reklama

Październik 2011

zupaogórkowa masz podstawy ku temu by obawiać sie dziecka z zespołem downa??
tak jak pisały dziewczyny,usg 11-14tc na przezorność karkową,można zrobić pappa,albo amniopunkcje- ale to musi być skierowanie od lekarza,ktory faktycznie widzi ku temu wskazania,to daje już 100% pewności czy są jakieś wady wrodzone.
normalnie to kosztuje koło 1000-1500zl.

reklama
tez bym chciala miec wszystkie badania, tylko nie bardzo wiem ktore tu zrobia.

lilou narazie obawiam sie wszystkiego, bo nic jeszcze nie wiem i wkurza mnie to coraz bardziej

Badania na przezierność nie są obowiązkowe, chyba że o czymś nie wiem, bo ja nie miałam skierowania, wiem że bada się tą przezierność podczas badań prenatalnych i jak coś wydaje się nieprawidłowe to dalej kierują na inne badania.
Zresztą bywa że przezierność wskazuje na wadę, a później się okazuje że jej nie ma i na odwrót.

wlasnie nie, w norwegii mieszkam obecnie. na kalendarzu ktory dostalam mam wyznaczone wszystkie wizyty u lekarza i poloznej az do momentu porodu. wychodzi na to ze przysluguja mi tylko 2 usg i 3 badania krwi. to duzo?

W Wawie są takie ceny:
1. Test PPAP-A + badanie genetyczne USG 2D/3D/4D.
Zalecane terminy wykonywania badania: 11-13 tydzień ciąży Zapis badania na DVD wraz z komentarzem lekarza gratis. - 550,00
2. Test Potrójny + badanie genetyczne USG 2D/3D/4D.
Zalecane terminy wykonywania badania: 14-20 tydzień ciąży
Zapis badania na DVD wraz z komentarzem lekarza gratis. - 550,00

Nie znam sie jeszcze za bardzo...czy wiecie, co to jest ten test potrójny?

Badania na przezierność nie są obowiązkowe, chyba że o czymś nie wiem, bo ja nie miałam skierowania, wiem że bada się tą przezierność podczas badań prenatalnych i jak coś wydaje się nieprawidłowe to dalej kierują na inne badania.
Zresztą bywa że przezierność wskazuje na wadę, a później się okazuje że jej nie ma i na odwrót.

no wlasnie bywa , ze lekarz wykryje jakas wade , ktorej w rzeczywistosci nie ma .... zawsze moze zdarzyc sie blad i tego sie boje , bo czytajac widze , ze wcale to takie zadkie nie jest :(
dlatego do tego USG lepiej znalezc sprawdzonego lekarza ,zawsze to mniejsza szansa na blad

W Wawie są takie ceny:
1. Test PPAP-A + badanie genetyczne USG 2D/3D/4D.
Zalecane terminy wykonywania badania: 11-13 tydzień ciąży Zapis badania na DVD wraz z komentarzem lekarza gratis. - 550,00
2. Test Potrójny + badanie genetyczne USG 2D/3D/4D.
Zalecane terminy wykonywania badania: 14-20 tydzień ciąży
Zapis badania na DVD wraz z komentarzem lekarza gratis. - 550,00

Nie znam sie jeszcze za bardzo...czy wiecie, co to jest ten test potrójny?

nie wiem , moze to USG test z krwi i jeszcze jakies badanie ??

aha i jeszcze raz napisze , bo widze , ze nikt uwagi nie zwraca na to :)
a wiec dziewczyny te usg genetyczne robi sie miedzy 11 a 13tc nie pozniej !!!!!!!!!!!! pozniej jest juz za pozno i moga wyjsc bledne pomiary , dlatego madry lekarz pilnuje daty sam .... miedzy tymi tyg. pomiary sa najbardziej miarodajne !! pozniej dzieci rosna juz kazde innaczej i nie da sie zmierzyc dokladnie faldy karkowej itd.

zreszta widze , ze Hopee wkleila cennik i na nim tez jest napisane od 11 do 13 tc , a nie jak niektore z was pisza do 14
w ksiazkach , ktore mam tez jest do 13 i nie pozniej

reklama
zupaogorkowa u mnie w anglii wszystko jest za darmo, i mysle ze w Norwegii jest podobnie gdyz masz taka sama ilosc usg i badan krwi jak ja. A te badania ja robilam pzry pierwszym dziecku i nic nie placilam.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry