reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Po wizycie u ginekologa.

M

monika_pk

Gość
Pomyslałam sobie ze tu mogłybysmy pisac o zaleceniach naszych lekarzy...co mozna..czego nie mozna...najblizsza wizyte mam na 26 lipca...ale jak do tej pory nie moge siedziec na słoncu,nie kochac sie z mezem,nie pic alkoholu ,natomiast mam bardzo o siebie dbac,nie przemeczac sie...lekarz juz w trzecim tygodniu ciazy przepisał mi Duphaston na potrzymanie ciazy( 3x1) i tak do 12 tyg. poza tym od 3 miesiecy łykam FEMINATAL...jestem tez juz po pierwszym USG-było robione w 6 tyg.....we wtorek ide z wynikami:cukru,morfologii i moczu...trzymajcie za mnie kciuki! pozdrawiam

reklama
hi:)
ja najblizsza wizyty mam 1 sierpnia, razem z usg wiec juz nie moge sie doczekac:)
ja podobnie jak Monika zero alkoholu, papierosow(to nie problem bo nie pale,)tyle tylko ze powinnam unikac dymu tytoniowego, biore zelazo na moja anemie, a poza tym to mam duzo odpoczywac, nie przemeczac sie, nie dzwigac ciezkich rzeczy, nie stresowac sie i dobrze sie wysypiac:))
Monika trzymam kciukasy:)

ile kosztuje USG? ...nie wiem,poniewaz chodze prywatnie do gin. .....wizyta z Usg i badan.gin..kosztuje mnie 50 zł

Podobno samo usg kosztuje ok. 60 zł, w zależności od miasta. Monika - to naprawdę niedużo płacisz, ja chodze też prywatnie, płacę 60 zł za wizytę, a jeśli robi usg to w sumie 80 zł.
A wizytę mam 28 lub 29 lipca i wtedy dopiero usg. Na razie biorę kwas foliowy i czopki na upławy. Zgodnie z zaleceniem gin dużo odpoczywam, staram sie unikać stresów, nie piję w ogóle alkoholu, no i nie palę (zresztą nigdy nie paliłam), a - i unikam noszenia cięższych zakupów - proszę wtedy kogoś z rodzinki o pomoc.

Ja placilam za USG w zeszlym tygodniu i bylo to 50zl, ale moja przyszla szwogierka chodzi gdzies i ma za 30zl, moge sie dopytac gdzie, jak bedziesz potrzebowala. Na pewno jest to w Warszawie. Ciekawe z tym seksem, mnie lekarz nic na ten temat nie mowil i czytalam, ze jak nie ma przeciwskazan to zeby sobie nie odmawiac. A jak zalecono innym z was? Abstynencja, czy wolnosc wyboru? Moj lekarz zalecil mi to samo co wam (nie dzwigac, nie palic - i tak nie pale-, zadnych odrdzewiaczy w postaci coli i pepsi, zadnych fastfoodow) Pozatym sugerowal, zeby wspierac polskich producentow owocow i warzyw, zamiast jesc te z importu, bo transportowane sa jako zielone, zle dojrzewaja i sa szpikowane jakimis wspomagaczmi, ktore pomagaja im przetrwac dalekie podroze. Nie jesc surowego miesa (np tatara) bo mozna sie nabawic np toxoplazmozy i uwazac z herbatkami ziolowymi i olejkami zapachowymi, bo dzialaja poronnie. Mam to gdzies zapisane, ale nie wiem gdzie i poszukam. Na pewno lawenda tak dziala... Sport jest zalecany, ale bez skakania - plywanie, cwiczenia w wodzie, chodzenie itd. No i cwiczenia rozciagajace bo pomagaja przy porodzie. Uff, tyle pamietam. :)

Ja pierwsze usg mam mieć 30 lipca i kosztować będzie mnie to 55zł, a wizytę u gin dopiero 31 sierpnia koszt wizyty ok 50zł.
Na pierwszej wizycie gin tylko mówiła o braniu foliku, nie jedzeniu surowych kiełbas ani mięsa. Mówiła, że mam się wstrzymywać jeśli chodzi o głaskanie psów i kotów. Jeśli chodzi o sex (pytałam) to można skoro nie ma przeciwskazań. Ale to pewnie zależy od przebiegu ciąży więc lepiej swego lekarza pytać indywidualnie. :)

reklama
Do góry