reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ploteczki Opolanek i Opolszczanek

Kochane :-)

Życzę Wam własnego skrawka nieba, zadumy, pogodnych Świąt , odpoczynku, zwolnienia oddechu, nabrania dystansu do tego co wokół, chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami.

Wesołych Świąt!

reklama
Magia Świąt...
... to dziecięca wiara w Świętego Mikołaja...
... spokojna rozmowa z bliskimi przy kominku...
... zaspany budzik...
... i śnieg, który nie jest utrapieniem...

Magicznych Świąt Bożego Narodzenia
życzy Martyna z Rodzinką

cześć kobitki, pamiętacie mnie jeszcze?
U nas też pierwsze święta z naszym skarbkiem....:-):tak:
Fajnie było, a teraz u nas w gościach dominika koleżanka , w zasadzie taka jak rodzina, bo często wpada na weekendy , tak juz od lat 4....(kiedys mieszkała pod nami) . Własnie zdałam sobie sprawę, że zaraz będę musiała pilnować ich....:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: bo coś zmajstrują!
Oleńka boska, paluszkiem teraz pokazuję i pyta - A tu?i trzeba objaśniać co gdzie....:-)
A wczoraj wyciagnelismy kasety jak Domek był mały...ja młoda ....itp ,oj co wspomnień było! super mieć takie filmy!Domuś taki słodziak mały...ach....jak to szybklo mija...trzeba łapać każdą chwilę!! mówię Wam!
A to dlatego nas na wspominki wzięło ,że pod choinkę zawsze oprócz prezentów takich co sobie kupujemy nawzajem to tez kupujemy jeden wspólny dla nas,,,,w tym roku to kamerka!!!! I teraz wszystko uwieczniamy, tacy rodzice świry...
Magisterska napisana....uff.....poprawki tylko robię i dość....
Saly, gdzie byłaś jak Cię nie było?
Amelkowa kiedy spacer współny( ja tylko się umawiam i nic...prawda Rubi?)
A może jakis łączony? Saly? Ty tez po drodze mieszkasz?

Witam
U nas swieta były super, świadomość, że nie muszę po Nowym Roku lecieć do Anglii jest cudowna :) Ale w dalszym ciągu mieszkamy u teściów i po mału zaczyna mnie męczyc ta sytuacja :( Mój Radek jeszcze dzisiaj kończy malowanie i zaczyna skręcać meble, mam nadzieje, że w środe się przeprowadzimy :confused: poza tym mnóstwo załatwiania, z dziećmi tez sie trzeba zajmować, może przynajmniej spale te świąteczne kalorie w tym natłoku spraw :blink:

Hi po Swiętach, u nas nie udane, syn mi oszalał i je zbojkotował :o. Domator sie zrobił i najduzej w innym mieszkaniu wytrzymał max 30 min i nastepował mega ryk, który zamieniał sie w usmiech dopiero w samochodzie (w wigilie myslelismy, ze go cos boli, tak nas tym zaskoczył :o). Dzis mielismy szczepienie, po 20min pobytu w przychodni znowu ryczał jak opetany, dopiero w aucie aniołek - masakra co sie porobiło :( ... Na szczescie ostatnia dawke szczepionki skojarzonej juz wzielismy, jeszcze tylko w wakacje pneumo oraz meningo i ze szczepieniami z grzywki na jakis czas :) Musze się pochwalic Kubus juz ma 94cm :o przez 4m-ce az o 8cm skoczył :)

Agnieszko mam do Ciebie parę pytań w związku z pracą w Anglii... Moja siostra tam jest z mężem. Przez 7 miesięcy pracowali nielegalnie, chociaż byli przekonani że legalnie - ich szef ich oszukał... Teraz mają nową pracę i żeby ją zalegalizować muszą ponoć wysłać swoje dowody do jakiegoś homeofice i czekać mniej więcej miesiąc na ich zwrot... Wy też musieliście robić coś takiego? Mi tu coś śmierdzi...
I jeszcze jedno - jak tam było z podstawową opieką medyczną? Z lekarzem rodzinnym?
Moja siostra zna tylko trochę język, jej mąż prawie wcale... trochę tak po omacku się tam poruszają i niewiele wiedzą, mam wrażenie że ci ludzie którzy załatwili im pracę - Polacy w sumie i znajomi nie do końca są z nimi w porządku... :-(

z home office to rzeczywiście tak jest, że wysyła sie dowód osobisty, ja nie załatwiałam tego, bo nie pracowałam w Anglii, ale mój Radek mówi, że wysyłal dowód i czekał jakiś czas na zwrot.
jezeli Twoja siostra pracuje legalnie i płaci składkę ubezpieczeniową to ma opieke medyczna zapewniona za darmo. musi sie postarac o National Insurance Number, który sie załatwia w Job Center, a do lekarza rodzinnego czyli GP idzie i sie rejestruje z paszportem, ale nie pamietam czy oni sami sprawdzaja czy jestes ubezpieczona czy musisz im przedstawic National I.N. Może Magda bedzie pamietała. A w jakim miescie jest Twoja siostra??

Hej!

Amelkowa rzeczywiście z tym home office tak jest,że trzeba dokumenty wysłać (już teraz nie pamiętam dokładnie co,ale na pewno dowód i chyba umowę o pracę,bądź payslipy - najlepiej dowiedzieć się w Job Centre)+kasę (czekiem lub przekazem pocztowym,dokładnie nie wiem ile,najpierw było 50,później 70 funtów /osobę).Dokumenty muszą być oryginalne,tzn nie ksero,ale dobrze jest zrobić sobie wcześnie ksero na wszelki wypadek sobie zostawić,bo różne się rzeczy zdarzają,aczkolwiek poczta w UK działo o niebo lepiej niż tu i wysłać poleconym (recorded letter). Jeśli mają NIN to spokojnie mogą iść do najbliższej przychodni (można znaleźć na stronie NHS Choices Homepage - Your health, your choices w okienku Find and choose service w zakładce GP) i z dowodem (bo to równoważne z paszportem) się zarejstrować -opieka bezpłatna. Jesli macie jeszcze jakieś wątpliwości to pytajta;-)

ElfYourself by OfficeMax - Powered by JibJab :-D:-D:-D:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry