reklama

Poradnik Mamuśki

U nas najpierw sprawniejsza była lewa. Prawa jakby wycofana ale to był efekt lekkiego kręczu i po masażach się wyrównało. Teraz po czasie widać, że prawa 'dogoniła' i jest sprawniejsza....chwyta pewniej prawą, trzyma otwartą w pozycji na brzuchu.....
A lateralizacja ma miejsce ok. 8 miesiąca życia. Wtedy maluchy już ewidentnie wolą którąś rękę bardziej.

reklama
Witajcie!
Byliśmy dziś u lekarza z kaszelkiem małego. Gardełko czerwone- drosetux i kontrola w czwartek.
Ciemieniucha może być na tle alergicznym. Lekarka podejrzewa bebilon, ale on dostaje go sporadycznie i od niedawna, a ciemieniucha jest już tak długo, że nie wydaje mi się, żeby to było to.
Do tego czoło małego stało się suche i swędzi go strasznie dostaliśmy LATOPIC na atopowe zapalenie skóry i obserwujemy do czwartku. A dziś zauważyłam na ciele takie miejsca suche, wysypane 'kaszką' i nie wiem co to może oznaczać? Alergię?
Kupy raz na 5,6 dni też nie są ok i mamy syropek i jak 3 dni kupy nie będzie to czopek w ruch. I obowiązkowo dopajać małego wodą.
I lekarka stwierdziła, że dziąsełka są rozpulchnione:eek: ale czy to oznacza rychłe zęby?

W czwartek mamy też szczepienie.

Spanie u nas powróciło do jako takiej normy. Wieczorem ładnie zasypia w dzień szuramy łóżeczkiem, ale i drzemki dobijają do 50min.

Mały codziennie nas zaskakuje i nie mogę się go nacałować:-D

Co do preferowania którejś rączki to u nas nie ma to miejsca. Obydwie coraz lepiej sobie radzą.

Hej :-)

Pytanie do dziewczyn , które już słoiczki maja za sobą . Jak wyglądała u maluchów kupa ?? Mój Dominik dostał jabłuszko wczoraj i kupa była ze śluzem :confused: . A w dr google jak czytałam to rożnie pisze . Albo , ze alergia , albo ma tak być od wprowadzenia nowości ..

MLODAM-przyjmuje od Ciebie z wielką chęcią kilka kg. przesyłaj po złączach:-)
Bardzo Wam dziewczynki z Krystiankiem dziękujemy za życzonka z okazji skończenia 4 miesięcy:tak: Bardzo Ci współczuję kochana z powodu taty.Uściski dla Ciebie i trzymaj się.

Miriam
-u nas młody też często wkłada lewą rączkę do buzi i był czas ,że więcej operował właśnie lewą -staram się często wkładać mu zabawkę do prawej ale jakoś specjalnie go nieprześladuję z tego powodu:-Dteraz właśnie zasnął w bujaczku i trzyma w prawej łapce zabawkę :-)

Taycia
-może te krostki to faktycznie tylko potówki nie alergia musisz poobserwować maleństwo.

Karolaola
-zdrówka dla maluszka życzę a co do kupek mój Krystiano robi jedną na tydzień czasami się zdarzy ,że 2 strzeli ale to już sukses.Jak nie zrobi prze 5 dni to zaczełam ostatnio stosować pół czopika glicerynowego i odrazu walnie 5 kup na raz .:-D

gosiek-
jak pisałam wcześniej podajemu młodemu słoiczki z deserkami i obiadkami już od około 2 tyg. i kupki sa takie bardziej twarde ale nadal nie zaczęsto mam nadzieję ,że się wkońcu unormują ale śluzu nie zauważyłam tylko to ,że są twardsze takie jak u starszego dzieciaczka a i są takie kolorystycznie inne wcześniej były żółtawe teraz bardziej podchodzą pod zielony kolorek.

Ostatnia edycja:
Hej!

Póki co postanowiliśmy nie dawać polskiego Nutramigenu i zobaczyć czy te krostki znikną ( zaczęły pojawiać się na klatce piersiowej i na uszku) i będziemy obserwować... jeśli to mleko to wyszliśmy jak Zabłocki na mydle..chcieliśmy oszczędzić,a straciliśmy :-D:baffled:
Karolaola -my dopajamy dziecko co karmienie... Maluszek musi pić żeby się nie odwodnił... często robi 2 kupki dziennie i takie fajne...lekko wodniste.. a z krostkami nie pomogę,bo sama nie wiem skąd się teraz u Nas wzięły...

Karola ja juz podaje małemu 3 tygodnie jedzonko ze słoiczków i soczki. Kupka jest codziennie, czasami 2.Kolor to w zalezności od tego co zje. Ja podaje mu najczesciej marchewke i jabłuszko jako deserek wiec kupki sa żółtawo czerwonawo brązowe. Wczesniej jak zrobił kupe to był czuc z daleka a teraz sama nie wiem kiedy robi. Myślę, że po łyzeczce lub dwóch jabłuszka kupka sie mu nie zmieni. Mój zjada cały słoiczek obiadku i pół jabłuszka ale on jest żarłoczny he he. Dzisiaj pierwszy raz zjadł kaszkę malinowa na sniadanko. Bardzo mu smakowała. Z zachłanności zjadł wszystko a potem oddał mamie część:-)

Mały śpi!
Kaszelek już ładniejszy. Myślę, że dużo dało nawilżenie sypialni. Teraz oscylujemy w granicach 43-50% a było niespełna 30:szok: i wzrosło to po położeniu na kaloryfer mokrego, grubego ręcznika, przykręceniu kaloryfera i mikrowentylacji w oknie. A w dzień wietrzenie. Także z nawilżaczem się wstrzymuję jednak. W nocy nosek Igora czysty także jest dobrze.

taycia mój mały jest na piersi, a wtedy dopajanie konieczne nie jest, ale my się poimy.

I dziś mały zamiast piersi wybrał butlę. Tzn. cyckał chwilę przestał pobawił się i po chwili chciał dalej jeść, ale za nic nie dał się przystawić do piersi mimo, że były pełne. 1,5h z nim walczyłam. W 4h od ostatniego posiłku jego skapitulowałam podałam butlę i wypił 120ml.:confused2: I nawet nie chcę myśleć, że to może się zacząć powtarzać. Narazie 2 razy się tak zdarzyło, że mimo pełnych piersi ewidentnie nie chciało mu się wysilać i wolał butlę. Już wiem dlaczego należy uważać w podawaniu butli gdy się karmi piersią. I nie wiem czy zrezygnować z butli przy podawaniu wody itd?

Miriam Wiktor zajmuje sie obiema ale lewa bardziej aktywna chyba...
Karolaola moze byc ze alergia ale nie znam sie a rozpulchnione dziaselka tak mnie tez powiedziala zabki ida ale ie wczesniej niz za dwa miechy na dole;p
Moniek ladnie brzmi "oddal mamie czesc";-)
dobra teraz ja pytam pewno sie powtorze chce zaczac dawac jedzenie w czwartek konczy 4 miechy bo z 31 jest i powiedzcie jak to ma wygladac w schemacie z mlekiem i co z glutenem???

reklama
Saga, jak podawałam małemu pierwsza zupkę to dałam mu 3 łyżeczki + butla, potem 5 łyzeczek, pół słoiczka i w końcu cały. Teraz daje cały bez butli oczywiście. Niestety po słoiczku szybko się robi głodny. Teraz jemy kaszke na śniadanie, na obiad słoiczek, potem mm i herbatki, czasami soczek lub zamiennie owoc.
Mam pytanko, jak sprawdzic wilgotnosc w pokoju? Nie mam pojęcia.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry