reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

kurde ja tyle tu krakowianek to może choć jedna przyjechać do mnie poprasować i poskładać wielllllllllllllkkkkkkkkkkkąąąąąąąąą górę prania:-D:-D:-D
no sonka dziś baby litości nie mają:-D odejdzie na chwile i postów co nie miara :-)

reklama
wiecie, tak a propos jutrzejszego dnia mamy - szkoda, że moja tak daleko, bo mamy świetny kontakt,
pamiętam, że po porodzie, gdy pojawiła się Majeczka - tak kilka dni po, dotarło do mnie, że mnie też ktoś tak strasznie kocha, jak ja ją (taty niestety juz nie mam) i tak mnie to wzruszyło... a potem myślałam o tych niechcianych dzieciach w domach dziecka, jak mają strasznie w plecy, bez takiego silnego wsparcia w rodzinie, bez takiej osoby, której na nich zależy najbardziej na świecie, co by się nie działo - nie chodzi mi o pomoc wymierną, ale o tę siłę, jaką się ma za sobą wiedząc, że gdyby coś... to rodzina jest za Tobą murem ...

dziewczynki, ja dzisiaj coś naprawdę wpadłam w filozoficzny nastrój, ale od paru lat inaczej patrzę na dzień Matki, nie tylko dlatego , że mam Majkę, ale dlatego, że teraz jeszcze lepiej rozumiem swoją :-)

Kasik
bedzie ok, a chorowalas na ospe??, nie znam sie na tym ale moze jak sie chorowalo to juz sie wiecej nie choruje

Majeczka o zasilku chorobowym, my jestesmy na L4. Co do wyplaty to zalezy jak duza jest Twoja firma, powyzej 100 wyplaca pracowadca a ZUS jemu zwraca. Na macierzynskich jest tyle samo kasy co na zwolnieniu lekarskim. To srednia z ostatnich 12 miesiecy wszystkich skladnikow wynagrodzenia od ktorego sa placone skladki oczywiscie. I to jest 100 dla ciezarowek

Musa z ta cena za mieszkanie to zalezy gdzie sie mieszka. Moje miasto tez nie jest jakies duze ale z uwagi na to ze jest w czolowce miast wg ilosci ludzi na 1m kwadratowy mieszkania sie sprzedaja i to w duzych cenach za metr. Mieszkam ok 30 km od Warszawy i wiele osob wlasnie u nas kupuje mieszkanie i dojezdza bo w Wawie ceny kosmiczne.
Poza tym ostatnio wyczytalam ze tez w czolce jestesmy pod wgzledem ilosci sklepow duzometrazowych.
Ale to fakt, gdzie tylko troche miejsca to albo blok albo market buduja. :eek:

Malami to powodzenia

Nikola o to jestes ustawiona :-D. My wlasciwie na dom to mamy nieduzy kredyt i to nasz bol bo jak teraz cos robimy to czesto trzeba sie kredytem wspomoc

Sandrik zrob sobie suwaczek bo nie wiadomo ktory masz tydzien

Vibeke ja juz swoj dostalam bo u nas do 28 musza byc na kontach pieniadze, taki mamy zapis w umowach. I jestem zadowolona :-D:-D bo tych dodatkow do pensji czyli prowizji, nagrod, trzynastki (szczesliwie panstwowo pracuje to sie nalezy) srednio za rok wyszlo mi wiecej niz podstawowej pensji :tak::-). Takze tak to ja moge w domu siedziec :-D, zawsze pewna kwota a jak pracowalam to prowizja byla rozna, zalezy jaki miesiac

Sysia jak bys mogla to zwracaj uwage jak piszesz posty, bo nie wiem jak reszta ale ja mialam problem z przeczytaniem Twojego bo strasznie przekrecasz litery w wyrazach. Wiadomo ze to sie zdarza ale nie co kilka slow.

Misza witaj :tak:. Zrob sobie suwacze to bedzie wiadomo ktory u Ciebie tydzien

hahaha i nastepna mama z Krakowa, placą Wam tam za zachodzenie w ciaze :-p:-p:-D

Majeczka Mina dobrze pisze, premie Ci wejda do sredniej. Tylko pamietaj ze do sredniej wchodzi ostatnio przepracowany pelny miesiac i potem 12 do tylu. Tzn jak pojdziesz na zwolnienie np w polowie lipca to do sredniej wejdzie ci lipiec 2011-czerwiec 2012

Vibeke to trzeba statystyke zrobic. Warszawa i bliskie okolice vs Krakow :-D. Wiesz u nas na grudniowkach z Wawy byly dwie, z czego jedna po porodzie zaprzestala wizyt u nas. Za to Łodz byla gora :-)
Co do zasilku to jestem bardzo zadowolona, sama sobie tak na oko liczylam ze cos ok tego ale chcialam na koncie zobaczyc. I w zwiazku z tym torbe ciuszkow za 200 kupilam :-D

ide obiado-kolacje zrobic

jutrzenka to tak jak u mnie, firma do kwietnia była państwowa i wszystkie dodataki weszły do średniej i dzięki temu na zwolnieniu dotaję 300 zł więcej niż gdybym pracowała :-)

mi też się marzy własny domek, gdzieś daleko od cywilazji, chyba dlatego też tak się bronię przed zakupem mieszkania w wawie bo gdzieś w głębi duszy wiem, że nie jestem mieszczuchem i wolałabym mieszkać z dala od tego zgiełku. W sumie ja bywam szalona i już nie raz chciałam uciekać w siną dal ale mój mąż to mega ostrożny czlowiek i on bałby się ryzyka.

