ma przyjechac w sierpniu z dzieciakami na wakacxje do nas z Niemiec, ale kuzyn niechce podpisać zgody na paszport twierdzi że nie ma czasu. On i ciotka się do nas nie odzywają, za to ze dziueciaki sa u nas co roku na wakacje, ze jej pomagamy. Ale komu mamy pomagać, starszy nie chce jeżdzic do ojca bo mówi ze boi się go i ze bił mame, tak mówi 6 latek- wiec z czyjej winy był rozwód. Ona mówi ze zgłosi do sadu, bo nie zabiera dzieciaków nawet na wekend, a teraz nie chce podpisac papierów na paszport, ale boi sie że dostanie papiery dopiero po urlopie

Minisia, podzielam zdanie dziewczyn, że malutkie te alimenty. Moim zdaniem wnioskuj o więcej, a co dostaniesz to Twoje, a właściwie Twoich dzieciaków. Może się nie znam, ale to tak trochę jak negocjacje.

Ale niech się wypowie specjalistka, ciekawam co powie.

Odkąd jestem na zwolnieniu mam fazę na porządki, przemeblowanka i oczywiście urządzanie pokoju dla dzidzi.
Mąż jednak studzi moje zapędy, bo po pierwsze lepiej żebym się nie forsowała (zakaz mycia okien i prania firanek - składam ukłon w stronę czarnej i minisi), po drugie pokój dla dziecka zdążymy urządzić jak mały przyjdzie na świat (zaboboniarz!!). Na początek i tak łóżeczko będzie stało w naszej sypialni, a ubranka w końcu nie zajmą całej szafy! Tak więc pozostają mi drobne zmiany w wystroju chałupki w postaci ceraty do kuchni i ozdobnej świeczku na ławę :-D.

Ojej,. ale ja to laboraty piszę, zanim spłodzę swojego posta, to Wy już temat zmieniacie hehe

Ja też mam faze porządków ale wszystko robię po mału np. jedno okno dziennie...i tak ciągle sprzątam po tym remoncie;-)

u nas jeszce nawet nie ma pokoju i niewidomo kiedy będzie, bo trzeba ściany popostawiac, a napocvzatek będzie z nami w sypailni, bo tak wygodniej

Minisiu wysokość alimentów przyznana przez sąd zależy od dwóch rzeczy, tj. od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego (w tym przypadku dziecka) oraz od możliwości finansowych zobowiązanego (w tym przypadku ojca dziecka).
Uważam, że spokojnie możesz się ubiegać o wyższą stawkę.
Minisiu jeśli chcesz to w KRiO czyli kodeksie rodzinnym i opiekuńczym jest sporo napisane.

Minisiu jeszcze jedno - może to suche fakty, ale mogą troszkę pomóc.

Zarówno dla osób składających wnioski, jak i dla Sądu najwyższą trudnością w podobnych sytuacjach jest zwykle ustalenie wysokości alimentów. Przesłanki ustalenia kwoty alimentów są zawarte w art. 135 kro. Decydują o niej zarówno okoliczności zachodzące po stronie uprawnionego, jak i zobowiązanego.
Można spotkać się z opiniami, że w Polsce orzeka się niskie alimenty. Istotnie, Sądy rzadko zasądzają kwoty przewyższające 2,5 tys. zł. Nie wynika to jednak z przepisów, czy przyjętej linii orzeczniczej, a z faktu, że osoby, które mają płacić alimenty nie są wstanie ponieść wyższych kosztów.
Po stronie dziecka kwota alimentów musi wynikać z usprawiedliwionych potrzeb. I nie chodzi tu wyłącznie o dostarczenie środków potrzebnych do zamieszkania i wyżywienia. Usprawiedliwione potrzeby dotyczą nie tylko sfery materialnej życia, ale również intelektualnej. Tym samym usprawiedliwioną potrzebą może być wyjście do teatru lub filharmonii, uczestniczenie w różnych kursach i szkoleniach itd. Przy czym istotnym jest, na jakim poziomie prowadzi życie osoba zobowiązana do płacenia do alimentów. Dziecko powinno mieć zapewnione życia na zbliżonym poziomie (z uwzględnieniem jego wieku i potrzeb).
Aby ustalić wysokości alimentów Sąd musi uzyskać dane dotyczące kosztów utrzymania dziecka. W tym celu należy przedstawić koszty związane z czynszem, mediami, wyżywieniem, nauką, środkami czystości, lekarstwami i ogólnie opieką medyczną, innymi potrzebami dziecka wynikającymi z jego wieku, uzdolnień, zainteresowań.

Możliwości zarabiania osoby zobowiązanej

Drugim kryterium wyznaczającym wysokość alimentów są zarobkowe i majątkowe możliwości zobowiązanej osoby. Szczególną uwagę należy zwrócić na sformułowanie "możliwości", czyli - nie faktycznie osiągane dochody. Może się zdarzyć, że zobowiązana osoba świadomie nie osiąga dochodów aby nie płacić lub płacić niższe alimenty.
W tym zakresie Sąd będzie oceniał możliwości zarobkowe poprzez uwzględnienie wykształcenia, doświadczenia zawodowego, sytuacji na rynku pracy, stanu zdrowia zobowiązanej osoby.
W razie zmiany stosunków majątkowych tego rodzica, który ma płacić alimenty, można żądać zmiany orzeczenia lub umowy dotyczącej obowiązku alimentacyjnego (art. 138 kro). Przy czym ustawodawca zabezpieczył Sąd w przypadkach dobrowolnego pogorszenia sytuacji osoby, na której ciąży obowiązek płacenia alimentów.
Jeżeli w przeciągu trzech lat poprzedzających ustalenie wysokości alimentów osoba ta dobrowolnie pozbyła się majątku lub podjęła zajęcie mniej dochodowe, niż wykonywane uprzednio, Sąd ma prawo nie uwzględnić tej zmiany i orzec o alimentach w wysokości odpowiadającej poprzednim stosunkom (art. 136 kro).

Ugoda miedzy rodzicami

W sprawach o alimenty możliwe jest zawarcie pomiędzy stronami ugody. Sąd będzie namawiał strony do tego, aby taka ugoda została zawarta. Korzystniej jest bowiem, gdy kwota alimentów została ustalona przez strony samodzielnie, a nie narzucona im z góry przez Sąd. Ugoda taka zostaje spisana w protokole rozprawy, odczytana przez Sąd i podpisana przez strony. W praktyce do zawarcia umów dochodzi stosunkowo rzadko z uwagi na złożoność konfliktów rodzinnych, które są jednym ze źródeł konieczności sądowego ustalania alimentów.
Roszczenie alimentacyjne przedawnia się po upływie lat trzech. Dla sytuacji wyjątkowych zwykło się jednak przywoływać zasady współżycia społecznego, z których może wynikać zasądzenie alimentów, o które roszczenie już się przedawniło.

Minisiu wysokość alimentów przyznana przez sąd zależy od dwóch rzeczy, tj. od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego (w tym przypadku dziecka) oraz od możliwości finansowych zobowiązanego (w tym przypadku ojca dziecka).
Uważam, że spokojnie możesz się ubiegać o wyższą stawkę.
Minisiu jeśli chcesz to w KRiO czyli kodeksie rodzinnym i opiekuńczym jest sporo napisane.

Minisia w takim razie musisz się przyłożyć do tzw. usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego, żeby wszystko starannie wyszczególnić i o żadnych wydatków nie pominąć. Każdy grosz jest ważny ( ale przeze mnie chciwość przemawia, ale to w końcu Ty wychowujesz dzieci i dbasz o nie, więc niech były mąż choć kasę wyłoży).

reklama
Do góry