reklama
kahaaa
Fanka BB :)
strip na innym forum przeczytałam, że w Matce Polce nie płaci się za pobyt matki. szpital włoszczowa - Forum echodnia.eu
a w innym miejsu, że szpitale łamią prawo jeśli każą matkom płacic za pobyt w szpitalu, więc jak coś to się kłóc
edit: a w innym miejscu przeczytałam, że MP jednak pobiera opłaty http://sieradz.naszemiasto.pl/archi...o-kazac-matkom-placic-za-pobyt-przy,id,t.html hmmm?
a w innym miejsu, że szpitale łamią prawo jeśli każą matkom płacic za pobyt w szpitalu, więc jak coś to się kłóc
edit: a w innym miejscu przeczytałam, że MP jednak pobiera opłaty http://sieradz.naszemiasto.pl/archi...o-kazac-matkom-placic-za-pobyt-przy,id,t.html hmmm?
Ostatnia edycja:
kahaaa dla mnie Śląsk i Zagłębie to jedno a to samo. W Katowicach akurat nie jest najgorzej, bo sporo przyjezdnych. Podobnie jak w moich rodzinnych Gliwicach. "Najlepiej" mówią w mniejszych miastach- Zabrze, Ruda, Knurów. Tam na porządku dziennym jest gwara i to u większości mieszkańców. My tego nie słyszymy, ale ślązaka łatwo rozpoznać. Nigdy nie mówiłam po śląsku, nie zaciągałam a jadąc do kuzynki w centralnej Polsce, od razu usłyszałam, że jestem ze śląska. Na przykładach idealnie mi wytłumaczono po czym można poznać. To była kwestia pojedynczych wyrazów, które dla nas są całkiem normalne, polskie a w rzeczywistości wcale tak nie jest.
strip trzymam kciuki za badania i szybki powrót do domku.
strip trzymam kciuki za badania i szybki powrót do domku.
stripMYmind
a tu jest napisane o pobycie dziennym. a co z nocką? wiecie moze dziewczyny? bo na "taborecie" nie dam rady drzemac bo jestem i tak juz na wykonczeniu
kahaaa
Strip - o nocnym pobycie - "Opłaty pobiera też Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, bez względu, czy matka karmi, czy nie. Przez pierwsze cztery dni w izolatce - 25 zł za dobę, za dostawione łóżko -15 zł, za kolejne dni odpowiednio - 15 zł i 10 zł. Powyżej dwóch tygodni opłaty spadają do 10 zł i 5 zł. Szpital nie zapewnia jednak matce wyżywienia. - Jeśli matka jest w szczególnie trudnej sytuacji, może poprosić ordynatora lub dyrektora o indywidualne rozpatrzenie sprawy - dodaje Ewa Szewczyk, kierownik działu usług medycznych w Instytucie CZMP. " - ale to stary artykuł jest. nic nowszego nei znalazłam więc nie wiem...
aniaw - dla ludzi ze sląska - śląsk i zagłębie to to samo, dla ludzi z zagłębia nie. w zawierciu się nie zaciąga, ale masz rację co do wyrazów dziwnych, których nigdzie indziej nie ma. "papucie" są najbardziej zdradliwe, hi hi
aniaw - dla ludzi ze sląska - śląsk i zagłębie to to samo, dla ludzi z zagłębia nie. w zawierciu się nie zaciąga, ale masz rację co do wyrazów dziwnych, których nigdzie indziej nie ma. "papucie" są najbardziej zdradliwe, hi hi
Ostatnia edycja:
frecklis
Zaciekawiona BB
Dziewczyny, ja to was podziwiam
Jak Wy to robicie, że tyle stron "produkujecie". Zwykle zanim Was poczytam to już jest tak późno, że nie mam siły nic napisać
no a chciałabym w końcu dołączyć do tak zacnego grona ;-)
Może na początku powiem coś więcej o sobie: Jestem mamą Majki, która urodziła się 20.10.2010. Podobnie jak Natolin miałam poród kleszczowy i jakoś cięzko mi nawet myśleć o drugim dzidziusiu - a szkoda bo zawsze chciam dwójkę. Więc tym bardziej podziwiam Dobranockę. Ogólnie, to chciałam Wam podziękować, bo nie jeden raz pomogłyście mi w róznych sytuacjach związanych z ciążą, porodem i teraz w wychowywaniu Naszych Bobasków.
Jest to dla mnie szczególnie cenne, ponieważ mieszkam na "obczyźnie" i mam "umiarkowane" zaufanie do tutejszej służby zdrowia 
Alicjo z Krainy Czarów sama bym lepiej tego nie napisała. świetne podsumowanie uroków emigracji na Wyspach. Ja również wyemigrowałam ze względów ekonomicznych. W Polsce przez 1,5 roku szukałam pracy (po studiach) bez większych sukcesów. Z tego powodu wpadłam w depresję i w sumie w naszym przypadku to było na tamtą chwilę najlepsze rozwiązanie. Szybko znaleźliśmy pracę - ale oczywiście znacznie poniżej kwalifikacji ze względu na słabą znajomość języka
Niestety my nie mieliśmy za bardzo wyboru - i w sumie nie żałuję, ale gdybym miała mozliwość wolałabym mieszkać w Polsce
Jedno jest pewne - nigdy się nie rozdzilajcie!!! Jeśli się zdecydujecie na wyjazd to tylko razem!!! Z samotności ludzie robią różne głupie rzeczy!!!

Może na początku powiem coś więcej o sobie: Jestem mamą Majki, która urodziła się 20.10.2010. Podobnie jak Natolin miałam poród kleszczowy i jakoś cięzko mi nawet myśleć o drugim dzidziusiu - a szkoda bo zawsze chciam dwójkę. Więc tym bardziej podziwiam Dobranockę. Ogólnie, to chciałam Wam podziękować, bo nie jeden raz pomogłyście mi w róznych sytuacjach związanych z ciążą, porodem i teraz w wychowywaniu Naszych Bobasków.

Witam sie wieczorowa pora,
A jesli chodzi o Wasz dylemat, to jest to trudny temat (ale czestochowski rym). Dziulka ma duzo racji w tym, co pisze. W PL z praca ciezko, do tego wyzysk na kazdym kroku, pensje zenujace i brak tej 'europejskiej' kultury pracy. Ale decyzja dot. wyjazdu z kraju nawet czasowo to okropny stres. Przechodzilam przez to 5.5 roku temu i tez nie chcialam wyjezdzac. Zmusila mnie do tego sytuacja ekonomiczna i kompletny brak perspektyw na rozwoj. Mieslismy z mezem wyjechac na gora 3 lata, siedzimy juz 5.5. W miedzyczasie kupilismy tu mieszkanie, urodzil sie nam syn...i zycie leci dalej. Niestety, ja nigdy do konca emocjonalnie nie pogodzilam sie z wyjazdem z kraju, w ktorym zostawilam rodzine i moich przyjaciol (takich, co to znam od dziecinstwa, tudziez szkoly sredniej). W UK trzeba bylo zaczac od nowa ze wszystkim. Nie wspomne juz o pewnym szoku kulturowym; (sam proces adaptacyjny trwal u mnie prawie 2 lata). Wydaje mi sie, ze wszystko zalezy od tego, czego oczekujesz po wyjezdzie. Musisz byc gotowa podjac prace, ktorych nigdy nie podjelabys sie w PL, ponizej kwalifikacji, czasem godnosci (chyba, ze znasz dobrze jezyk). Do tego rozlaka z bliskimi, brak znajomych na miejscu, kompletnie inna mentalnosc tubylcow i tym podobne problemy. Nie polecam rozlaki z mezem. Moim zdaniem jest to opcja dla wybitnie zdesperowanych malzenstw, z ogromnymi dlugami etc. Czasem nie warto rozdzielac sie, by zarobic. Wiem, rzeczywistosc w PL jest ciezka, ale wierz mi, pieniadze to nie wszystko...A i musicie wziac te pod uwage kryzys, w ktorym tkwi cala polnocna Europa. W UK jest teraz bardzo kiepsko z praca, bezrobocie bardzo wzroslo i pensje tez w gore nie ida. W Irlandii jest jeszcze gorzej.
Tak, czy inaczej, sluze rada, jesli zdecydujecie sie na wyjazd z Polanki. A ten Slask wcale tak zle nie brzmi. Ja bym sie zastanowila.
Alicjo z Krainy Czarów sama bym lepiej tego nie napisała. świetne podsumowanie uroków emigracji na Wyspach. Ja również wyemigrowałam ze względów ekonomicznych. W Polsce przez 1,5 roku szukałam pracy (po studiach) bez większych sukcesów. Z tego powodu wpadłam w depresję i w sumie w naszym przypadku to było na tamtą chwilę najlepsze rozwiązanie. Szybko znaleźliśmy pracę - ale oczywiście znacznie poniżej kwalifikacji ze względu na słabą znajomość języka

Ida Sierpniowa
no to qrczę teoretycznie juz niedługoIda - ale Wam sie egzemplarz trafil, no! Lubi sie pobujac i tyle :-) A Wy musicie sie bujac (do polnocy) razem z Nia. Moze Jej niebawem przejdzie. (Wczoraj w pracy pocieszali mnie, ze do 5-6 miesiaca jest ciezko, a potem juz z gorki i ... staram sie baaaardzo w to wierzyc).
jutro sama z nią jestem, więc jak ją bujnę to tydzień pośpi
idę zaraz lulu, bo butla została zaliczona o 23:07. zobaczymy ile da pospać...
kahaaa
frecklis - witaj.
gdzie wyemigrowałas?
a i ten post, który cytujesz to onesmile pisała nie Alicja.
gdzie wyemigrowałas?
frecklis
Zaciekawiona BB
Tak wiem,że nie Alicja, ale do Niej był skierowany. A "osiedliliśmy" się w Readingfrecklis - witaj.
gdzie wyemigrowałas?
:-)
reklama
Ida Sierpniowa
kahaa, jeśli cię to pocieszy to do 22 my mamy zazwyczaj MINIMUM dwie pobudki, a ogólnie to moja córa ma w głębokim poważaniu "trzy dopuszczalne pobudki Tracy Hogg"
strip, odzywaj sie, a my będziem trzymać kciuki!!!!!!!!!!!!!!!
mamaagusi i ancze, piszcie piszcie, będę miała co czytać
idę chyba spocząć...
strip, odzywaj sie, a my będziem trzymać kciuki!!!!!!!!!!!!!!!
mamaagusi i ancze, piszcie piszcie, będę miała co czytać
idę chyba spocząć...