reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

reklama
Też nie zajmuję się niczym przydatnym :) Skończyłam biotechnologię, obecnie robie doktorat z biologii molekularnej. Klonuję i mieszam w bakteriach :D

Witam wszystkie grudniowe mamuśki, zaglądam z listopadówek. Jeśli mogę komuś doradzić z zakresu mediacji to chętnie pomogę.
Kate, czy orientujesz się na jakich zasadach i jak długo jest wypłacane "tacierzyńskie"? Ja od tego roku prowadzę działalność gospodarczą, płacę najniższą składkę zus (razem 270 zł), nie mam dochodów i nie zanosi się na to, żebym je miała ; mąż jest zatrudniony na stałe. Dlatego zastanawiamy się, czy korzystniej by było, aby to mąż brał świadczenia przysługujace po porodzie, nie wiemy jednak co mu przysługuje.

Witam,

na pewno może iść na urlop wychowawczy - jeśli oczywiście jest zatrudniony na stałe :) Przy dochodach 504 zł brutto na osobę w roku 2005 dostaniecie parę stówek od ZUS-u /lub pracodawcy jeśli zatrudnia więcej niż 20 osób/. Dokładnie wielkość wychowawczego, to coś około 350/400 zł.

Jeśli chodzi o urlop tacierzyński, to:

Jeśli rodzice zdecydują się na podział urlopu macierzyńskiego, pracownica powinna pisemnie zgłosić pracodawcy chęć rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego na tydzień przed planowanym powrotem do pracy - pismo do ZUS-u. Pracownica może zrezygnować z urlopu po wykorzystaniu, co najmniej 14 tygodni. Do tej pisemnej rezygnacji należy załączyć zaświadczenie od pracodawcy ojca dziecka o udzieleniu mu urlopu macierzyńskiego w terminie przypadającym bezpośrednio po rezygnacji z tego urlopu mamy dziecka. Najrozsądniej, zatem będzie działania rozpocząć od pracodawcy taty dziecka. Należy mu dostarczyć wniosek o urlop „macierzyński” dla taty dziecka, poparty oświadczeniem mamy o rezygnacji z tego urlopu i wykazaniem, że w wyznaczonym terminie wykorzysta ona, co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego. Pracodawca ma obowiązek urlopu macierzyńskiego ojcu dziecka udzielić, jeśli spełnione są wszystkie powyższe warunki. Pisemną rezygnację z części urlopu macierzyńskiego popartą zaświadczeniem potwierdzającym termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez ojca, nowo upieczona mama musi okazać pracodawcy najpóźniej 7 dni przed planowanym powrotem do pracy.

Pozdrawiam :)

kasia_z pisze:
Też nie zajmuję się niczym przydatnym :) Skończyłam biotechnologię, obecnie robie doktorat z biologii molekularnej. Klonuję i mieszam w bakteriach :D

No kochana, zawsze możesz pomóc np. z tego jak robić doktorat? Opłaca się? Ja jestem podwójnym magistrem. Jestem psychopedagogiem i terapeutą. Moje hobby, to prawo :)
Lubię pracę z młodzieżą i chciałbym rozpocząć robienie doktoratu + zajęcia ze studentami. Jak to zrobić praktycznie???

kate less dziękuję bardzo za wyjasnienia, trochę kiepsko, że mąż nie może wykorzystać całego macierzyńskiego, bo ja tak jak pisałam prowadzę własną firmę i płacę najniższą składkę zus, więc dostanę grosze, a co do wychowawczego to nam nie przysługuje. To jakaś paranoja, żeby w 2007r brać pod uwagę sytuację finansową rodziny z 2005. przecież wiele osób w takim odstępie czasu nie było nawet parą, nie mówiąc o małżeństwie i dzieciach. Smutne.

kate less, panie w zus poinformowały mnie, że być może będą brane pod uwagę dochody z 2005r, nie wiem od czego to zależy, ale wg nich to nie jest oblig, że dochody z poprzedniego roku, to raz, a dwa jest chyba jakis limit czasowy, w którym trzeba sie wyrobić, ze złożeniem dokumentów, a wiesz jak to bywa z pitami, mogę czekając na pita za 2006 przegapić uprawnienia do innych świadczeń, pozdrawiam

do sierpnia 2007 bierze sie pod uwage dochodzy z 2005, po sierpniu dochodzy z 2006.. bynajmniej w tym roku tak jest

reklama
Do góry