reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

Dobra... pierwsze pisemko... bardzo łagodne oczywiście...

PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY

Szanowny Panie Arturze,

Działając w imieniu mojich klientów Edyty i Andrzeja Ścibura, którzy zlecili mi prowadzenie sprawy przed organami ścigania oraz przed Sądem oraz na podstawie art. 455, 476 kodeksu cywilnego wzywam Pana do natychmiastowej zapłaty kwoty 200,00 zł /słownie: dwieście złotych/ tytułem zwrotu zapłaconych przez moich klientów pieniędzy za wylicytowane na portalu Allegro.pl buty narciarskie: „Nowe!! DOLOMITE!! Okazja, tanio!! Zapraszam!! Numer aukcji 158489741”
Towar był niezgodny z opisem. Klient po otrzymaniu przesyłki zgłosił Panu to, że towar jest niezgodny z opisem; dodatkowo klient poprosił o ekspertyzę i opinię specjalistów, którzy zgodnie stwierdzili, że to pan podał błędne dane. Minęło kilka dni od zakupu, kiedy klient poinformował Pana o problemie. Zgodnie z prawem miał Pan obowiązek zwrócić pieniądze klientowi i oczywiście odzyskać swój towar. Niestety, z korespondencji jaką przedstawia klient wynika, że nie był pan skłonny do naprawienia szkody, co koliduje z art. 363, art. 415 i art. 493 kc i daje przypuszczenie, że naruszył pan art. 286 kodeksu karnego. Mam nadzieję, że nie było to zamierzone działanie, ponieważ groziłoby panu do 8 lat pozbawienia wolności.
W niniejszej sprawie proponuję ugodę.
Jeżeli w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma, zwróci Pan pieniądze moim klientom, klienci odeślą panu towar – buty narciarskie.
Mogę jeszcze zaproponować odesłanie butów przez klientów za pobraniem – wówczas zwróci Pan pieniądze jednocześnie dostając swój towar.
Wybierając ugodę, nie będzie Pan zobowiązany do zapłaty innych kwot, które wynikną podczas postępowania sądowego, czyli kosztów sądowych, kosztów adwokata i innych. Razem może to zwiększyć pana zobowiązania do 500 zł. Proszę zastanowić się nad tym.
Jeśli jednak nie skorzysta pan z propozycji ugody i w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma nie zareaguje pan we właściwy sposób, to poinformuję prokuraturę o popełnieniu przez pana przestępstwa. Wówczas sprawa będzie toczyła się przed sądem.

reklama
I drugie... podobne...

Szanowna Pani Karino,

Działając w imieniu mojej klientki Anny Toluc-Lange, która zleciła mi prowadzenie sprawy przed organami ścigania oraz przed Sądem oraz na podstawie art. 455, 476 kodeksu cywilnego wzywam Pana do natychmiastowej zapłaty kwoty 104,50 zł /słownie: sto cztery złote i 50/100 PLN/ tytułem zwrotu otrzymanej przez Panią kwoty reklamacyjnej z Poczty Polskiej. Klientka wylicytowała na portalu Allegro.pl następujący towar: „EXTRA ZESTAW DLA DZIEWCZYNKI 12 - 18 M. numer aukcji 119710096”
Klientka nie otrzymała towaru, za który zapłaciła kwotę 202,50 zł plus koszty przesyłki. Zgodnie z informacją z korespondencji z Panią, otrzymała Pani 104,50 zł tytułem reklamacji od Poczty Polskiej. Zobowiązała się Pani do zwrotu w/w kwoty mojej klientce. Jednakże do dnia dzisiejszego klientka nie otrzymała tej kwoty. Niestety istnieje przypuszczenia, że naruszyła Pani art. 286 kodeksu karnego. Mam nadzieję, że nie było to zamierzone działanie, ponieważ groziłoby Pani do 8 lat pozbawienia wolności.
W niniejszej sprawie proponuję ugodę.
W ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma, zwróci Pani pieniądze mojej klientce i nie będzie Pani zobowiązana do zapłaty innych kwot, które wynikną podczas postępowania sądowego, czyli kosztów sądowych, kosztów adwokata i innych. Razem może to zwiększyć Pani zobowiązania do 500 zł. Proszę zastanowić się nad tym.
Jeśli jednak nie skorzysta Pani z propozycji ugody i w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma nie zareaguje Pani we właściwy sposób, to poinformuję prokuraturę o popełnieniu przez Panią przestępstwa. Wówczas sprawa będzie toczyła się przed sądem.

Oczekuję na odpowiedź.

Atol trzeba podpisac: Pelnomocnik Katarzyna..... czyli Kate powinna sie podpisac:-)

reklama
A propo windykacji. W grudniu oplacilam fakture za reklame w Panoramie firm (900zl)wyslalam z konta FR. Po oplaceniu wyslalam do windykacji maila z potwierdzeniem przelewu. po 2 miechach - dzisiaj przysylaja mi maila ze nie oplacilam reklamy!! No nie. wyslalam im cala korespondencje poprzednia z konsultantem z windykacji, wraz z ponowna kopia przelewu. I prosze po godzinie list ze przepraszaja i ze faktura zostala zaksiegowana w LISTOPADZIE!!! Ciekawe jak bo ja przelew wyslalam 28 GRUDNIA. Jaki oni burdel tam musza miec!! Ciekawe co jeszcze wymysla :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y:

Do góry