reklama

Poradnik Mamuśki

U mnie Dominik tez się ślini , ale to nie ząbki ..

Mały dzisiaj humorek ma :-) . Dyskutuje z misiami , nie mówiąc o tym , ze krzyczy , piszczy itd. :-D

Sadzacie już maluchy na kolanach ?? Bo ja sadzam , ale nie wiem czy robie dobrze ? :confused:

reklama
OBFITE ŚLINIENIE U NOWORODKA
Wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Czasami pojawia się długo przed ząbkowaniem. Wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych.

Po co noworodkowi ślina
- Nawilża śluzówkę jamy ustnej.
- Zawarte w niej przeciwciała (IgA) utrudniają wnikanie bakterii.
- Bierze udział w procesie trawienia, za sprawą zawartych w niej enzymów.

Kiedy śliny robi się jej więcej
Od trzeciego miesiąca życia dziecka gruczoły ślinowe pracują intensywniej i wydzielają więcej śliny. Dziecko nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce.

Czemu to służy
Pięciomiesięczne dzieci bawią się językiem, wargami i śliną, robią z niej bańki – ćwiczą w ten sposób buzię i szykują do nauki mówienia.

Ślina jest potrzebna przy ząbkowaniu
Około szóstego miesiąca zaczynają rosnąć ząbki. Zawiązek zęba powoduje obrzmienie dziąsła (a nawet lekki stan zapalny). W rezultacie dziecko ślini się dużo bardziej.

moniek - ja wiem, ze to zwiazane z zebami, bo maly strasznie marudzil, mial ataki placzu i pakowal piastke do buzi - poszlam do lekarza i stwierdzil, ze sie zaczyna, ze dziaslo zrobilo sie w lodeczke (cokolwiek to znaczy...) daje mu camomilie ale co raz rzadziej, bo maly sie uspokoil - te zeby, to tak falami - raz lepiej, raz gorzej.
karolaola - moj pada sam po kapieli o 19 :) odpukac nie mam zadnych problemow, wrecz czasam ciezko go dotrzymac do 19.
gosiek- ja tez sadzam a raczej umieszczam w pozycji pollezaczej (jak w foteliku) - tak chyba bezpieczniej

Ostatnia edycja:
A czy Wasze maluchy też wszystko do buzi pchają? Mój wszystko do dzioba i od razu to tak nerwowo cycka jakby był głodny. I nasze wieczorne usypianie samo w łóżeczku szlag trafił, bo on od razu pielucha do buzi cycka ją i płacze mimo, że najedzony. Usypia na rękach, a potrafił sam...:dry:

O której kładziecie dzieci spać?
Pcha do buźki rączki jak na razie.....
Mała po kąpieli zasypia w wózku na około 30 min. Czyli o 19-tej do 19.30 potem budzi się i nie śpi do 22.00. Padnięta zasypia w wózku około 22,30

gosiek na kolanach trzymam ale w pozycji półsiedzącej jak pisze miriam
jeszcze za wcześnie na siedzenie

Ostatnia edycja:
Chciałam zapytac jak zachowują sie wasze maluszki przed snem. Mój niby normalnie ale widac, że jest juz zmęczony a kapanie ma o 19:00. Po kąpaniu zjada nam niewiele. Trwa to juz od jakiegoś czasu. Nie wiem co mam zrobic zeby zjadł kolacyjke. Może jakby zjadł pospałby dłuzej. W ogóle ostatnio jest jakis nerwowy. Moze to zęby albo jakis skok rozwojowy. Ostatnio nauczył sie robić mostek i trzyma juz powolutku zabawkę. Zmieniam mu mleczko z bebilom pepti na zwykły bebilon. Mam nadzieje ze brzuszek niezastrajkuje.

moniek - moj przed snem tzn. k. 18 robi sie strasznie marudny i placzliwy, ciezko go czyms zajac na dluzej, przetrzymuje go do 18.20 - wtedy kapiel z 10min, wiec sie relaksuje i wycisza, potem ubieranie, karmienie - cyc. moj jest strasznie zarloczny, wiec nie mam problemu, o 19 juz chrapie :) moj nie robi mostka - ile twoj ma? moze nakarm go przed kapiela...

Ostatnia edycja:
Natt ten krem nie nadaje się na mróz. Mam taki sam i ma w składzie wodę....przeczytaj.....

Olejuszkę polecam u nas dała super radę a zwykła oliwka nie.

Mój od czwartku robi mega cyrki przy usypianiu. Zasypiał sam w łóżeczku do tej pory a teraz duuupa. Na ręce albo lulać.....po 3 dniach miałam dosyć i dziś się zawzięłam. Jak się darł to buzi, smok i głaskanie. Jak nie pomagało to wyjęłam, dałam drugiego cycka i z powrotem do łóżeczka....coś chyba zakumał, bo zasnął w nim a nie bujany na rękach....
Mój zasypia ok. 22 - masakra bo nie mam czasu dla siebie wieczorem :no: Ale zamierzam się za to zabrać - znaczy skracać czas lulania o półgodziny aż dojdę tak do 20.30.

Aaa w naszym przedszkolu jest kuchnia. Panie kucharki gotują rewelacyjnie i własnie jadłospis jest zawsze zgodny z piramidą żywienia. Zdrowo, świeżo, dużo warzyw i owoców....słodycze okazjonalnie.....Ja jestem bardzo zadowolona.....

Miriam nie wiem co to 'łódeczka' ale mój starszak miał zęby (2 od razu) 2 dni po skończeniu 4 miesięcy. Marudny nie był specjalnie ale ślinił się 10x bardziej niż Radek teraz. Także młodszy będzie miał zęby po tacie ok. 6 miesiąca :).

reklama
U małego w przedszkolu też jest kuchnia. Panie kucharki gotują ... chyba nieźle. Jak małego odbieram do domu to tak ładnie obiadkiem pachnie. ..... mniam.... chciałabym, żeby mi ktoś tak gotował....

JJ nie posłałaś starszego do szkoły??

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry