reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

moniko nie złosc sie na siebie tylko na przyszłosc zaufaj swojej intuicji:tak:
kajenka podawaj duzo płynow,najlepiej sokow owocowych albo wody.zaobserwuj ile mała je kaszki,gotowanych warzyw(marchewka),banana...U mnie Julcia po tych antybiotykach i Lactidzie tez robi twardsze kupki,juz nie takie rzadkie jak kiedys ale zaparc nie ma.Kiedys tez miałysmy problemy z kupka(jak J była noworodkiem.I lekarze kazali mi podawac Lakcid-1dziennie(nie pomogło-ale podobno na niektore dzieci działa),albo przepisała nam Debridat(nie działał) i Lactulosa-super syropek(podobno cukier mleczny)podawałam to dwa tygodnie i do dzis nie było dnia zeby mała sie nie załatwiła a kiedys nie załatwiała sie przez 9dni!!!Byłam na USG brzuszka i pani doktor(gastrolog)powiedziała mi,ze dziecko musi sie wyprozniac codziennie bo inaczej rozpulchniaja sie jelita i to nie dobrze.Kazała mi podac to lactulose od razu jesli dziecko przez cały dzien nie załatwi sie.Jest to bardzo dobre lekarstwo,bo działa na stolec a nie na jelita,jak np czopek:tak:Ja mysle,ze powinnas cos podac,a jak problem bedzie sie powtarzał to popros lekarza o recepte na ta Lactulose,jest nie droga a naprawde dobra.

reklama
Mada u nas to nie takie proste, bo Paula jest alergiczka i nie powinnam jej podawac niczego bez konsultacji z lekarzem.
Bananow nie je, marchewke raz w tygodniu, za to ryz w prawie kazdym posilku (kaszki, owoce sloiczkowe, obiadki itp.). Kiedy ma klopoty staram sie ja porzadnie napoic, daje surowe jablko itp, ale nie zawsze dziala:no:.
Bardziej mnie martwia te luzne kupki bez powodu:-(

Po 5 dniach mocz do kontroli... a kto Ci to zrobi w niedziele wielkanocna:confused::-(

Właśnie z tego powodu Kajenko postanowiłam zrobic badanie kontrolne w sobotę :tak:...zreszta u nas w szpitalu analityka jest czynna 24 h również w niedziele i święta :-)

Kajenko...nie wiem co Ci poradzić na te zaparcia/rzadkie kupki Pauli :baffled:....u nas tez czasami jest okres twardych kupek a za jakiś czas kupki są luźniejsze...ni z tego ni z owego...tylko że ja przestalam sie już tym przejmować ;-)

Witam:-)Może któraś z mam ma pomysł jak zachęcić dziecko do mycia zębów?Moja Karolka ma 15 miesięcy,wieczorem daje jej szczoteczkę i sama próbuje myć ząbki a właściwie gryźć szczoteczke a potem ja jej myje ząbki ale musze ją zagadywać bo nie chce otwierać buzi:no:?A czy wasze dzieci też lubią drzeć gazete lub książeczki na drobne kawałeczki?Później lubi wyrzucać te śmietki do kosza'

...u nas tez czasami jest okres twardych kupek a za jakiś czas kupki są luźniejsze...ni z tego ni z owego...tylko że ja przestalam sie już tym przejmować ;-)

Ja tez sie nie przejmowalam, ale po Waszych postach zaczelam sie zastanawiac, czy wszystko jest OK:nerd: Na szczescie nie zauwazylam w nich sluzu, ale smierdza gorzej niz zwykle:baffled: Jesli nic nowego nie wyskoczy, to spytam o nie lekarza 'przy okazji'.

Aga to wszystko normalne. Ciesz sie, ze chce po sobie sprzatac;-);-);-)
Co do mycia zabkow, to ostatnio pisalam, ze tez mamy z tym problem. Jedyne pocieszenie, to ze Paula nie je w ogole slodyczy.
Aha! W ulotce probiotyku Dikoflor30 wyczytalam, ze hamuje on m.in. rozwoj bakterii odpowiedzialnych za prochnice:tak:

Czesc Laseczki
Dzis udalo mi sie zajrzeć w buziulke Maciejkowi a tam..........przebijaja się trzy trojki /dwie gorne i jedna dolna.
Widac juz pekniete dziaselka..a spuchniete na maxa,,,chyba przy zadnych az tak nie cierpial....miejmy nadzieje ze szybko wyrosnąl i bedzie spokoj,
Szkoda mi go bo wiem ze cierpi ale ja tez mam juz troche dosc tej mojej malej marudy....:sorry:

Czarodziejko usciski dla cierpiacego Maciusia:-(

U nas od pol roku nie bylo nowego zabka, ale wydaje mi sie, ze szykuje sie dolna piatka. Dziaselko jest jakies inne, Paula znow wszystko pakuje do buzi, slini sie itp. Mam tylko nadzieje, ze przejdzie to tak, jak wczesniej, czyli w miare lagodnie:tak::happy:

U Nas z zabkami tak samo, nadal przebijaja sie dolne trójki, potem jeszcze piatki i komplet mleczaków :)

Dziewczynki bylismy z Dawidkiem u dermatologa ... z tymi niby liszajami alergicznymi ... na nózka bardzo mu sie zaogniły i cutivate ani advantan nie pomagał ... u dermatologa dostalismy syrop Ketotofeon czy jakos tak ... mamy go podawać 2 x 2,5 ml do kolejnej wizyty ( 19 maj) ... ale doczytałam ze u dzieci do 3 roku zycia podaje się 0,05 ml na kilogram ... Dawid wazy 11 kg czy aby nie za duzo mu przepisała? .. czy któras z Was podaje taki syrop?

reklama
Moniqo nie znam tego leku:sorry:

Czytalam Twoj post z Paula na kolanach i nagle zaczela cmokac do zdjecia Dawidka:-D:-D:-D Tak wiec przekaz mu caluski od Pauli:tak::-D

Do góry