• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Plan porodu.

• Starter tematu Starter tematu Deleted member 176021
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Ja również nie stosowałam w praktyce planu, ponieważ miałam zaplanowane cc, myślę jednak, że możesz zarówno skorzystać z gotowych druków, które najprawdopodobniej znajdziesz na stronie szpitala, bądź tych, które wyszukasz w internecie, jak również samodzielnie spisać w punktach listę rzeczy, które chcesz, by zostały uwzględnione podczas porodu, a które dotyczyć będą Ciebie i innych osób uczestniczących przy Twoim porodzie.
Dobrze jest podzielić go na 3 części:

-przygotowanie od porodu
- poród
-po porodzie

Przygotowanie: tu warto zawrzeć informacje dotyczące tego, czy chcesz, by podczas porodu towarzyszył Ci ktoś bliski. Czy wyrażasz zgodę na obecność studentów. Jakie są Twoje wymogi dotyczące golenia krocza, oraz podania lewatywy. Czy chcesz rodzić w swoim ubraniu, czy koszuli szpitalnej. Jakie są Twoje preferencje dotyczące korzystania z wanny, piłki, prysznica.

Poród: zapisz, czy chcesz otrzymać oksytocynę, mieć wykonany masaż szyjki. Jeśli tych rzeczy nie jesteś na chwilę obecną pewna, możesz zanotować, by personel na pewno zapytał Cię o pozwolenie na wykonanie tych zabiegów. Zapisz, czy zgadzasz się na nacięcie krocza, jeśli tak, to czy podczas jego zszywania chcesz otrzymać znieczulenie miejscowe.

Po porodzie: wpisz informacje nt. tego, w jaki sposób chcesz karmić malucha, czy chcesz kangurować, czy wyrażasz zgodę na podanie dziecku smoczka, czy zgadzasz się na kąpiel, czy decydujesz iż wykonasz ją samodzielnie jak najpóźniej będzie to możliwe. Warto również zapisać, czy chcesz by maluch był z Tobą cały czas, czy może wyrażasz zgodę na to, by na noc został zabrany na salę noworodkową. Zapisz też czy zgadzasz się na szczepienie dziecka.

Jeśli planujesz rodzić w towarzystwie swojej położnej, warto z nią omówić stworzony przez Ciebie plan. Ona znając Twoje oczekiwania i oddział będzie w stanie zweryfikować Twój plan i ewentualnie podpowiedzieć Ci, co jeszcze można w nim zawrzeć. Jeżeli zaś nie planujesz porodu ze swoją położną, to mimo wszystko warto udać się do szpitala w którym będziesz rodziła, by zamienić kilka słów z pracującą tam położną. Dowiedzieć się, jakie są u nich "zwyczaje". Taka rozmowa może nasunąć Ci kilka pomysłów, które warto będzie dopisać do Twojego planu.
Teoretycznie, czym bardziej szczegółowy plan, tym lepiej zarówno dla Ciebie, jak i personelu. Również teoretycznie jest to dokument, który powinien być respektowany. Piszę "teoretycznie" bo jak jest w naszej służbie zdrowia, to wie chyba każda z nas. O ile prawdopodobieństwo respektowania planu w nowej klinice, bądź placówce prywatnej będzie bardzo duże, o tyle w małych, prowincjonalnych szpitalach może to wyglądać różnie.
Powodzenia! :)

reklama
Ja plan porodu dostalam na pierwszej lub drugiej wizycie i wypelnialam sama, jednak w szpitalu nawet o niego nie zapytali a w sumie i tak sie nie przydal :) konkretne bole doatalam ok polnocy a o 2.30 juz corka byla na swiecie, a planowalam porod z mama, skonczylo sie na tel ze juz po :) hehe

A ja polecam zrobić. Rodziłam w dwóch różnych szpitalach- w obu przypadkach mój plan był w pełni szanowany i respektowany a w sytuacji gdzie wskazane było odstępstwo byłam pytana o zgodę.
Wiele kobiet narzeka na szpitale i placówki położnicze a moje doświadczenia są akurat bardzo pozytywne. Myślę, że wiele się w Polsce poprawiło a i nie należy zapominać, że kobieta sama wybiera sobie szpital więc trzeba dokonać takiego wyboru by nasze życzenia i oczekiwania były respektowane.

Przykładowe plany sa w internecie, na stronie "rodzić po ludzku", rozdają też w szpitalach i na szkołach rodzenia.

A ja polecam zrobić. Rodziłam w dwóch różnych szpitalach- w obu przypadkach mój plan był w pełni szanowany i respektowany a w sytuacji gdzie wskazane było odstępstwo byłam pytana o zgodę.
Wiele kobiet narzeka na szpitale i placówki położnicze a moje doświadczenia są akurat bardzo pozytywne. Myślę, że wiele się w Polsce poprawiło a i nie należy zapominać, że kobieta sama wybiera sobie szpital więc trzeba dokonać takiego wyboru by nasze życzenia i oczekiwania były respektowane.

Przykładowe plany sa w internecie, na stronie "rodzić po ludzku", rozdają też w szpitalach i na szkołach rodzenia.
No u mnie w mieście są dwa szpitale, wojewódzki i miejski. W miejskim, jak by coś się działo z dzieckiem po narodzinach automatycznie jest przewozony do wojewódzkiego bo tam nie maja sprzętu:( więc jestem bez wyboru, a w wojewódzkim jest na zasadzie róbta co chceta:( po pierwszym porodzie mam gęsią skórkę na myśl otym szpitalu:(

Może warto pomyśleć o szpitalu w innym mieście. Może wynająć położną do porodu jeżeli personel szpitala jest niereformowalny...Może jednak wybrać miejski szpital jeżeli tam opieka jest lepsza.
Ja bym szukała jakiegoś rozwiązania bo nie wyobrażam sobie, żeby pakować się drugi raz w coś co tak źle wspominasz.

reklama
oczywiście ze sama sobie wybiera, ale czesto zycie robi psikusy i np dziecko owinie sie pepowina i trzebaa szybko odcinac albo inne problemy dlatego mozna zrobic ale nie nastawiac sie ze wszystko bedzie tak jak w tym planie zeby nie bylo ze sie zawiedlismy :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry