reklama

Październik 2014

reklama
Ostatnio z moim tak sie zastanawialismy ile tak naprawde kosztuje wyprawka dla malucha. Znajoma mi powiedziala ze ze 4 tys wydam jak nic ale to przeciez kupa kasy,czy aby napewno az tyle to wszystko kosztuje. Nie zalezy mi na jakis firmowych,drogich rzeczach...ale 4 tys to chyba za duzo...

My zmieściliśmy się w 1200 zł. Wózek Chicco 3w1 używany w stanie bdb, łóżeczko też używane w stanie bdb itp itd. Nie ma co przepłacać maluch i tak szybko wyrośnie. My odłożyliśmy na wakacje :-) W sumie maluch to jedynie nowy materac potrzebuje :-) i buty ale to już w przyszłości :-)

Przejdź się przy okazji do szpitala w którym zamierzasz rodzić na oddział położniczy tam powinna wisieć taka lista. Przynajmniej u mnie w szpitalu wisiała :-)

W Legnicy dziś dzień bez deszczu :-)

My kupimy nowy bo zakładamy ze ma nam wystarczec na 2 dzieci bo chcemy miec mała różnice wieku. Wiec trochę musi nam posłużyć ;) ale faktycznie w necie mozna kupić używane perełki za nie duże pieniadze i przyoszczedzic

Ja dzisiaj wybrałam się na mały rekonesans do sklepów z akcesoriami dziecięcymi i trochę się przeraziłam. Wydaje mi się, że z 6 tyś na wyprawkę to minimum. Same ubranka to nie są jakieś straszne koszty, ok. 10 zł śpioszki, body podobnie. Gorzej już ze sprzętem, laktator, wyparzaczki, podgrzewacz do butelek, waga dziecięca, itp. Faktycznie trzeba już zacząć zbierać to wszystko, żeby później koszty nas nie zabiły.

Oglądałam też wózki. Zakochałam się w wózku Quinny Moodd. Zobaczymy co mężuś na niego powie, pewnie każe mi wybić go sobie z głowy ze względu na cenę ;P Ale pomarzyć zawsze można ;)

Zgadzam się z paulettą.Oczywiście każdy ma prawo kupować, co chce, ale ja też uważam, że takie wydatki mogą być zbędne.Dziecko początkowo potrzebuje niewiele. Kilka ciuszków, pieluchy. Reszta to nasz wybór i wygoda.
Nie miałam żadnej wagi. Wydaje mi się, że może się ona przydać jedynie w jakiś skrajnych przypadkach. Jak dziecko jest zdrowe, to widzisz, że przybiera, bo z ubranek wyrasta. Karmiłam piersią i miałam dobry laktator, który był mi niezbędny, ale żadnych sterylizatorów. Zwyczajnie gotowałam te parę buteleczek na mleko do mrożenia w garnku. Moje dziecko nie używało nigdy smoczka. Podgrzewać słoiczki czy mleko z piersi można w miseczce z wrzątkiem. Teraz wszystko jest w sklepie dostępne od ręki. Urodziłam 3 tygodnie przed terminem i mąż kupował rzeczy, kiedy byłam w szpitalu (np. laktator). Wszystko kupicie, jak okaże się że będzie wam potrzebne. Wybrać na wszelki wypadek możecie oczywiście wcześniej. Nie wierzę, że w tym kraju każda matka ma kilka tysięcy na wyprawkę ;-)

No my już po wizycie :-) z dzidziusiem wszystko ok. Wszystkie pomiary prawidłowe. Usg przez brzuch i super było widać maluszka. Machał nam rączka i dr zrobił takie zdj dla naszej córki :-D no i nadal prawdopodobnie synek choć pan dr powiedział że jeszcze na 100% nie powie. No i dostałam duphaston bo powiedziałam o tym że mi ten brzuch tak czasem twardnieje.
I nic nie przytylam od ostatniej wizyty choć apetyt mam niezły :-D

reklama
Witam dziewczynki...

Ja tylko na sekundeczkę..... Nie mam jeszcze wyniku, ale wiem że to nie zaśniad......

Lepszej wiadomości na święta nie potrzeba....

Odezwę się jutro jak będę miała wynik

Pozdrawiam wszystkie i uważajcie na siebie i na wasze brzuszki....

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry