Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Tiaaa.. kotek psotek, za 1000 zł... :-(a to kotek psotek ! Melulu od dzis jestem na wychowawczym (3 lata ) za rok planujemy drugie dziecko. Czy bedzie mi się należał macierzyński w tej sytuacji ?
pozdrawiam
Oba zasiłki wg mnie przysługują w pełnej normie, czyli 20 tyg. Okres wypłaty skraca się o dwa tygodnie tylko wtedy, kiedy 1) pracownica urodzi kolejne dziecko będąc na wychowawczym; 2) pracownica urodzi dziecko po ustaniu zatrudnienia (np. będąc zwolniona w ciąży na skutek likwidacji firmy).Witaj Melulu
moje wątpliwości już w większości nieaktualne - ale pytanie o macierzyński - tam gdzie kończy mi się umowa w dniu porodu kwalifikuję się rozumiem na zasiłek macierzyński - 18 czy 20 tyg? (drugie dziecko)
a w przypadku drugiej pracy mam umowę do 30.08.09 - więc pewnie już będę na macierzyńskim - wtedy dostanę za 20 tyg czy 18 bo już całkiem się w tym zamieszałam?
Polskie obywatelstwoA orientuje się może któraś z Was jak jest z dziedziczeniem obywatelstwa?
Otóż u nas jest taka sytuacja. Mam dwa obywatelstwa - polskie i niemieckie. I teraz pytanie. Czy Julka może odziedziczyć również po mnie obywatelstwo niemieckie? Jest sens iść do ambasady i się dowiadywać?