reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

ivi- no! zameldowana, bardzo ładnie :tak:
a Angel to chyba serio nie bylo, prawda? moze i ja przywolam zaraz, toc chyba sie juz wyspala do 12 w poludnie ;-):-D

Kasiurek- wow Ty to jestes zorganizowana! no brawo! chcialabym tak, a ja to *******a jestem, niby z pod panny porzadnicka niby heheh, a tu klops; wiecznie cos pierdykne i nie potrafie znalezc pozniej hehe, juz nawet nie wiem gdzie mam wyniki z polowkowego usg :crazy:
chyba zostalam natchnieta na porzadki w szufladach z dokumentami, tylko niech mnie ktos w wielki zadek kopnie!

ivi- prawdziwy bunt dwulatka; nie, nie nie nieeeeeeeee heheheh, choc moja nagle zaczela to przechodzic wlasnie dopiero jak poszla do przedszkola, a akurat skonczyla 3 latka, wiec bunt trzylatka, a podobno pozniej jest bunt; 5, 7, 10, 13, 15, 17 latka itd itd heheheh

Kasiurek
- bardzo ładne przekaski synus wcina! brawo! moja lubi w ramach przekaski; pomidorka i ogora zielonego, nawet bardziej woli niz owoce :eek:

Lina- to udanego polowanka na wyprzach! ja tam moge pomarzyc poki co....a mialo byc tak pieknie odkad nie mamy do placenia niani :crazy: wrrr zycie....

spadam, bo moja mala biedna marudka wyglada jakby coraz gorzej, chyba ja zaraz poloze do wyrka, sen to chyba dobre lekarstwo na chorobsko.

reklama
Hejka,
Dziękuje ajako , że sie o mnie martwisz kochana jestes :zawstydzona/y:
Byłam tu byłam..wpadałam.. ale psychicznie byłam w fatalnym nastroju.. Ehh wczoraj wogole koszmar, wyłam co chwila , schizowalam sie, ciezko bylo.. Ale przyjechala siostra pogadala mi, obejrzalysmy dwie komedie i poszlysmy normalnie spac ;-) Mimo tego, ze dostalam leki na sen, nie wzielam. Mam andzieje, ze uda mi sie walka sama z soba i nie bede musiala ich brac.
Ale jest ciezko, rozsądek jedno psychika i cialo drugie.
Ciężka walka przedemną..

No ale póki co jest ok ;-) Piszecie o prezentach i zastanawiam się co kupiłyscie rodzince i męzom w tym roku?? Ja jak pisałam wczesniej, nie nastawialam sie na zakupy bo mialo nas nie byc.. A budżet tym wszystkim co sie stalo silnie obciązony- ten dodatkowy przylot męza na swieta i zabranie mnie to koszt ponad 1000 zl :/ Ale trudno, wyjscia innego nie ma.
I tak zupelnie nie wiem co kupic.. z kasa cienko, na allegro mozna znalesc wszystko- ale trzeba miec chociaz pomysl! A ja nawet nie moge na nic wpasc zeby poszperac..
Wiec napiszcie i wrzuccie linka jak z all moze cos podchwyce :zawstydzona/y:

Co do kawki pije jedną rozpuszczalna z plaskiej lyzeczki i polowa mleka ;-) A potem ta riccore- az w szoku jestem , ze tak dobrze smakuje jak na bazujaca na cykorii ;-)

Ehh juz czytam o spakowanych torbach do szpitala.. Jej jak ten czas leci.. Dopiero co czesc z nas czekala na usg potwierdzajace ciaze hehe :)

I tyle mialam pisac, zacięłam sie i koniec :confused2: Moze dopisze zaraz ;-)
Ciesze sie, ze pozytywnie dzionek sie zacząl dla wiekszosci z Was :)

Duzo zdrówka takze dla Waszych pociech!

anula biedy Twój mąż , kurcze to nie masz od niego pomocy teraz - akurat na koniec ciąży :sad:
Kciuki oczywiście zaciśnięte ....

Nusia a od kiedy tak standardowo idzie się u Was na L4 ??

ajako zapomniałaś jeszcze o buncie 4latka - mój ostatnio miał takie zrywy :confused2:
Poodpoczywaj z córą bo pewnie nocka kiepska był ....

Tunia to musiało być niezłe wypracowanie :-D

dziendobry dziewczyny :)

annula- ja ide robic 20/12 ten caly test na rh- ciekawa jestem co tam mi wyjdzie
tunia- milych zakupow
angel- trzymaj sie !! bedzie dobrze, zawsze mozesz sie nam tu wygadac, a swieta tuz tuz i bedziecie ze swoim ukochanym razem :tak:

ja ide cos zjesc- chyba parowy zrobie sobie dzis:) pozniej pranie, bo niedziela sie juz zakonczyla i chyba na spacer z sierciuchami poki nie pada.

Co do kawy ja niemam tego problemu- nigdy nie pilam i dalej nie pije :) a papierochy- tez mialam kolezanki co kopcily cala ciaze...
ja niestaty tez palaczem jestem/bylam ale teraz jest dzidzia wiec fajki poszly na bok :sorry:

dziewczyny alez ten czas zasuwa- juz o torbach piszecie a ja pamietam jak na test niedawno sikalam:laugh2:

Angel nie dołuj się kochana, idzie na dobre więc myśl pozytywnie
Napiszę Ci co my kupiliśmy: moi rodzice- widelczyki, nóż i łopatka do ciasta z gerlacha, teście- czajnik i dzbanek brita, szwagirka- też w ciąży, wiec kojec motherhood, brat i bratowa- voucher do teatru. Moi rodzice na maksa są zabiegani więc kupuję zwykle prezenty z ich ramienia (oczywiście dla siebie nie), więc po kolei: brat- koszula, sweter, bratowa- mięciutki koc home&you | katalog|sypialnia:koce i pledy,koce Warszawa, koce Gdansk, koce Krakow, koce Wroclaw , siostra cioteczna home&you | katalog|kuchnia:kubki, ciocia, wujek obrus też w home&you ale nie mogę go znaleźć

oo ale beznadziejnie linki się dodały: koc taki jasny, za 59, a dla siostry ciotecznej 2 kubki za 35 zł

Ostatnia edycja:
ivi - ja to tam wklejam juz wsyztsko , tzn do karty ciazy gin przpeisuje wyniki badan i usg, ale ja i tak ksera przy dupie nosze, bo co napisane drukowanymi ;> usg chyba tak jak piszesz zbey wiedziec kiedy porod ma byc, czy nie ma wad wiekszych itd.

Mini - u nas wyslzo taniej pileuchy jednorazowe- dlaczego dlatego ze ja nie kupywalam w ogole pampersa- bo kupywalam pieluchy o iwlele tansze jak dady,helen harper itd
bo ja liczylam te pierwsze 3 miesiace gdzie :
co kamrienie byla kupa, o siku nie pwomne, wiec tam gdzie kupa pod bierzaca woda musisz wyplukac tę"musztardę" potem namoczyc w wodzie w misce z jakims tam proszkiem zbey nie smierdolilo, pieluchy zasikane to do automatu i na 60 stopni stykało, ale te po kupie na gaz do gara i gotowac bo automat nawte jak dasz na 90 stopni nie dopierze pieluchy, wiec tu masz znow gaz i wode a srednio raz na dzien trzbea bylo gotowac- po wygotowaniu wyprac trzeba w automacie aby proszek wyplukac dobrze, suszenie na balkonie za free, czasem sie jednak nie zdarzy i trzeba podsuszac zelazkiem - tu znow woda destylowana i prad do zelazka nie licze pradu i wody do pralki ;> no i na pewno jakbym miala malego w tetrze to bym 50 pieluch miala za malo , zeby bylo tak na zapas bo ja uzywalam do odbijania tetre, do karmienia tetre i jeszcze do siku i kupy - gdzie w tetrze dziecko nie wytrzyma tak dlugo jak w pampku nie osuzkujmy sie ale jak natek mial 9 miesieyc to na noc mial cala jedna pieluche pampersa bo tak malo sikal ze nie byla nawet bardzo mokra- a tetre wymienic by trzeba bylo!

