reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Październik 2014

U mnie sie przydawal papier toaletowy...niby był, ale często sie kończył i lepiej było wziąć swój niż latać i szukać salowej. Potwierdzam kubek i sztućce. Może jakąś cherbatke, zwykle są czajniki na korytarzu no i coś do jedzenia, bo jak ci dadzą kolację o 17 to o 21 będziesz zabijać z głodu. Zwykle są lodówki na korytarzu a i na suchym prowiancie da sie pociągnąć.

reklama
Wczoraj zrobiliśmy duże zakupy dla naszej księżniczki :) kupiliśmy juz mebelki Klupś Regał Miś z Gwiazdkami calutki zestaw. 4 kartony ciuszków od narodzin do roczku. Kojec, chodzik i masę zabawek matę, grzechotki itp. Z zabawek jestem jednak najbardziej zadowolona z elektrycznej kołyski z fisher price HUŚTAWKA KOŁYSKA fisher price Z PROJEKTOREM nowa! ta z motylkami. Jak nic nie kupowałam tak wczoraj poszalam. Został jeszcze wozek, wanienka , kosmetyki itp i bedziemy mieli wszystko. Moj P tylko mi przypominał ze bedziemy mieli 2 pokoje i chce miec jak dojść do łazienki :) we wrześniu powinnismy miec juz wszystko tylko zostanie spokojnie poczekać ;) a ile przy tych zakupach było radości.

Cześć przyszłe Mamusie, przepraszam że przerywam rozmowę,ale jako że jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem i nie na wszystkim się znam to chciałam spytać o pewną rzecz dotyczącą ubranek. Mianowicie góra dzieciecych ciuszków osiągnęła już tak wielkie rozmiary że szafki pękają w szwach. Postanowilam zabrać się za segregacje przed wielkim praniem i tu moje pytanie, do jakiego rozmiaru mam wybierać ubranka na pierwszy miesiąc,półtora życia dziecka? Wiem że malenstwo szybko wyrośnie z pierwszych ubranek ale nie orientuje się jak bardzo by w środku miesiąca nie okazało się że wszystko co przygotowałam jest już ciasne: )

Panna - ja najpierw wybrałam te ciuszki z oznaczeniem 0-3 miesiące, a potem dobierałam do nich wielkościowo pozostałe, te co nie miały oznaczeń (bo miałam używane) i te co miały oznaczenia w centymetrach (bo są duże rozpiętości pomiędzy firmami) i poukładałam sobie w szufladach od najmniejszego do największego:-D to rozwiązanie mi się sprawdziło, a ciuszki zmieniałam bodajże po 2 miesiącach bo się pogoda zmieniła;-)

Cześć przyszłe Mamusie, przepraszam że przerywam rozmowę,ale jako że jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem i nie na wszystkim się znam to chciałam spytać o pewną rzecz dotyczącą ubranek. Mianowicie góra dzieciecych ciuszków osiągnęła już tak wielkie rozmiary że szafki pękają w szwach. Postanowilam zabrać się za segregacje przed wielkim praniem i tu moje pytanie, do jakiego rozmiaru mam wybierać ubranka na pierwszy miesiąc,półtora życia dziecka? Wiem że malenstwo szybko wyrośnie z pierwszych ubranek ale nie orientuje się jak bardzo by w środku miesiąca nie okazało się że wszystko co przygotowałam jest już ciasne: )

Nie panikuj nie jest aż tak źle, nie tak szybko maluch wyrasta z ciuszków. Choć to zależy. Ja bazuję na takiej tabelce:

0-3 miesięcy, waga dziecka do 5,5kg
rozmiar ubranek 56-62, czapeczka rozmiar do 36 - do 40cm, buciki rozmiar 15-16

3-6 miesięcy, waga dziecka do 7kg
rozmiar ubranek 62-68, czapeczka rozmiar do 42 - do 44cm, buciki rozmiar 17-18

6-9 miesięcy, waga dziecka do 8,5kg
rozmiar ubranek 68-74, czapeczka rozmiar do 44 - do 46cm, buciki rozmiar 19

9-12 miesięcy, waga dziecka do 10kg
rozmiar ubranek 74-80, czapeczka rozmiar do 46 - do 48cm, buciki rozmiar 20

Z innej beczki: chciałabym polecić wam książkę, ktorą teraz z ogromną przyjemnością czytam. Nazywa sie naukowiec w kolysce i nie jest poradnikiem o dzieciach, tylko popularnonaukową książką o psychologi poznawczej i rozwojowej. Jest świetnie napisana i pokazuje co już wiemy o tym w jaki sposób dzieci uczą sie o stanach umysłów innych osób, o przedmiotach i rządzących nimi prawach fizyki, o nabywaniu języka. Pozwala sobie uświadomić jak fascynujące są niemowlaki z powodu ogromu wiedzy i umiejętności, które przyswajaja sobie w krótkim czasie. Dla mnie wow, ale bierzcie pod uwagę ze to może być moje zboczenie zawodowe ( jestem psychologiem, tylko zajmuje sie zupełnie inna dzialka)

Niebieskooka - to też zależy od wielkości dzieciątka po urodzeniu. Może mieć 2800 g albo 4700 g ;) To pewnie będziemy wiedzieć bliżej terminu porodu.

Enya - jak mama po operacji?

Babina - to są najfajniejsze plaże :)

Rjoanka - przypomnialas mi tym, że zaczęłam czytac (i zapomniałam) "Jak wychować szczęśliwe dzieci" Eichelbergera. Można z niej wyciągnąć sporo wniosków, a nawet zagłębić się w swoje dzieciństwo. Też polecam, jest łatwa w odbiorze.
A ta o której piszesz jest dostępna może w pdf? ;)

Boję się burzy, a właśnie zaczyna się taka fest. A ja sama z kotami :( Może to śmiesznie brzmi, ale trochę panikuje podczas burzy. Z resztą moje koty też.

reklama
Cyntia, nie wiem, mam w papierku. Znajomi mi pozyczyli.
No burza to nic miłego. Może pusc sobie jakiś film głośno? Na koty dziala, pomaga też im w sylwestra :-). Musiałam to dziś zrobić bo w mojej dzielnicy odgrywali powstanie i głośno było jak na polu bitwy. Serio serio. Strasznie strzelali.

Do góry