reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Oj z rana jak sie przebudzilam na siku i dalej poszłam spac to ładnie mnie tam kłuło ( kurde jak to sie pisze :-D ) i pobolewało w podbrzuszu , pochwie ;)
Ale już później po przebudzeniu sie uspokoiło :)

reklama
ja miałam 3 razy z tego dwa razy byłam prywatnie a państwowo tylko jeden raz mi gin zrobił, ja to bym mogła non stop chodzić na usg i podglądać swojego malucha, wydaje mi się że jakby cos było by nie tak to by ci gin powiedział i bys troche przystopowała ale tez nie ma co przesadzac z tym usg, niby nie ma dowodów czy ma to jakiś wpływ na dzidzię ale lepiej dmuchać na zimne i sie wstrzymywać troszkę, my dopiero nastepnymr razem idziemy w pażdzierniku :)

ja mialam 1 w 12 tygodniu i nastepne peweni dopiero miedzy 18 a 24 tygodniem czy 22 jak to jest nie pamietam, ja tez bym chetnie pogdladala maluszka ale nie wiem jak to jest ostatnio na moja kolezanka ona jest w 26 tygodniu a do lekarza chodzi i panstwowo i prywatnie bo badania zawsze refunduja i miala juz chyba 3 albo 4 usg to pielegniarka w przychodni sie wydarla ze tak nie wolno ze powinny byc tylko 3 na cala ciaze.. ja nie wiem jak to jest jak lekarz robi to chyba wie co robi i czy jest potrzeba czy nie ja to bym sobie codziennie podgladala malucha.... ale nie mam takiej mozliwosci

powiem Wam ze dzis w ciagu dnia to ja chyab sporo sie powiekszylam bo piersi mi wychodza ze stanika a rano wszystko bylo ok, na brzuchu gumka od spodni odcisnieta i jak tylko je zdjelam to mega ulga... brzuch nadal swedzi i od srodka smiesznie gilgocze takie motylki jakby juz nie moge sie doczekac kopniaczkow :)

Ja mialam jedno :( i w dodatku lekarz nie pokazal mi dzidzi i nie dal zdjecia :( Wiec teraz z niecierpliwoscia czekam i sie doczekac nie moge i teraz mu powiem ze bez zdjecia nie wyjde :)

Pytalam sie 2 lekarzy o szkodliwosc usg...mowili, ze to zwykłe usg nie jest wyczuwalne dla ludzi i nie szkodzi, za to 3d i 4d to juz inne czestotliwosci i nie powinno sie ich robic we wczesnej ciazy. Poza tym moje usg to czesto bylo 1-minutowe spojrzenie, czy serduszko bije i tyle, tylko genetyczne trwalo ze 20 minut, i o ile na pocztku malenstwo sie mocno ruszalo, to potem sie zmeczylo i sie uspokoilo. Czytalam gdzies wyniki badan, ze czeste usg powiazano z czestszym wystepowaniem leworecznosci lub z zakloceniami sluchu, ale nie ma jednoznacznych badan na to ze usg szkodzi ani na to ze nie szkodzi...tyle z dyskusji naukowych :D

Dziewczyny co Wy wszystkie z tymi ruchami??! :laugh2:13, 14, 15 tc (nawet 16, 17 i dalej...)a Wy chcecie juz czuc ruchy?? tzn, to zrozumiale, ze chcecie, ale bez przesady, na wszystko przyjdzie czas i pora, zwlaszcza dla pierworodek, spokojnie, bo te dzieci biedne zestresowane beda, ze musza machac i skakac jak oszalale, zeby mamusie zadowolic;-):laugh2:
ja mysle, ze ten temat to powienien byc walkowany wtedy kiedy to juz trzeba bedzie liczyc ruchy w ciagu dnia i je monitorowac:tak:

a kłucie, ciagniecie (zwlaszcza przy gwaltownych ruchach czy zmianie pozycji) to tez normalne, chyba kazda z nas to czuje, przeciez nie ma szans, zeby nie czuc nic, jesli w nas, w srodku sie dzieją takie CUDA! Przeciez ta "fabryka" pracuje teraz pelna para dzien i noc!

Pinula- a Ty sie nie zamartwiaj, sama piszesz ile robisz w ciagu dnia i do tego chodzisz do pracy, pewnie mniej sie (tu sie wygwiazdkuje heheh) wsłu****esz w swoje cialo i nie rejestrujesz pewnych symptomow, ze JEDNAK jestes w ciazy!!

co do usg....ja mialam na kazdej wizycie w pierwszej ciazy i bylo i jest z corcia wszystko ok! a czasem sa wskazania i tyle! a czasem ratuje zycie! a jesli nie robia zwlaszcza panstwowo to ja bym raczej nie podejrzewala, ze to z powodu bezpieczenstwa plodu i takiej cudnej przezornosci a raczej z oszczednosci i tyle!
wiecie ile kosztuje taki sprzet do USG??? najprostsze okolo sto tysiecy zl, a pozniej juz tylko wzwyz!
a ta pielegniarka to jakas stuknieta!madrzejsza od lekarza chciala chyba byc!
ja to bym z taka podyskutowala chetnie, jakbym uslyszala takie komentarze:wściekła/y:

dobra ide sobie, bo mam jakiegos wnerwa...sorry..

reklama
Ajako ale przecież nie wszyscy piszą o ruchach :-D Tylko niektóre dziewczyny napisały że już je czują .
Jak mąż ??

Co do szkodliwości to już pisałyśmy że nie da się jednoznacznie stwierdzić czy szkodzą czy też nie . Nie ma badań które by potwierdzały ani jedno ani drugie ... Wszytko z umiarem

U mnie dziś na kolację żeberka pana męża :-) pychoza

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry