reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Dziewczyny, nie wiecie co stosuje się do przemywania pępka w szpitalu, zwykły spirytus czy popularny teraz octenisept? a do przemywania oczu i noska używałyście/będziecie używać soli fizjologicznej?

w szpitalu używali spirytusu 70% i takiego też używałam w domu (do kupienia w aptece przy szpitalu), do oczek używałam przegotowanej wody a jak zebrało się więcej ropki lub oczko się zaczerwieniło to soli fizjologicznej

reklama
myszos ja do pępuszka używałam właśnie octenisept, bardzo wygodny i pępuszek w 7 dniu już odpadł. Wystarczy kupić to malutkie opakowanie, bo i tak sporo zostaje.
Oczka przemywałam wodą przegotowaną lub właśnie fizjologiczną - w zależności co miałam pod ręką.
Do noska też warto Disnemar przygotować.

każdy ma zalety i wady - Ujastek jest przyjazny mamie, Żeromski - dziecku i oba się tak promują, mam znajome, które rodziły i tu i tu i podzielone są po połowie na zadowolone i niezadowolone.. Ogólnie oba szpitale są dobre, ja miałam cesarkę w Żeromskim i jestem zadowolona, drugie też urodzę tam.

A teraz bedziesz miec cc czy sn? Pytam bo tez do dr Kmiecia chodzilam :) Ja bylam bardzo z niego zadowolona.

ninuszka nie tylko przy katarku. On nawilża nosek od środka czyli też zapobiega puchnieciu śluzówek a tym samym zapobiega infekcjom.
Ja pamiętam że psikałam przed każdym spacerem.
Dodatkowo dużo łatwiej jest nosek oczyścić, bo psikamy i odciągamy.
Ja do odciągania polecam Marimer, bo nie trzeba dokupywać tych wkładów/filtrów tylko wystarczy kawałek wacika włożyć.

A teraz bedziesz miec cc czy sn? Pytam bo tez do dr Kmiecia chodzilam :) Ja bylam bardzo z niego zadowolona.

jeszcze nie wiadomo, jak to powiedział "nie planujemy dalej niż na 2 wizyty do przodu" ;-) czyli teoretycznie nie wyklucza możliwości porodu naturalnego ale czeka na rozwój sytuacji, jedynie uprzedził mnie, że w moim przypadku (pewnie po tak krótkim czasie od cesarki), jeśli się zdecyduję na poród naturalny to będę musiała pisemnie wyrazić na to zgodę..

też jestem z niego bardzo zadowolona ;-)

Dziewczyny, nie wiecie co stosuje się do przemywania pępka w szpitalu, zwykły spirytus czy popularny teraz octenisept? a do przemywania oczu i noska używałyście/będziecie używać soli fizjologicznej?

W szpitalu używali ocenisept właśnie.
Zachwalali i kazali podpisać, że zostałam zapoznana z tym, jak się pępuszkiem zajmować. Ja tam nauczona przy pierwszym dziecku stosowałam suchą pielęgnację, tzn niczym go nie traktowałam i w końcu i tak odpadł ;) pępowina gruba była więc trzeba było troszkę poczekać

Dziewczyny, jeśli odejdą mi wody i przyjadę do szpitala, a nie będę miała jeszcze jakiś większych skurczy to mogę się spodziewać że odeślą mnie spowrotem do domu?:-(

Dziewczyny, jeśli odejdą mi wody i przyjadę do szpitala, a nie będę miała jeszcze jakiś większych skurczy to mogę się spodziewać że odeślą mnie spowrotem do domu?:-(

Ja to bym Cie nie odsyłała bo skoro wody odeszły to chyba coś oznacza i nie mozesz sobie biegać po mieście bez nich:/ Ale jak robią to tez bym chciała wiedzieć:/

reklama
nie słyszałam, żeby po odejściu wód odsyłali z powrotem do domu ale fakt jest też taki, że zalecają aby nie spieszyć się zbytnio, jeśli nie ma wyraźnych skurczy poniewaź do samej akcji porodowej może minąć jeszcze wiele godzin a czekanie w szpitalu nie jest szczególnie komfortowe (w domu możesz spokojnie wziąć prysznic w swojej wannie, skorzystać ze swojej toalety, ułożyć się wygodnie w swoim łóżku, oglądnąć film, zająć się czymś - masz większą swobodę, w szpitalu w zasadzie po prostu czekasz włócząc się z nudów po szpitalnym korytarzu i oglądając rodzące przyjeżdżające do porodu co tylko może zwiększyć Twój stres). Generalnie podawali naSR, że jeśli nie ma skurczy to po odejściu wód (jeśli są one przeźroczyste a nie zielone lub podbarwione krwią - to ważne!) masz 6 godzin na pojawienie się w szpitalu.

Do góry