co ja jeszcze chciałam napisać?:confused:

a już wiem, cytat z forum, chyba Musa podawał link

Matka Wyrodna istota leniwa i wygodna jest. Matka Wyrodna karmi niemowlę Danonkami, a zabawek nie myje co przepisowe 7 dni, tylko jak zaczynają się lepić. Matka Wyrodna nie sterylizuje butelek, wyparza je również z rzadka. Matka Wyrodna czasami nie bawi się z niemowlęciem, ponieważ gdy ono bawi się samo, Matka Wyrodna może posiedzieć przy komputerze/ poczytać książkę/ poobijać się nieco. Matce Wyrodnej zdarza się z czystego lenistwa nie wychodzić z dzieckiem na spacer przez dwa dni. Matka Wyrodna nie prasuje ubranek dziecięcych po obu stronach- robi to wówczas, gdy są wygniecione. Na Matki Wyrodne często urządzane są nagonki na innych forach, gdzie przebywają głównie Matki Idealne.
Matka Wyrodna, choć czasami bluzgami rzuca, aż miło- ma Klasę.

jedno mnie najbardziej zastanawia : dziewczyny czy są jakieś naukowe podstawy co do tego prasowania ubrań? po co to się robi? wiem, że chodzi o bakterie ale skąd bakterie na upranych ubrankach? I w jaki sposób one zgrażają dziecku?

i jeszcze jeden hit

. Przed zakupem nowego kaftanika upewnij się, w jakiej temperaturze można go uprać. Temperatura 40°C w przypadku niemowlaka to stanowczo za mało. W wyższej ubranko może się skurczyć albo zmienić kształt. Kupuj maluszkowi tylko taką bieliznę, którą można prać w 60°C.

błagam napiszcie, że to nie jest prawda.

Ostatnia edycja:
no wiadomo że jak nie wiadomo o co chodzi to o kasę! teraz wszystko jasne.. walcz o te premie bo potem one ci się do zwolnienia wliczają..
a jak szefowa ci premii nie da za to zwolnienie? ups.. będzie na mnie :no::szok:

witaj misza...oo kolejna z Krakowa..
grzeczna dziewczynka :-D

Mina, nie zwolni, umowa chroni kobiety w ciąży :tak: z niej nie jest jakis tyran, jest naprawde w porządku, a to ze poznalam jej poglady to tylko dla mnie lepiej, bo z dwojga złego wole wiedzieć na czym stoje. Premie są okej, ale dostajemy je kwartalnie, wiec juz nieduzo hehe
misza - witaj :-)

majeczka - teraz wszystko jasne i nie naciskam, ale dbaj o siebie i maleństwo :-)

dzięki Sonkaa - uważam :tak: jakby cokolwiek z Dzidzia sie działo, ide na wolne i w ogole sie nie zastanawiam, ale ODPUKAC wszystko jest w porządku

kurde ja tyle tu krakowianek to może choć jedna przyjechać do mnie poprasować i poskładać wielllllllllllllkkkkkkkkkkkąąąąąąąąą górę prania:-D:-D:-D
Nikolaa musze Cie rozczarować - to najgorsze czynnosc pod słońcem dla mnie, fuj.. tez mam góre prania ktora od tygodnia czeka na prasowanie :dry:

jutrzenka - nie rozumiem z tym wliczaniem dodatków - jak jestem na L4 przed porodem, dostaje 100% pensji zasadniczej tak? ale do macierzynskiego juz sie te dodatki beda wliczały, tak??

malinova też jestem ciekawa o co chodzi z tym prasowaniem ubranek a o tej temperaturze prania też nigdy nie słyszałam:confused:

Edit O kurcze właśnie zerknęłam na bodziaki, które kupiłam wczoraj i tam jest napisane, żeby prać w 30 stopniach. I co teraz??:eek:

Ostatnia edycja:
i jeszcze jeden hit

. Przed zakupem nowego kaftanika upewnij się, w jakiej temperaturze można go uprać. Temperatura 40°C w przypadku niemowlaka to stanowczo za mało. W wyższej ubranko może się skurczyć albo zmienić kształt. Kupuj maluszkowi tylko taką bieliznę, którą można prać w 60°C.

błagam napiszcie, że to nie jest prawda.
Dziwne to, nie? Skoro jest 100% bawełny to powinno się móc wygotowywać (chodzi mi głównie o ew. plamy). Chyba, że ja się nie znam :confused:
I raczej nie jestem za stwarzaniem dziecku sterylnego otoczenia.

reklama
Do góry