a i co wazne - ubranka ;/ bo je tez rpzeciez dziecko rpzesika, czy zasra musztarda jak ma tetre czasem jak nataniel mial uderzenie mocy to na godizne slzy 3 pampersy i raz byl przebierane bo tak zasral wsyztsko ;p wiec ubranka tez sie koncza dosc syzbko tym bardziej te wygotowywane ;> bo te zółty kupy sa masakryczne,

Na prawde wychodzi tanij pampers patrzac z ekonomicznego punktu widzenia czyli :prad(prasowanie mokrych, prasowanie suchych i pranie w pralce), woda(namaczanie, spłukiwanie i gotowanie oraz pranie), gaz (gotowanie pieluch i ubran). Ja np pralam tylko same ubrania małego z jego np poszewka czy cos , nigdy z naszymi ubraniami.
a pampers kupujesz, zakladasz wywalasz, i tyle uzywasz chusteczek nawilzonych lub wode i mydlo przy kupach .

Dzięki Kasulka za pomysły! Bede szperac dzis i rozmyslac :)
Kamila juz mam nadzieje, ze to ostatnie odliczanie i juz nic nam nie przeszkodzi spokojnie wrocic do siebie :-(

reklama
Kasiurek : Jest taki patent żeby na pieluszkę tetrową nałożyć wkładkę z polaru - i wtedy pieluszki nie musisz gotować bo polar wystarczy tylko spłukać :tak:
wklejam jeszcze z innego forum - dziewczyny robiły rozeznanie ;-)
Założenia:
- przez 1mc noworodek zużywa 10pieluch dziennie, czyli mniej wiecej 4 prania na tydzień
- przez resztę średnio 6 pieluch dziennie, 2 prania na tydzień
- okres pieluszkowania 2 lata

TETRA
Otulacze 6szt x 40 zł (po 2 szt w rozmiarze S, M, L) = 240 zł
Pieluchy tetrowe 60 szt x 2 zł = 120 zł
Razem 360 zł (wydatek jednorazowy)

Pranie (30 pieluch jedno pranie – ok 5 kg) 2h x 2,2kW x 0,30zł / 30szt pieluch = 0,044 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 13,20 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 248,40 zł

zużycie wody
1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 2,45zł (ale juz zapowiedzieli podwyżkę od stycznia
icon_confused.gif
) = 0,00408 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 1,23 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 16,90 zł

ścieki
1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 3,10zł (ale juz zapowiedzieli podwyżkę od stycznia
icon_confused.gif
) = 0,00517 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 1,55 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 21,39 zł

płyn do prania
1500ml kosztuje 15zł, na pranie (30pieluch) zużywamy100ml = 0,03333 (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) – 10 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) – 138 zł

amortyzacja pralki
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) – 13,2 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 248,40 zł

Prasowanie (30 pieluch)
0,5h x 2,2kW x 0,30zł / 30szt = 0,011 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 3,3 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 45,54 zł

amortyzacja żelazka
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 3,3 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 45,54 zł

Razem
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 45,78 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 631,70 zł
SUMA
1037,47 zł

Koszty dodatkowe
Papierki jednorazowe
100szt w paczce - paczka kosztuje 6zł - 0,06000 (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 13,20 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) 182,16zł

Dodatkowe pieluchy (formowane, kieszonki)
20 szt x 40-50 zł = 800-1000zł

PAMPERSY

PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) 143,88 zł
cena 47zł za 98szt = 0,48 zł (kwota za pieluchę)

PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) 3075,43 zł
średnia cena 52zł za 70szt = 0,74 zł (kwota za pieluchę)
plus ew. dodatkowy wywóz śmieci w przypadku, gdy ktoś mieszka w domku

SUMA
3219,31 zł

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry