reklama

Prawa mam - przepisy

reklama
Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale nam na szkole rodzenia połozna powiedziała ze ponieważ ustawa nie zostala wydrukowana a tylko przyjęta, a raczej jej nowelizacja to szpitale i tak cały czas wydają macierzyński jako 18 tygodni, oraz że to zakład pracy ma obowiązek udzielenia normalnie tych 20 tygodni. Powinno sie to dziać z automatu. Tylko nie wiem czy tak wszędzie.;-)

Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale nam na szkole rodzenia połozna powiedziała ze ponieważ ustawa nie zostala wydrukowana a tylko przyjęta, a raczej jej nowelizacja to szpitale i tak cały czas wydają macierzyński jako 18 tygodni, oraz że to zakład pracy ma obowiązek udzielenia normalnie tych 20 tygodni. Powinno sie to dziać z automatu. Tylko nie wiem czy tak wszędzie.;-)
Nie wiem, kiedy Wam to mówili, może jeszcze przed Sylwestrem? Ustawa jest już opublikowana - Dz.U. z 31.12.2008 r. nr 237; poz. 1654. Od nowego roku przepisy są już oficjalnie obowiązujące i szpitale powinny wydawać zaświadczenia na 20 tygodni :-)

no ja wiem wiem, pamietam że pisałaś już o tej ustawie. A mówiła nam to położna dokładnie w ta sobotę czyli 10 stycznia, a mówila odnośnie marca i tych terminów wypisów i zaświadczeń...
Też się zdziwiłam:baffled:

no ja wiem wiem, pamietam że pisałaś już o tej ustawie. A mówiła nam to położna dokładnie w ta sobotę czyli 10 stycznia, a mówila odnośnie marca i tych terminów wypisów i zaświadczeń...
Też się zdziwiłam:baffled:
To chyba, przepraszam za wyrażenie, ale położna jest niedouczona. Albo niezaktualizowana :-)

".

Ze zwalnianiem jest trochę dziwnie - bo ochroną są objęte tylko te kobiety, które skorzystają z możliwości obniżenia sobie wymiaru czasu pracy, zamiast brać wychowawczy. Czyli trzeba napisać wniosek do pracodawcy o zmniejszenie wymiaru (nie ma podane, o ile). Wynika to z art. 1 pkt. 5: "Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika." Bez obniżenia etatu niestety ochrony nie ma :baffled:

Melulu gdzie w kodeksie pracy jest ten zapis? znalazłam tylko
Art. 1867.

"Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika."
ale nie ma tu o ochronie przed zwolnieniem.
Szukałam tutaj http://www.praca.info/kodeks-pracy....acownikow-zwiazane-z-rodzicielstwem&ak=kodeks

Szukam bo ktoś ode mnie z rodziny ma taką sytuacje

już znalazłam coś takiego o nowelizacji ustawy
Ustawa z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw
5) po art. 1867 dodaje się art. 1868 w brzmieniu:
„Art. 1868. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obni­żenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przy­czyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pra­cownika.

a ja dziś pojechałam do swojej pracy i te baby z kadr powiedziały że ta ustawa jeszcze nie obowiązuje i wcale nie jest powiedizane że napewno będzie obowiązywać. :confused:
W kazdym razie stwerdziły że z tymi dwoma dodatkowymi tygodniami to jeszcze nie wiadomo jak to bedzie, ale jeśli ustawa zostanie podpisana to wtedy przedłużą mi urlop macierzyński z automatu i powiadomią mnie o tym listownie :confused:
Co za baby :eek: hmmm ale ważne że w razie czego przedłużą :-p:-p:-p

Dokładnie tak! :-) To jest ta nowelizacja, która weszła od nowego roku i tu jest ten zapis o ochronie przed zwolnieniem.

a ja dziś pojechałam do swojej pracy i te baby z kadr powiedziały że ta ustawa jeszcze nie obowiązuje
Anik, matko, niech się baby douczą. Podaj im numer dziennika ustaw, który pisałam już powyżej i linka do nowelizacji. A swoją drogą, to masakra - jak osoby w kadrach mogą być aż tak nie na bieżąco??????????????? :-( U nas by nas wszystkie zwolnili, gdybyśmy tak pracowały :szok:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry