reklama

Październikowe mamy 2020

Hmm,masz rację . Jak myślisz co oznaczyć zatem. Mam dość nisko ferrytyne ale nie poniżej normy ,lekarz stwierdził że nie muszę brać żelaza .
Poziom kwasu foliowego, chyba koło 70-80 zł kosztuje takie badanie, ale widać, czy się nie przegielo z ilością ;) No i jak masz problem z ferrytyna/żelazem to też kontroluj od czasu do czasu, bo o anemię nie trudno w ciąży ;)

reklama
Ja też nie wyobrażam sobie nie zrobić usg genetycznego u certyfikowanego lekarza. To zupełnie coś innego niż nawet najdokładniejsze badanie u zwykłego ginekologa. 3 razy w ciąży warto się wykosztować i zrobić te 3 najważniejsze usg u specjalisty.
Co do kwasu foliowego, zdecydowanie polecam brac metylowany, 800 spokojnie można brać.

Wróciłam od lekarza ...puki co wszystko jest ok , Dzidzia ma 12,6 mm [emoji2] . Kolejna kontrola za aż za miesiąc , chyba , że zacznie się dziać coś złego to wiadomo szpital . Jakie bierzecie witaminy w ciąży ? Ja biorę Prenatal Uno ,do tego metylowany kwas foliowy z Seeking Health. Biorę jeszcze witaminę D, magnez. Każdy doradza co innego , a ja nie chcę zaszkodzić . [emoji85] Ten lekarz u którego właśnie byłam kazał brać Folik ,ale ja tego nie będę brać . Czy można zaszkodzić nadmiarem metylowanej formy kwasu foliowego i jaką dawkę w sumie powinno się brać ?
Z kwasem foliowym nie da się przesadzić. Również w formie metylowanej. Przy różnych ryzykach rozwojowych stosuje się naprawdę kobyle dawki.

reklama
To jak dał namiar na certyfikowanego to on zrobi USG genetyczne już.

U mnie też nie ma wskazań ale będę robić mam w pakiecie w lux medzie i dodatkowo będę robić u takiego speca w KRK. Czyli będę mieć 2 jedno za darmo a drugie dopłacę
W poprzedniej ciazy też tak robiłam i byłam mega zadowolona z tego drugiego USG niesamowite :)
To ja tym razem tylko w Luxmedzie, bo lekarz też ma certyfikat.. A jakby czasem coś mnie niepokoiło, to wtedy pójdę jeszcze prywatnie ;) W poprzedniej ciąży robiłam prywatnie u super specjalisty i zdjęcia są ładne 😍

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry