reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poradnik pielęgnacji dziecka

Dziewczyny , czy wasze maluszki tez tak charczą, sapią jakby miały katarek np? Co robicie z tym jeżeli tak?

mojemu się zdarza, pytałam o to położną, bo myślałam, że mały się zaziębił i że kaszle i powiedziała, żebym się nie martwiła, że to normalne u noworodków, trenują układ oddechowy i czasem wydają dziwne dźwięki, charczą, sapią, kichają. w każdym razie to nic groźnego. jutro rano osłucha go jeszcze pediatra, spytam jej też, dla świętego spokoju :)

reklama
Jak radzicie sobie z kąpielą? Tzn czy maluszki lubią to? My kąpaliśmy wczoraj pierwszy raz i mały płakał biedulek.
Milva, a może spróbuj ciut cieplejsza wodę, niż do tej pory ją kąpaliście? Myśmy tak mieli przy pierwszej córci - na początku kąpaliśmy ją w 37 stopniach i wrzeszczała,a jak nalaliśmy cieplejszą wodę - to dla niej była sama radocha..tak samo mamy z Martusią:tak: Lubi kąpiel od początku..

Kochana a jak Ty będziesz szczepić? Zwykłą szczepionką czy tą skojarzoną?
Bo ja zaczynam mieć wątpliwości...znajoma pisała,że u niej w rodzinie po szczepionce skojarzonej dzidzuś popadł w autyzm u innej wystąpiła zapaść u maleństwa... Eh... Wiem,że skojarzona to mniej łez jak reklamują...ale czy faktycznie...?
Ja mam zamiar szczepić skojarzoną szczepionką, jak i przy pierwszej córci szczepiłam tak..na pewno nie będę szczepiła tych nadobowiązkowych (pneumo, meningokok i rotawirusy)..

My będziemy szczepić obowiązkowymi tylko jak na razie .

Dziewczyny , czy wasze maluszki tez tak charczą, sapią jakby miały katarek np? Co robicie z tym jeżeli tak?
Może za suche powietrze w pokoju? Tak, jak pisała jedna z dziewczyn, może spróbuj soli morskiej albo sól fizjologiczną wkropić do noska maluszkowi albo mokrą pieluchę powieś na poręczy łóżeczka..no, albo nawilżacz powietrza..

Witajcie. Byłam dziś na wizycie u lekarza z małym by go zważyć bo wczoraj 3 tygodnie skończył. Przytył sporo. Przy porodzie miał 3600 a dziś 4450. Zalecenia jakie dostaliśmy to co dzień witaminy K i D oraz psikanie wody morskiej do noska bo suche powietrze teraz w domku przez grzejniki. Wszystkie pielęgniarki i doktórka zachwycali się czupryną małego. Pani rejestratorka mówi:cytuje"Ku..w ale ma włosy pier....ny" ,ale te jej słowa były wypowiedziane tak komicznie,że wszyscy się uśmialiśmy, a pani doktor powiedział, że pierwszy raz widzi tak małe dziecko takie kudłate

my już po wizycie u pediatry, maluszek w ciązgu 2 tygodni przybrał pół kg na wadze, jestem z niego dumna :) wszystko z nim w porządku, rośnie i jest zdrowy, pani dr pogadała o szczepieniach, Kuba był grzeczniutki i w ogóle nie płakał, troszkę marudził, ale dzielnie zniósł wizytę.

My tez po pierwszej wizycie u lekarza. Od wyjscia ze szpitala maly przybral 1 kilogram i 1cm wzrostu :-) Dostalismy tez kropelki na to ropiejące oczko-mam nadzieje ze pomogą bo jak nie to niestety czeka nas przetykanie kanalika łzawego :-(. Dostalam tez jakies kropelki na kolkę. Dalam je wczoraj Alankowi na noc i chyba faktycznie troszkę zlagodzily objawy kolki bo mniej sie darl w nocy, wiecej pospal, moze po paru dniach stosowania będzie jeszcze lepiej?
A co do szczepien to tez bedziemy szczepic skojazeniowymi. Ja raczej wiecej dobrego niz zlego o nich slyszalam wiec zdecydujemy sie na te.

na wizytę w 3 tygodniu życia, my poszliśmy szybciej, żeby sprawdzić, czy mały przybiera na wadze po szpitalnych ekscesach wagowych.
a jeśli chodzi o szczepionki, to my też wybieramy skojarzone 6w1 + pneumokoki + rotawirusy.

a nie przychodzi do Was lekarz z przychodni??
U mnie przychodzi lekarz,tylko trzeba zadzwonic do przychodi i powiedziec ze wrociliscie ze szpitala i wtedy lekarz jak ma wizyty domowe to przychodzi do maluszka..

Majeczka ja tak samo jak Maxwell :-)

Mam zamiar szczepić skojarzoną szczepionką, jak i przy pierwszej córci szczepiłam tak..na pewno nie będę szczepiła tych nadobowiązkowych (pneumo, meningokok i rotawirusy)..
U nas to było 5w1

reklama
my początkowo chcieliśmy odpuścić dodatkowe szczepienia, ale jak widzę, jak córka mojego kolegi z pracy co kilka miesięcy ląduje w szpitalu z ostrymi rotawirusowymi zapaleniami jelitowo żołądkowymi, to serce mi się kraja, całe święta spędziła znów pod kroplówkami na oddziale, no i z tego co mówi mój kolega, choć mała jest już w domu i z nią ok, to przez 2 tygodnie muszą ją izolować, bo ona nadal zaraża innych.
jednak wolę zaszczepić, niż później żałować, że nie zrobiłam wszystkiego, żeby chronić małego.

Do góry