reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

Golanda: może mała ma okres wzrostu? Moja miała takie dwa dni - wisiała w dzień na cycku non stop - juz nie wyrabiałam, bo normalnie po 2-3h ssania bolało. Co ją odlożyłam to marudziła, aż sie rozryczała i to na cały regulator - musiała spac z nami, bo tyylko wtedy nie płakała - do tego te bóle brzuszka ja męczyły - no i przeszło samo. Znowu je, śpi w swoim łóżeczku i nie płacze...

Agagsm dziekuje za odpowiedz, wlasnie sie tak pocieszm ze to przed tym skokiem rozwojowym taki szok, bo w sumie miala straszne ostatnie 2 dni, a zwlaszcza ten wczorajszy a juz dzis jest lepiej i nawet cycka wypuszcza po 20min!A przez ostatnie 2 czy 3 dni to 50 min nie wyjete i potem godzina przerwy i znowu cycek, albo trzymanie na rekach i tulenie.
Poza tym ona kiedys przy cycku to byla spokojniutka, a teraz cuduje jak moze, a to sie za ucho szarpie jak ssie, a to sobie palcem w oku grzebie, a to głową macha na prawo i lewo, normalnie cuduje.
Mam nadzieje ze bedzie juz spokojniej. Wspolczuje wiszenia na cycku 2-3h. Chyle czoła bo ja bym nie dała rady az tyle, zaciskam zeby jak mam wytrzymac 1 h a wiecej to juz sobie nie wyobrazam, a moje sutki juz wystają na 1,5cm i są ogromne:-(

A jesli chodzi o potówki, to moja tez ma. Mama powiedziała zebym do wody do kąpieli dodała odrobine sody albo mąki ziemniacznej, ale jakos nie mam przekonania.

Ostatnia edycja:
reklama
hmmm mojej chyba też się pomału szykuje taki skok rozwojowy bo coś za dużo zaczyna wcianac i wisieć mi na cycku a jak tylko odłoże na tapczanik to po 10 min wyk i pisk jakby tydzień czasu nie jadła :nerd:

moja Mała też ma potówki, poskrecałam ogrzewanie w całej chacie i nie przykrywam ją dodatkowo na noc ! widocznie musiało być jej za goroąco ....mi zresztą też było !

Golanda ja wogóle ostatnio wpadam w samouwielbienie - 5tygodni skończy Miśka w poniedziałek i tylko na cycu, a wciąż mnie boli jedna brodawka, że obłęd, bo ma rankę centralnie i nie ma jak sie zagoić, bo co karmienie, to Misia wyssa co się zagoiło - a druga brodaweczka wlasnie przestała w tym tygodniu boleć:-D a co najfajniejsze dziecko przysysa się dobrze - to po prostu moja uroda, że mam nadwrażliwe brodawki i bolą jak cholera i jak widzę, że Misia wyhodowała drugi podbródek na mleczku mamusi to normalnie 2 cm wyższa się robię:-D:cool2::-p ale po tych2-3h karmienia to płaczę z bólu- ale się zawzięłam i kurde będę karmic cycem i ten cholerny ból brodawek mnie nie złamał i nie złamie:baffled:

No i w końcu rozumiem czemu pytanie czy karmisz tylko piersią czy dokarmiasz jest takie istotne dla wszystkich kobiet w rodzinie;-)

A ja zrobiłam krochmal na te potowki - czyli mąka ziemniaczana z wodą i przemywałam jeden dzień, ale nie widziałam jakoś poprawy i sobie dałam spokój, bo cała buźka taka wymazana zaschniętym krochmalem:baffled:

a ja obcielam po 2tyg, ale w sumie to po 10 dniach juz mozn je bylo spokojnie zlapac w nozyczki, bo ladnie urosly, a teraz to juz obcinam co 3dni bo mała sie ciagle drapie. Za to od 2-3 dni nie schodzi z cycka a jak lezy w lozeczku to nie potrafi nie płakac:( masakra jakas. Najpierw tylko normalny płacz, a jak nikt nie podejdzie to zaczyna wpadac w histerie, ale ile tak mozna.Ciagle by chciala zeby brac ją na rece i przytulac, no albo cycek. Rece opadają:-(
my mamy to samo. zaczęło się chyba w środę i tak sobie trwa ten bunt. w nocy śpi dobrze, ale w dzień wszystko ją drażni. ale widzę, że sporo się zmienia - pojawiły nam się łzy, których wcześniej nie było, zaczyna się uśmiechać, rozgląda się i jest radośniejsza. a do tego wszystkiego ma dłuższe okresy czuwania. szczególnie o 5 nad ranem.:-D
macy - dzięki za podpowiedź ze zmianą maści na pupkę. Po odsstawieniu sudockremu - pupka jak marzenie:tak: smaruję oczywiście bepanthenolem :tak:
ależ proszę. ;-) my mieliśmy ten sam problem. z synem używałam tylko sudocremu i było dobrze - z polecenia położnej, zresztą on nawet niczego innego nie tolerował, bo zaraz tyłek był jak biedronka, a z kolei ta księżniczka ma zbyt delikatny tyłek na sam sudocrem, więc szukaliśmy czegoś innego. i tak się jakoś udało.

heh ja właśnie zobaczyłam że młody na pupce tuż przy odbycie ma krostkę czerwoną. Ale jak chłopcu "wietrzyć tyłeczek", skoro on sika jak ... (brak porównania) i strzela kupami jak armata? :-D:-D

Agagsm podziwiam i tak trzymaj!Masz racje nic Cie nie złamie!
Przetrzymałas ciaze i poród, to co taki ból brodawek dla Ciebie!:tak:
A smarujesz czyms, nawet nie wiem czy mozna jak jest ranka.
Ja smaruje tylko lanoliną. Na ranki niby dobra masc z nagietka, ale nie wiem czy akrat na brodawki sie nada.Lanolina o tyle dobra, ze nie trzeba jej zmywac z cyckow przed karmieniem.

A to mowisz ze krochmal nie działa, to ja nawet nie bede próbować.
Widziałam Twoją Michasie w gazecie wyborczej w zeszla sobote:)

A co do podbródka to moja ma raczej wszedzie obwarzanki, udka to ma juz tak konkretne ze sie boje ze potem powiem - po mamusi. Maz sie mnie pyta czy ja nie za duzo ja karmi bo juz jest taka okragła!:baffled:
Od wyjscia ze szpitala przytyla 800 w 3 tyg wiec ciezko zeby obwarzanek nie było:baffled:
Ale fajne sa takie dzieci z okrągłą buźka, z reszta chyba cyckiem przekarmic sie nie da.

A co do dokarmiania, to jedna babcia mojego M jest w szoku ze jak mozna karmic tylko piersia, przeciez dziecko zagłodze!Normalnie wyrodna matka jestem;-)

Macy moja odpukac tez spi w nocy ale w dzien wlasnie miała takie dzikie akcje.
Odpukac dzis jest ok a juz prawie 16ta:)
No i ja tez odnotowałam pierwszą łezke i zaczyna mi sie przyglądac.

Ostatnia edycja:
heh ja właśnie zobaczyłam że młody na pupce tuż przy odbycie ma krostkę czerwoną. Ale jak chłopcu "wietrzyć tyłeczek", skoro on sika jak ... (brak porównania) i strzela kupami jak armata? :-D:-D
Kładziesz ceratkę, na to ręcznik, pieluchę i wietrzysz. A kupy łapiesz w powietrzu. Ja musiałam wczoraj małej zebrać mocz do badania. Z chłopcem problemu by nie było, a z dziewczynką - masakra! Czekałam, czekałam, a ta mi kupę zrobiła do pojemnika!:-D Za to jak mój synek zobaczył, że córcia może zrobić siku na pieluchę położoną na dywaniku, długo się nie zastanawiał, stanął i też sobie siknął. Normalnie szaleństwo wczoraj miałam z tymi urwisami.

Tymuś jak do niego gadam też się usmiecha a mimowolnie banana ma często na ustach. Taki smieszek, łez jeszcze nie widziałam pewnie mamy czas :tak:
agagsm - naprawdę dzielna babka z ciebie, ja takich bóli nie przeżywam, jedne dzien chyba 3 miałam kiepski ale cały miesiąc cierpieć :szok:
macy jak wyniki małej? dzownili ze szpitala :confused:

Kładziesz ceratkę, na to ręcznik, pieluchę i wietrzysz. A kupy łapiesz w powietrzu. Ja musiałam wczoraj małej zebrać mocz do badania. Z chłopcem problemu by nie było, a z dziewczynką - masakra! Czekałam, czekałam, a ta mi kupę zrobiła do pojemnika!:-D Za to jak mój synek zobaczył, że córcia może zrobić siku na pieluchę położoną na dywaniku, długo się nie zastanawiał, stanął i też sobie siknął. Normalnie szaleństwo wczoraj miałam z tymi urwisami.
:-D:-D:-D to miałaś niezły ubaw:-D:-D:-D

reklama
:-D:-D:-D to miałaś niezły ubaw:-D:-D:-D
Po same pachy, Kochana! :baffled: Mamy dywan, nie panele, więc było szorowanie, żeby zapachów nie było.

Kaja, gdzie tam. Mąż pojechał do szpitala z moczem małej, bo też mają zbadać. Może się od łaskawców się czegoś dowie. Czekam jak na szpilach.

Do góry